Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απειλεί να απολύσει όσα μέλη του δεν εμβολιαστούν

526

emvolio

Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται μια τέτοια προειδοποίηση από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ


Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι τα μέλη του που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν για την Covid-19 θα αποβληθούν από τις τάξεις του, μια απειλή που το Πεντάγωνο απέφευγε μέχρι τώρα, μολονότι ο εμβολιασμός έχει καταστεί υποχρεωτικός.

«Δεδομένου ότι ο εμβολιασμός για την Covid είναι πλέον υποχρεωτικός για όλους τους στρατιωτικούς, το ΠΝ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απολύσει όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν αν δεν έχει υποβληθεί και δεν έχει εγκριθεί κάποιο αίτημα εξαίρεσης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται μια τέτοια απειλή από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Μέχρι τώρα οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι απέφευγαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις για τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στους αρνητές του εμβολίου.

Το ΠΝ διευκρίνισε ότι το 98% των 350.000 ενεργών μελών του έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 7.000 μέλη του απειλούνται με απόλυση.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι ανέφερε την Τρίτη ότι το 96,7% του περίπου 1,4 εκατομμυρίου Αμερικανών στρατιωτών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Αν συμπεριληφθούν και οι έφεδροι, το ποσοστό πέφτει στο 80%.

Στην περίπτωση που ο Στρατός Ξηράς και η Πολεμική Αεροπορία υιοθετήσουν την ίδια τακτική με το Πολεμικό Ναυτικό απειλούνται με απόλυση έως και 46.000 στρατιώτες.

Σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Τζον Νάουελ, η Covid-19 ευθύνεται για 164 θανάτους στο Πολεμικό Ναυτικό (συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό αυτό ενεργά μέλη, έφεδροι, πολιτικοί υπάλληλοι, συγγενείς και άλλοι). Από αυτούς τους ανθρώπους οι 144 δεν ήταν εμβολιασμένοι ενώ για τους υπόλοιπους 20 είναι άγνωστο αν είχαν εμβολιαστεί ή όχι.

Το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε διορία μέχρι τις 28 Νοεμβρίου σε όλα τα ενεργά μέλη του να εμβολιαστούν πλήρως, δηλαδή να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου το αργότερο μέχρι τις 14 Νοεμβρίου. Όσοι αρνηθούν να εμβολιαστούν θα απολυθούν «τιμητικά», κάτι που σημαίνει ότι θα λάβουν τη στρατιωτική σύνταξή τους αλλά ενδέχεται να υποχρεωθούν να αποζημιώσουν το σώμα για ένα μέρος του κόστους της εκπαίδευσής τους. Εκείνοι που θα εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για ιατρικούς, θρησκευτικούς ή άλλους λόγους μπορεί να αναγκαστούν να αναλάβουν άλλα καθήκοντα από αυτά που έχουν σήμερα.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει λάβει τα πιο δραστικά μέτρα κατά της Covid-19, λόγω του κινδύνου μετάδοσης του νέου κορονοϊού πάνω στα πολεμικά πλοία και ιδίως στα υποβρύχια. Πέρσι, το αεροπλανοφόρο USS Roosevelt καθηλώθηκε για πολλές εβδομάδες στο Γκουάμ όταν προσβλήθηκε από την Covid-19 περίπου το ¼ των 4.865 μελών του πληρώματός του και ένας από τους ασθενείς πέθανε.

Πηγή: protothema.gr