Σεισμός στην Τουρκία: «Ανθρωποκυνηγητό» και στα social media, μετά τους εργολάβους

246

tourkia_seismos_new_2xr

Προτεραιότητα για την τουρκική κυβέρνηση ο κατευνασμός της κοινής γνώμης – Στην Άγκυρα σήμερα ο Στόλτενμπεργκ

ς παράθυρο αναθεώρησης της στάσης της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή εκλαμβάνουν τη συγκυρία της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σήμερα στην Άγκυρα αρκετοί αναλυτές, δεδομένου ότι ο επικεφαλής της Βορειοατλανικής Συμμαχίας πρόκειται να εκφράσει αφενός την αλληλεγγύη και αφετέρου την έμπρακτη υποστήριξη των κρατών -μελών της, μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, στην νοτιοανατολική Τουρκία. Αντικείμενο της επίσκεψης αποτελεί η περαιτέρω στήριξη της Συμμαχίας απέναντι στους πληγέντες, με τους κυρίους Στόλτενμπεργκ και Τσαβούσογλου να παραχωρούν σχετικά σήμερα το πρωί, κοινή συνέντευξη Τύπου. Επιπλέον, στο τραπέζι των συζητήσεων του Γ.Γραμματέα του ΝΑΤΟ με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας παραμένει για τη Συμμαχία η επικύρωση της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φιλανδίας, από την πλευρά της Τουρκίας. Σημειωτέον ότι η Νορβηγία απέστειλε αεροσκάφος μεταφοράς C-130J Hercules στην Τουρκία, ώστε να υποστηρίξει τις προσπάθειες εκκένωσης και τη μεταφορά έκτακτης βοήθειας, όπως ανέφερε η συμμαχία, μεταφέροντας 28 ασθενείς από τα Άδανα σε νοσοκομεία της Άγκυρας.

Προς στιγμήν η τουρκική πολιτική ηγεσία δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για τη στάση της απέναντι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καθώς η απόδοση ευθυνών για την τραγωδία, αλλά και η προσπάθεια κατευνασμού της τουρκικής κοινής γνώμης φαίνεται να βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της διοίκησης Ερντογάν. Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 78 άτομα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα οποία κατηγορούνται ότι δημιούργησαν φόβο και πανικό «κοινοποιώντας προκλητικές αναρτήσεις» για τον σεισμό, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι 20 εξ’ αυτών κρατούνται ως προφυλακισμένοι, την ώρα που οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 41.200.

Επιπλέον, η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε 613 άτομα που κατηγορούνται για προκλητικές αναρτήσεις και ότι έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες εναντίον 293, στους οποίους ανήκουν και οι 78 συλληφθέντες. Παράλληλα, η Διεύθυνση γνωστοποίησε πως 46 ιστοσελίδες έκλεισαν για «απάτες phishing», δηλαδή ενέργειες από επιτήδειους που προσπαθούσαν να κλέψουν δωρεές για τα θύματα του σεισμού, ενώ έκλεισαν και 15 λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης που παρίσταναν επίσημα ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία απέκλεισε την πρόσβαση στο Twitter για περίπου 12 ώρες επικαλούμενη τη διάδοση παραπληροφόρησης, με αποτέλεσμα τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, αλλά και εκατομμυρίων χρηστών του μέσου, ενώ ο Διευθυντής Επικοινωνιών της Τουρκίας, Fahrettin Altun ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «σοβαρή ρύπανση πληροφοριών» και ως εκ τούτου οι Αρχές θα κοινοποιούν καθημερινό δελτίο, που θα διορθώνει ψευδείς ειδήσεις. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι μέσα σε μια εβδομάδα από τον σεισμό, περίπου 6.200 ψευδείς πληροφορίες και ειδήσεις αναφέρθηκαν στην τουρκική κυβέρνηση.

Πέρα από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, με αμείωτο ρυθμό εξελίσσεται και το ανθρωποκυνηγητό των εργολάβων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, καθώς τόσο ο αριθμός των κρατήσεων, όσο και αυτός των συλλήψεων έχει αυξηθεί σε τέσσερις επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Εργολάβος – «θύμα»

Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγεται ο εργολάβος, Ομέρ Τζιχάν, ο οποίος είχε κατασκευάσει ένα κτίριο στο Χατάι, με συνέπεια να τον καταγγείλουν οι συγγενείς όσων έχασαν τη ζωή τους στα διαμερίσματά του. Μάλιστα, αφού εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του, η αστυνομία ανακάλυψε ότι ο Τζιχάν μετέβη στην παραλιακή πόλη Μαναβγκάτ με την οικογένειά του και διέμενε σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων ως θύμα του σεισμού, όπως επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι 26 ακόμη ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα στην επαρχία Μαλάτια, που επλήγη επίσης από τον σεισμό.

Επιπρόσθετα, προσπάθειες καταβάλλονται από τις τουρκικές Αρχές για τη σύλληψη ακόμη 14 εργολάβων, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα κράτησης, ενώ οι εισαγγελείς που προΐστανται των ερευνών, λαμβάνουν δείγματα σιδήρου και σκυροδέματος από τα συντρίμμια. Ήδη, στα Άδανα συνελήφθησαν 16 άτομα, ενώ οι εισαγγελικές Αρχές στις 10 πληγείσες επαρχίες εστιάζουν στον εντοπισμό των εργολάβων, των μηχανικών, των βιβλίων και των ελεγκτών των κατεστραμμένων κτηρίων, ο αριθμός υπερβαίνει τις 64.000.

Εν τω μεταξύ, αμετακίνητος από τη θέση του για εκλογές «στην ώρα τους» εμφανίστηκε χθες ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, αντιδρώντας σε οποιαδήποτε συζήτηση περί μετάθεσης των Προεδρικών εκλογών.

«Μιλούν για αναβολή των εκλογών. Σας λέω ξεκάθαρα ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Το κράτος δικαίου, το σύνταγμα και οι θεσμοί που σχηματίζονται από αυτούς τους νόμους πρέπει να το γνωρίζουν πολύ καλά. Οι εκλογές σε αυτή τη χώρα θα είναι στην ώρα τους», δήλωσε και αναφέρθηκε εκτενώς στα άρθρα 78 και 101 του τουρκικού Συντάγματος, εξηγώντας πως ούτε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, ούτε το τουρκικό κοινοβούλιο έχουν την εξουσία να αναβάλουν τις εκλογές, σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

«Αν το απαιτήσει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, θα απαιτήσει πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας. Εάν το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο εκφράσει ένα τέτοιο αίτημα, θα προκύψει με αίτημα για πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας. Έτσι θα το διαβάσουμε», κατέληξε ο Κιλιντζάρογλου.