Spiegel: «Εντιμος τύπος, μαζί του ξέρεις πού βρίσκεσαι» η ατάκα Τσίπρα για Ερντογάν

469

Στο «πόδι» η συνάντηση με Ερντογάν και… τουριστική η βόλτα στην Κωνσταντινούπολη – Δημιούργησαν «γκρίζες ζώνες» σε όλα τα θέματα

Ασάφεια, ούτε καν δημιουργική, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ασάφεια και για τις συνομιλίες με την Τουρκία για θέματα ασφαλείας στην Κύπρο. Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός υποτίμησε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα οποία θα έπρεπε να έχει βελτιωθεί, καθώς κατέχει και αυτό το χαρτοφυλάκιο από την ημέρα της παραίτησης Κοτζιά.

Δέχθηκε ακόμη και την επικήρυξη των Οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ενώ ήταν στον δρόμο για την Άγκυρα. Και όλα αυτά με την Τουρκία να συνεχίζει τις παραβιάσεις των Αιγαίο και την πρακτική δέσμευσης μεγάλων περιοχών για ασκήσεις και έρευνες.

«Φάουλ» και στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το οποίο παρότι συνιστά υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, ο Ερντογάν το συνέδεσε με τους μουφτήδες της Θράκης. «Δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεων να υπερασπίζουν τις διεκδικήσεις των μειονοτήτων σε κάθε χώρα ξεχωριστά» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην ημέρα που θα λειτουργήσει ξανά η Θεολογική Σχολή της Χάλκης». 
Μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Παλάτι και την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, η αίσθηση που κυριαρχεί είναι πως το ταξίδι οργανώθηκε πρόχειρα, κυρίως επειδή το ήθελε ο Τούρκος πρόεδρος, που έχει μπροστά του εκλογές.

Στην Κωνσταντινούπολη ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Αγία Σοφία, όπου δήλωσε χαρούμενος γιατί βρέθηκε σε έναν τόσο ιστορικό μέρος και συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας, του Συλλόγου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), διευθυντές σχολείων, λυκειάρχες και κοινοτικούς παράγοντες.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός είπε πως γνωρίζει τα προβλήματα των ρωμαίικων κοινοτήτων, επισήμανε τον αποδεκατισμό που υπέστη η ελληνική Ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αναγνώρισε και τη συνεισφορά της στην πορεία του Ελληνισμού.

Ακόμη παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας χοροστατούντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και μετέβη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Συνοδεία του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας και νυν προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, ξεναγήθηκε και στο παλάτι Ντομά Μπαχτσέ, το οποίο λειτουργεί πλέον ως μουσείο.

Der Spiegel: Ο Τσίπρας λέει για τον Ερντογάν «έντιμος τύπος, μαζί του ξέρεις πού βρίσκεσαι»

Για «ανομοιογενές ζευγάρι» κάνει λόγο σε ανάλυσή του το περιοδικό Der Spiegel, επισημαίνοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι ιστορικοί αντίπαλοι, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Τσίπρας «διατηρούν μια ισχυρή σχέση – διότι επωφελούνται ο ένας από τον άλλον».

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν είχε αρχίσει καν την επίσκεψή του την Τρίτη, όταν ο οικοδεσπότης του φρόντισε για μια προσβολή. Επικήρυξε τους οκτώ στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα με 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Τσίπρας ωστόσο προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του όταν λίγες ώρες αργότερα συναντήθηκε με τον Ερντογάν στην Άγκυρα. “Ο διάλογός μας ήταν στο πέρασμα των χρόνων ειλικρινής και ανθεκτικός”, δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη το βράδυ και υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που του τηλεφώνησαν.

Ο έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε τον Ερντογάν σε εμπιστευτικό κύκλο ως “έντιμο τύπο”. “Μαζί του, ξέρεις πού βρίσκεσαι”. Ο Ερντογάν βλέπει στον Τσίπρα έναν από τους λίγους συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει ότι οι δύο ηγέτες συνδέονται με εταιρική σχέση, η οποία έχει συγκεκριμένο σκοπό. «Γνωρίζουν ότι χρειάζονται ο ένας τον άλλον σε διάφορα θέματα. Ταυτόχρονα, ο κατάλογος των διαφορών απόψεων, επί των οποίων ούτε κατά την συνάντηση της Τρίτης σημειώθηκε επιτυχία, είναι μακρύς», επισημαίνεται. Αναλυτικά τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ.