Στο Κάιρο ο Δένδιας για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου

542

Στο Κάιρο μετέβη αιφνιδίως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος θα έχει επαφές με τον ομόλογό του Σάμε Σούκρι σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κεντρικό αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, συνομιλίες που είχαν γίνει και τους προηγούμενες μήνες, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει οι δύο χώρες.

Τον Ιούνιο ο κ.Δένδιας είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον ομόλογό του, με τον οποίο είχε συζητήσει  το θέμα των οικονομικών ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου.

Όπως μεταδίδουν τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry συναντάται με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια σήμερα, στην έδρα του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, στο Κάιρο.

Μετά το πέρας της συνάντησης θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου και Κοινό Ανακοινωθέν, σύμφωνα με το Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ. Εκτός από την πρόοδο στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, θα υπάρξει και νέο πλαίσιο συνεργασίας για τον τουρισμό και το εμπόριο.

Αιγυπτιακά ΜΜΕ: Υπογράφουν τη συμφωνία οι δύο χώρες
Η ιστοσελίδα Sada el Balad αναφέρει ότι Ελλάδα και Αίγυπτος θα υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών τις επόμενες ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες, ο Νίκος Δένδιας με συνέντευξή του στο MEGA είχε αναφέρει ότι  έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδρος στις συζητήσεις με την  Αίγυπτο για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο κ. Δένδιας είχε επιμείνει στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ανύπαρκτο, χαρακτηρίζοντάς το «βιασμό της κοινής λογικής».

«Εμείς διαπραγματευόμενοι με την Αίγυπτο, διαπραγματευόμαστε μέσα στο πλαίσιο του δικαίου της θάλασσας. Έχουμε κάνει πρόοδο».

Πηγή: in.gr