Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για κορωνοϊό και ελληνοτουρκικά

572

Έντονη είναι η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Για τις τελευταίες εξελίξεις μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Σπυράκη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.
O κ. Σαντορινιός αρχικά εξέφρασε ενστάσεις ως προς τον περιορισμό λειτουργίας μέχρι τα μεσάνυχτα στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Ρόδο και Κω, ενώ αναρωτήθηκε με βάση ποια επιδημιολογικά στοιχεία έλαβε η κυβέρνηση την συγκεκριμένη απόφαση.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα που επιφέρει η συγκεκριμένη απόφαση σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, ενώ υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει το άνοιγμα του τουρισμού να γίνει με σοβαρότητα και όχι με αποσπασματικό τρόπο. Κατήγγειλε δε ότι οι δομές υγείας στα νησιά δεν έχουν ενισχυθεί ως θα όφειλαν.

Από την πλευρά της, η κ. Σπυράκη τόνισε ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών. Εκτίμησε δε πως ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας θα έπρεπε να έχει γίνει εξαρχής, «και ειδικά στα μπαρ όπου υπάρχει μεγαλύτερος συνωστισμός».

«Έπρεπε να δούμε εξαρχής το πρόβλημα που υπήρχε με τα μπαρ και τις συναυλίες» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση επιχείρησε – και σε ένα βαθμό πέτυχε – να έχουμε ένα μερίδιο από το ισχνό τουριστικό ρεύμα στην περιοχή. «Το μερίδιο αυτό είναι μεγάλο για την Ελλάδα» υπογράμμισε.

Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε επίσης στα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας 4 δισ. ευρώ που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να ανασχεθούν οι ζημιές από τον κοροναϊό σε εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Ως προς τις πληρωμές των επιδομάτων των 534 ευρώ, παραδέχθηκε ότι «σαφώς υπάρχουν καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις» και συμπλήρωσε «είμαι σίγουρη ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί φροντίζουν ώστε αυτά τα ζητήματα να επιλυθούν».

Για «την κραυγή της κοινωνίας που βλέπει ότι δεν χρηματοδοτείται» μίλησε ο κ. Σαντορινιός. «Βλέπουμε λουκέτα, ύφεση και ανεργία».

Για τα ελληνοτουρκικά
Η κ. Σπυράκη τόνισε ότι «η Τουρκία έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να είναι μια αναθεωρητική δύναμη στην περιοχή» και επιχειρεί να το επιτύχει ανεβάζοντας την ένταση. Η απάντηση από την ελληνική πλευρά «πρέπει να είναι αποτροπή και πολυδιάστατη και πολυμερής διπλωματία».

Ο κ. Σαντορινιός έκανε λόγο για σοβαρή έλλειψη στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά που έχει οδηγήσει σε πολλά αδιέξοδα.

«Το Oruc Reis δεν κόβει βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά κάνει έρευνες, κάτι που σημαίνει παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Σημείωσε πως θα έπρεπε αυτό να είχε αποτραπεί «όπως έγινε το 2018 όταν ελληνική φρεγάτα σταμάτησε το Barbaros τη στιγμή που προσπάθησε να ξεκινήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Πηγή: in.gr