Θρήνος για τον μικρό Rayan που ανασύρθηκε νεκρός από το πηγάδι

451

Εκατοντάδες μηνύματα στο Twitter  για το τραγικό τέλος του 5χρονου και τις τελευταίες εφιαλτικές ημέρες της ζωής του στο σκοτεινό πηγάδι 

Τραγική κατάληξη είχε η επιχείρηση διάσωσης του 5χρονου Rayan που παγιδεύτηκε για 5 ημέρες σε ένα πηγάδι 32 μέτρων στο Μαρόκο.

Αργά χθες τη νύχτα οι διασώστες που επιχειρούσαν όλες αυτές τις ημέρες στην περιοχή απεγκλώβισαν τον μικρό Rayan όμως ήταν ήδη αργά. Ο Rayan πάλεψε γενναία να κρατηθεί στη ζωή όμως δεν κατάφερε.

Η είδηση ότι ο μικρός Rayan ανασύρθηκε νεκρός βύθισε στο πένθος ολόκληρο τον πλανήτη. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης παρακολουθούσαν εναγωνίως όλες αυτές τις ημέρες live την επιχείρηση διάσωσης. Μέχρι την τελευταία στιγμή όλοι πίστευαν ότι ο Rayan θα τα καταφέρει.

Λίγο πριν τις 12 το βράδυ (τοπική ώρα) οι διασώστες απεγκλώβισαν τον Rayan. Χιλιάδες tweets κατακλύζουν το Twitter.

Μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας όταν η επιχείρηση είχε ολοκληρωθεί και ο μικρός Rayan επιτέλους «ελευθερώθηκε». Λίγα λεπτά αργότερα η είδηση ότι είναι νεκρός κάνει τον γύρω του κόσμου.

Ο Βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ, τηλεφωνεί στους γονείς του Rayan και εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την τραγική απώλεια. Είναι πλέον επίσημο. Ο μικρός Rayan ταξίδεψε για την γειτονιά των Αγγέλων.

To twitter γεμίζει με μηνύματα θλίψης. Πολλοί είναι αυτοί που σχολιάζουν τις τελευταίες εφιαλτικές ημέρες της ζωής του. Πόσο φόβο ένιωσε: Μόνος, σε ένα σκοτεινό πηγάδι, χωρίς φαγητό και νερό.

Η επιχείρηση διάσωσης

Η επιχείρηση διάσωσης καθυστερούσε συνεχώς από βράχους καθώς ο κίνδυνος κατολίσθησης ήταν μεγάλος. Οι κινήσεις τους έπρεπε να είναι πολύ προσεχτικές ώστε να γίνει ο απεγκλωβισμός. Στο σημείο της επιχείρησης συγκεντρώθηκαν χθες δεκάδες κόσμου.

Η κορύφωση της αγωνίας αποτυπώθηκε στα μάτια χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου οι ειδικοί έβγαζαν το παιδί για να το περιθάλψουν στη συνέχεια οι γιατροί που βρίσκονταν εκεί. Φωνές, προσευχές, κλάματα, όλα ηχούσαν μαζί και συνέθεταν το σκηνικό του πόνου.

Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Associated Press, το αγόρι ήταν τυλιγμένο σε μια κίτρινη κουβέρτα αφού απεγκλωβίστηκε από το τούνελ. Οι γονείς του είχαν μεταφερθεί σε ασθενοφόρο προτού ανασυρθεί ο πεντάχρονος.

Ο αγώνας των διασωστών τιτάνιος καθώς έσκαβαν μανιωδώς για να φτάσουν στο αγόρι που είχε παγιδευτεί στο πηγάδι βάθους άνω των 30 μέτρων.

Το χρονικό της τραγωδίας και οι τελευταίες ώρες πριν την ανάσυρση

Διασώστες είχαν διοχετεύσει λίγο προτού ανασυρθεί νεκρό το παιδί οξυγόνο μέσω σωλήνων ενώ κατέβασαν στο τούνελ μπουκάλια νερού.

Η κραυγή αγωνίας της μητέρας του παιδιού ακούστηκε σε όλο τον κόσμο, με το κύμα συμπαράστασης να είναι μεγάλο και το χάστανγκ #SaveRayan να πρωταγωνιστεί στο Twitter.

Στις τελευταίες εικόνες που προέρχονταν από κάμερα που προωθήθηκε στο εσωτερικό του πηγαδιού, το παιδί φαινόταν ξαπλωμένο στο πλευρό.

Από εκατοστό σε εκατοστό, οι διασώστες προχωρούσαν παρά πολύ αργά στο τούνελ, ενώ εισήλθαν από νωρίς το απόγευμα στο τούνελ που οδηγεί στον θύλακα.

Μηχανικός που μίλησε νωρίτερα στο δίκτυο 2M της κρατικής τηλεόρασης του Μαρόκου διευκρίνισε ότι πιθανόν η προσπάθεια να διαρκούσε πολλές ώρες.

«Ογδόντα εκατοστά μας χωρίζουν από τον Ράιαν. Τα γεωτρύπανα δουλεύουν με μεγάλη προσοχή για να αποφευχθεί το λάθος», εξήγησε ο Μουνίρ Αλ Ζαζούλι προσθέτοντας ότι οι διασώστες προωθούνται 20 εκατοστά του μέτρου κάθε μία ώρα.

Το παιδί εγκλωβίστηκε στο πηγάδι που ξεπερνά τα 30 μέτρα κάτω από τη Γη στην επαρχία Λααγιούν. Έπεσε εκεί το απόγευμα της Τρίτης και στη συνέχεια ακούστηκε να κλαίει.

Όπως είπε η μητέρα του, έπαιζε κοντά στο σημείο προτού εξαφανιστεί. Εκείνη έντρομη έσπευσε να τηλεφωνήσει στις Αρχές αφού έμαθε τι είχε συμβεί.