Τι αλλάζει στην εργασία, την εστίαση και τη διασκέδαση: Ο «οδικός χάρτης» μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου

341

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας θα ισχύσουν από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου – Πιθανή η επέκταση της ισχύος τους – Αναλυτικά οι προβλέψεις για τηλεργασία, ωράριο, νοσοκομεία και σούπερ μάρκετ – Με έξι άτομα ανα τραπέζι τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης – Πότε θα σταματάει η μουσική

Στην αναβάθμιση του πλαισίου των υγειονομικών περιορισμών προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της νέας παραλλαγής «Όμικρον», η οποία προβλέπεται να προκαλέσει «έκρηξη κρουσμάτων» τις επόμενες ημέρες και επί ελληνικού εδάφους, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα.

Από τα διαθέσιμα κιόλας στοιχεία προκύπτει, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη πως «μπαίνουμε στην επικράτηση της «Όμικρον» και στην ελληνική επικράτεια», γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό σε αμφότερους Πολιτεία και επιστήμονες.

Με την Αττική να προπορεύεται ως προς τον αριθμό κρουσμάτων της νέας παραλλαγής, ο κ. Πλεύρης γνωστοποίησε πως έχει εκπονηθεί «σχέδιο πλήρους συνεργασίας με ιδιωτικό τομέα», ενώ ο ίδιος επέστησε την προσοχή κυρίως στην νέα γενιά, σημειώνοντας πως «όσο βγαίνουμε ενδεχομένως κινδυνεύουμε να νοσήσουμε».

Με κοινή παραδοχή ότι οι έξοδοι σε μαζικούς χώρους οδηγούν σε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε την νέα δέσμη μέτρων που εισηγήθηκε σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, μετά τη σημερινή συνεδρίασή της, στοχεύοντας στον περιορισμό της διασποράς του ιού, λόγω συνωστισμού.

Το νέο πλαίσιο μέτρων θα εφαρμοστεί μέχρι τα μέσα Γενάρη, δηλαδή από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου, με τον κ. Πλεύρη, ωστόσο, να αφήνει παράθυρο για την επέκταση της περιόδου ισχύος τους.

Το δεύτερο «πακέτο» μέτρων αρθρώνεται σε 3 άξονες, δηλαδή εργασία, εστίαση και διασκέδαση, προβλέποντας αναλυτικά:

Για την εργασία:

· Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα εφαρμοστεί έως και 50% και

· κυλιόμενο ωράριο.

Για την εστίαση – διασκέδαση:

· λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, ενώ η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά αν δεν τηρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική.

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση,

· Οι πελάτες θα είναι μόνο καθήμενοι,

· επιβάλλονται μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και

· 6 άτομα ανά τραπέζι.

Για τα γήπεδα:

· πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

· Αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

· επίσκεψη μόνο με pcr test 48 ωρών,

Για τα νοσοκομεία/νοσηλευτικά ιδρύματα

· απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες

· εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 6 το πρωί της 3ης Ιανουαρίου, οπότε και ενεργοποιείται το παραπάνω «πακέτο» μέτρων, εξακολουθούν να ισχύουν και τα εξής μέτρα:

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

· Σε σουπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας ΚΝ95.

· Ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.

· Οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και τέταρτη μέρα από την είσοδό τους στη χώρα,

· Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.