Στην Πορτογαλία ο πάπας Φραγκίσκος – Αφίσα στη Λισαβόνα καταγγέλλει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από κληρικούς

271
jporfirio-jmj-dia1-cartazes-vitimas-abusos-sexuais-3

Ο πάπας, ο οποίος θα βρίσκεται στην Πορτογαλία μέχρι τις 6 Αυγούστου, αναμένεται να συναντηθεί ιδιωτικά με θύματα κακοποίησης

Μια τεράστια αφίσα, που καταγγέλλει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από κληρικούς, αναρτήθηκε στη διάρκεια της νύκτας στη Λισαβόνα, μερικές ώρες πριν από την άφιξη του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος έφθασε σήμερα στην πορτογαλική πρωτεύουσα για μια πενθήμερη επίσκεψη επικεντρωμένη στη μεγαλύτερη συνάντηση νεαρών καθολικών στον κόσμο.

Το αεροπλάνο της ITA Airways που μετέφερε τον ποντίφικα, το περιβάλλον του και δημοσιογράφους προσγειώθηκε στη στρατιωτική αεροπορική βάση της Λισαβόνας Φίγκο Μαδούρο.

Ο πρώτος σταθμός του πάπα Φραγκίσκου θα είναι μια τελετή υποδοχής με οικοδεσπότη τον πορτογάλο πρόεδρο Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα στο προεδρικό μέγαρο Μπελέμ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας επινοήθηκε από τον εκλιπόντα πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ για τους έφηβους και τους λίγο μεγαλύτερους των 20 ετών καθολικούς και διεξάγεται κάθε δύο ή τρία χρόνια σε διαφορετική πόλη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται λιγότερο από έξι μήνες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης μιας πορτογαλικής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 4.815 ανήλικοι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από κληρικούς -ως επί το πλείστον ιερείς- στη διάρκεια επτά δεκαετιών. Η επιτροπή υπογράμμισε πως πρόκειται μόνο για «την κορυφή του παγόβουνου».

Ο Φραγκίσκος, ο οποίος θα βρίσκεται στην Πορτογαλία μέχρι τις 6 Αυγούστου, αναμένεται να συναντηθεί ιδιωτικά με θύματα κακοποίησης.

Η αφίσα αναρτήθηκε στη λεωφόρο Αλμιράντε Ρέις -μία από τις πιο μεγάλες και πολυσύχναστες οδούς της Λισαβόνας- και γράφει: «4.800+ παιδιά κακοποιήθηκαν από την Καθολική Εκκλησία στην Πορτογαλία».

0d0335b4970d12934dc1866e03d0e341-754x394
Η αφίσα αναρτήθηκε στη λεωφόρο Αλμιράντε Ρέις, μία από τις πιο μεγάλες και πολυσύχναστες οδούς της Λισαβόνας

Έχει επίσης 4.815 τελείες, μία για κάθε θύμα.

«Τίποτε δεν μπορεί να διορθώσει την εμπειρία και τη ζωή αυτών των περισσότερων από 4.800 θυμάτων», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η οργάνωση που πραγματοποίησε την εν λόγω εκστρατεία που τιτλοφορήθηκε «Αυτό Είναι το Μνημείο Μας». «Αυτό που μπορούμε και θα πρέπει να κάνουμε είναι να τους θυμόμαστε. Να τους δώσουμε φωνή. Ώστε αυτό που συνέβη να μην συμβεί ποτέ ξανά».

Η Εκκλησία είχε υποσχεθεί πως στη διάρκεια των εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν μία εβδομάδα, θα αποκαλυφθεί ένα μνημείο, όμως δεν έχει ακόμη ορισθεί ημερομηνία και η Εκκλησία ανακοίνωσε πως το σχέδιο αυτό εξακολουθεί να εξετάζεται.

Ο Πατριάρχης Λισαβόνας Μανουέλ Κλεμέντε δήλωσε τη Δευτέρα πως η δέσμευση της πορτογαλικής εκκλησίας να αντιμετωπίσει τη σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς είναι «πλήρης».

Άλλες δύο αφίσες έχουν επίσης αναρτηθεί στους γειτονικούς δήμους Λούρες και Οέιρας, όπου θα πραγματοποιηθούν επίσης εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας.