Στα χέρια συριακών δυνάμεων ο αυτοκινητόδρομος Χαλεπίου-Δαμασκού

451

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σήμερα και το τελευταίο τμήμα του αυτοκινητόδρομου που συνδέει το Χαλέπι με την Δαμασκό, θέτοντας για πρώτη φορά από το 2012 ολόκληρη την σημαντική αυτή οδική αρτηρία υπό τον έλεγχό τους, αφού απώθησαν τους αντάρτες που εξακολουθούσαν να ελέγχουν το τελευταίο αυτό τμήμα του στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Ο αυτοκινητόδρομος αυτός, ο M5, εκτείνεται από το Χαλέπι ως την Ντεράα στη νότια Συρία. Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας υποστηριζόμενες από τη Ρωσία και το Ιράν, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και το τελευταίο τμήμα της σημαντικής αυτής οδικής αρτηρίας αφού κατέλαβαν ένα δυτικό προάστιο του Χαλεπιού το οποίο ήλεγχαν αντάρτες, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Η ανακατάληψη του σημαντικού αυτού αυτοκινητόδρομου επιτυγχάνεται έπειτα από εβδομάδες επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών και των ανταρτών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Οξύνεται η ένταση μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας
Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας οξύνθηκε ακόμη περισσότερο χθες με νέες αιματηρές συγκρούσεις να σημειώνονται μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεών τους στην Ιντλίμπ, μια επαρχία που συνορεύει με την Τουρκία και όπου ο συριακός στρατός προελαύνει προκειμένου να θέσει υπό τον έλεγχό του το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών.

Από τον Δεκέμβριο τα βίαια επεισόδια στην περιοχή αυτή της βορειοδυτικής Συρίας έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό περίπου 700.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ η Άγκυρα, που στηρίζει κάποιες ομάδες των Σύρων ανταρτών και διαθέτει στρατεύματα στην περιοχή, ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε» περισσότερους από 100 Σύρους στρατιώτες, απαντώντας στον θάνατο πέντε Τούρκων στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Οι συγκρούσεις αυτές σημειώθηκαν σε ένα πλαίσιο άνευ προηγουμένου έντασης μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού μία εβδομάδα μετά τις μάχες στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 20 άνδρες και από τις δύο πλευρές στην Ιντλίμπ.

Η Άγκυρα ανησυχεί ότι η επιχείρηση της Δαμασκού, την οποία στηρίζει η Ρωσία, στην επαρχία αυτή θα προκαλέσει νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Τουρκία, όπου ήδη έχουν αναζητήσει καταφύγιο περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Σύροι.

Ρωσική αντιπροσωπεία βρισκόταν στην Άγκυρα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, όμως τελικά αποχώρησε άπρακτη. Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Μόσχα «να αναλάβει τις ευθύνες της» ως χώρα εγγυήτρια της εκεχειρίας η οποία συνήφθη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας το 2018 στο Σότσι, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με Τούρκους ομολόγους τους στο υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο και, αφού δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, συναντήθηκαν ξανά χθες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συνομίλησαν επίσης με σύμβουλο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι η Άγκυρα τόνισε στη ρωσική αντιπροσωπεία ότι οι επιθέσεις εναντίον τουρκικών θέσεων στη βορειοδυτική Συρία πρέπει να σταματήσουν αμέσως και ότι τέτοιου είδους επιθέσεις δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση.

«Σύμφωνα με τις πηγές μας, 101 μέλη του καθεστώτος εξουδετερώθηκαν, τρία άρματα μάχης και δύο κανόνια καταστράφηκαν και επλήγη και ένα ελικόπτερο», σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας χθες το βράδυ.Δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν οι αριθμοί αυτοί με ανεξάρτητο τρόπο. Από τη συριακή πλευρά ούτε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ούτε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκαναν λόγο για νεκρούς στις τάξεις του κυβερνητικού στρατού.

Το HRW κάλεσε τους Κούρδους και τη συριακή κυβέρνηση να ερευνήσουν την τύχη των χιλιάδων αγνοούμενων στις περιοχές που έλεγχε το ΙΚ
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε σήμερα τους Κούρδους και την κυβέρνηση της Συρίας να ερευνήσουν την τύχη χιλιάδων ανθρώπων που αγνοούνται στις περιοχές που έλεγχε το Ισλαμικό Κράτος, ανάμεσά τους ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι που αιχμαλωτίστηκαν από τους τζιχαντιστές όταν αυτοί έλεγχαν τεράστιες περιοχές στη Συρία εξακολουθούν να αγνοούνται, επεσήμανε η ΜΚΟ επικαλούμενη τα στατιστικά στοιχεία του Συριακού Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των αγνοούμενων είναι και γνωστές προσωπικότητες, όπως ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζον Κάντλι και ο ιησουίτης ιερέας Πάολο Νταλ Όλιο.

Οι κουρδικές αρχές οι οποίες ελέγχουν πλέον τα πρώην προπύργια του ΙΚ στη βορειοανατολική Συρία δίνουν «σπάνια» απαντήσεις στους συγγενείς των αγνοούμενων, κατήγγειλε το ΗRW.

Το ίδιο ισχύει και για τις συριακές αρχές οι οποίες καθυστερούν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, να δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες για το θέμα.

Τέλος, το HRW ζήτησε από τις συριακές και τις κουρδικές αρχές να ζητήσουν από τους τζιχαντιστές που κρατούν και άλλα πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με το ΙΚ αν διαθέτουν πληροφορίες για την τύχη των αγνοούμενων.