Τάγματα εφόδου κατά προσφύγων και αλληλέγγυων

735

Επιθέσεις, προπηλακισμοί και τραμπουκισμοί σημειώνονται σε Λέσβο (κυρίως) και Χίο από αναθαρρημένους –από την κεντρική πολιτική για το προσφυγικό και τη στοχοποίηση των MKO– φασίστες

Πρωτοφανές κλίμα βίας και τρομοκράτησης των εργαζομένων στις ΜΚΟ και αλληλέγγυων έχουν διαμορφώσει στα νησιά ακροδεξιές ομάδες που αισθάνονται ενισχυμένες μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ την περασμένη εβδομάδα, την οποία παρουσιάζουν σαν δική τους επιτυχία στον δρόμο. Ιδίως στη Μυτιλήνη, όπου τα τάγματα εφόδου έχουν σχηματίσει μπλόκα στο οδικό δίκτυο και ελέγχουν την κυκλοφορία υπό την ανοχή των τοπικών αρχών και της αστυνομίας, η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.

«Βρίσκομαι στα νησιά τριάμισι χρόνια, πρώτη φορά αντιμετωπίζω τέτοιες καταστάσεις. Βιώνουμε σήμερα ένα ακροδεξιό πραξικόπημα. Μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ, ομάδες πήραν το νόμο στα χέρια τους και προχωρούν στο σχέδιό τους να διώξουν τα μέλη των ΜΚΟ, και στη συνέχεια τους αλληλέγγυους και τους αριστερούς», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Χ., εργαζόμενος σε οργάνωση στη Λέσβο.

Οπως καταγγέλλει, ακροδεξιοί στοχοποιούν διαδικτυακά προφίλ εργαζομένων και αλληλέγγυων και, σε σύμπνοια με φασιστικές ομάδες, απειλούν ευθέως με εκφράσεις όπως «Ο επόμενος Φύσσας βρίσκεται στη Λέσβο», «Οι αντιφασίστες στα νοσοκομεία», «Μόνο αν ξεμπερδέψουμε με τους αριστερούς θα ξεμπερδέψουμε με τους λάθρο».


Επιθέσεις, προπηλακισμοί και τραμπουκισμοί σημειώνονται στη Λέσβο εναντίον εργαζομένων σε οργανώσεις και οργανισμούς, όπως επίσης εναντίον δημοσιογράφων και αλληλέγγυων, ενώ είναι συχνές οι επιθέσεις σε οχήματα ΜΚΟ κατά τη διέλευσή τους από τα μπλόκα αλλά και σε άσχετα σημεία, όπου είναι παρκαρισμένα. Σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζόμενο, εταιρεία ενοικίασης οχημάτων σταμάτησε να νοικιάζει οχήματα σε ευρωπαϊκό φορέα που δραστηριοποιείται στο προσφυγικό, φοβούμενη τις ζημιές στον στόλο της.

 

Παρόμοια είναι η κατάσταση που περιγράφει ο Π., εργαζόμενος σε ΜΚΟ στη Χίο, γέννημα θρέμμα του νησιού. «Ζω 60 χρόνια στο νησί, είναι η πρώτη φορά που φοβάμαι. Εχουν πάρει το πάνω χέρι οι ακροδεξιοί και στοχοποιούν ΜΚΟ και πρόσφυγες. Το κλίμα στοχοποίησης υπήρχε από πριν, αλλά ο φόβος πυροδοτήθηκε μετά την έλευση και την αποχώρηση των ΜΑΤ. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να εμπλακεί η ίδια στα νησιά και αφήνει τους ακροδεξιούς να κάνουν τη βρόμικη δουλειά», σημειώνει.

«Φακέλωμα»
Ο Νίκος Χ. αναφέρεται στην εξαγγελία της κυβέρνησης να δημιουργήσει μητρώο ΜΚΟ στο οποίο θα καταγράφονται όχι μόνο οι οργανώσεις, αλλά κάθε εργαζόμενος και συνεργάτης τους που δραστηριοποιείται στο πεδίο.

«Η κυβέρνηση στοχοποιεί τις ΜΚΟ προκειμένου να στοχοποιήσει τους πρόσφυγες. Δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια προσπάθεια να περιοριστεί η έστω ιδιωτικοποιημένη και λειψή βοήθεια που παίρνουν οι πρόσφυγες. Πρόκειται για φακέλωμα που στοχεύει να δημιουργήσει εργαζόμενους φοβισμένους, υπάκουους και ευάλωτους σε κάθε παρέμβαση στο έργο τους», επισημαίνει. Ως προς την κατάσταση στα νησιά, υπογραμμίζει: «Η μόνη απάντηση είναι να αδρανοποιηθούν αυτές οι ομάδες που λειτουργούν σαν προσωπική αστυνομία του περιφερειάρχη. Η αστυνομία δεν δείχνει πρόθυμη να κάνει κάτι. Καταγγελίες στον εισαγγελέα έχουν γίνει, δεν φαίνεται αντίδραση ούτε έχουν ασκηθεί διώξεις», λέει.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες και καλούμε τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και των μελών της κοινωνίας των πολιτών», σημειώνει η Υπατη Αρμοστεία και επαναλαμβάνει την έκκλησή της για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

«Είμαστε σε συναγερμό και ανησυχούμε πολύ για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων και εθελοντών στη Λέσβο» αναφέρουν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.