Σκυλακάκης: Σημαντική ανάκαμψη την «επόμενη μέρα» της πανδημίας

685

skylakakis_2

Ομιλία στο 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ

Αντιμετωπίσαμε μαχητικά την πανδημία και τα αποτελέσματα στην οικονομία ήταν καλύτερα του αναμενομένου, με αποτέλεσμα να προσδοκούμε τώρα οτι την επόμενη μέρα θα έχουμε σημαντική ανάκαμψη.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την ομιλία του στο 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ «Όραμα ανάπτυξης- Εμβληματικές επενδύσεις» που πραγματοποιείται απο το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Οπως είπε ο Θ.Σκυλακάκης η Ελλάδα σημείωσε μικρότερη ύφεση απ’ ό,τι υπολόγιζαν οι διεθνείς οργανισμοί ενώ οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας ήταν καλύτερες των αναμενόμενων. Τα αποτελέσματα αυτά, εξήγησε, στηρίχθηκαν στις εξαγωγές, στη βιομηχανική παραγωγή, στις επενδύσεις και στη μικρότερη του αναμενόμενου μείωση της κατανάλωσης. Ενδεικτικό είναι, όπως είπε, ότι τη διάρκεια αυτή της κρίσης σημειώθηκε σημαντική αύξηση των εγχώριων αποταμιεύσεων κατά 24 δισ ευρώ ( 10 δισ απο τις επιχειρήσεις και 14 δισ ευρώ απο τα νοικοκυριά)

Τα στοιχεία αυτά μας δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες οτι την επόμενη μέρα θα έχουμε σημαντική ανάκαμψη που θα περιλαμβάνει και την αναβαλλόμενη κατανάλωση των νοικοκυριών και τις επενδύσεις δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Σκυλακάκης επισημαίνοντας την σημαντική συμβολή της οικονομικής πολιτικής η οποία έχει ως στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα.2.0 έκανε λόγο για “γενναία απόφαση των ευρωπαίων ηγετών” για τη δημιουργία του Ευρωπαικου Ταμείου Ανάκαμψης, στην οποία πολύ σημαντικό ρόλο είχε η Γερμανία. Ο στόχος, είπε, είναι να δικαιώσουμε αυτήν την απόφαση των ευρωπαίων ηγετών αξιοποιώντας τους πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο Θ. Σκυλακάκης εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης. Είπε οτι:

– Σε ό,τι αφορά τα δάνεια μεταφέρουμε το σύνολο τους στον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις. Προϋπόθεση είναι η συγχρηματοδότηση όχι μόνο από τους ίδιους τους επενδυτές αλλά και από το τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για 12,5 δισ δάνεια που θα δοθούν με καθαρά κριτήρια αγοράς.

-Σχετικά με τις επιδοτήσεις δίνονται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και για πράσινες ή εμβληματικές και στρατηγικές επενδύσεις. Στο σημείο αυτό ανέφερε τη δυνατότητα για off shore ΑΠΕ στο Αιγαίο, τη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση και την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων.

Αναφέρθηκε επίσης σε άλλες μεγάλες παρεμβάσεις κινητοποίησης επενδύσεων που αφορούν τον τουρισμό (π.χ. τουρισμός υγείας και αποκατάστασης, ορεινός τουρισμός, μαρίνες κτλ), την έρευνα και ανάπτυξη με έμφαση στη συγχρηματοδότηση της πανεπιστημιακής έρευνας από τον ιδιωτικό τομέα και τον αγροτοδιατροφικό τομέα.