Σε «αναγνωριστιστικούς ρυθμούς» η αγορά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων

460

magazi33

Υποτονική η κίνηση στους βασικούς εμπορικούς δρόμους – Μεγάλες προσφορές και αισιοδοξία από τους εμπόρους για τις επόμενες μέρες –   Το πρώτο πρόστιμο σε πολυκατάστημα που αψήφησε τους όρους λειτουργίας και ανέβασε ρολά

Ιδιαίτερα υποτονική ήταν η εμπορική κίνηση κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων μέσω της μεθόδου των click away και click inside. Παρ’ όλα αυτά μεταξύ των εμπόρων επικρατεί αισιοδοξία αλλά και αγωνία να κρατηθεί ανοικτή η αγορά και ει δυνατόν να δουλέψει χωρίς περιορισμούς την πασχαλινή περίοδο, όταν και προβλέπεται να αυξηθεί ο τζίρος.

«Η αγορά δούλεψε περισσότερο αναγνωριστικά σήμερα. Η κίνηση ήταν υποτονική όμως το μεγάλο στοίχημα ήταν να δοκιμαστούν στην πράξη τα μέτρα για την ασφάλεια της υγείας αλλά και η διαδικασία των ραντεβού», σημειώνει στο protothema.gr ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης.

Ο ίδιος νωρίτερα περιόδευσε στους εμπορικούς δρόμους της πόλης συζητώντας με τους συναδέλφους του που ανέβασαν σήμερα ρολά. «Αυτή την περίοδο δεν περιμένει κανείς να έχει ουρές πελατών. Περισσότερο έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας προς την εορταστική περίοδο. Οπότε αφενός προέχει να παραμείνουμε ανοικτοί και αφετέρου να είμαστε προετοιμασμένοι έχοντας φτιάξει τις βιτρίνες μας, τοποθετώντας στις προθήκες νέα προϊόντα κοκ», σημειώνει ο κ. Καφούνης.

Και προσθέτει: «Απ’ αυτή την άποψη είχαμε μία καλή αρχή που θέτει τις βάσεις για το μέλλον

με ανοικτά όλα τα καταστήματα χωρίς περιορισμούς και παντού, επιβεβαιώνοντας ότι το λιανεμπόριο είναι ασφαλές».

Λόγω του στοκ που έχει μείνει εδώ και ένα χρόνο αδιάθετο πολλοί έμποροι δεν προχώρησαν σε σημαντική ανανέωση των προϊόντων τους. Αντιθέτως επιχειρούν ακόμη και τώρα, παρά το γεγονός ότι η εκπτωτική περίοδος έληξε, να προσελκύσουν πελάτες με προσφορές που φθάνουν ως και το 70%.

«Είναι μακρύς ο δρόμος που έχουμε και χρειάζονται αντοχές και από τις δύο πλευρές», σημειώνει απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηναίων Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Το πρωί αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου είχε κατέβει στην οδό Ερμού μοιράζοντας αντισηπτικά και μάσκες. «Με τη στήριξη όλων η αγορά μπορεί να παραμείνει ανοιχτή», σημειώνει στο protothema.gr o κ. Χατζηθεοδοσίου επαναλαμβάνοντας πως για να αποφευχθεί μία μεγάλη καταστροφή των επαγγελματιών θα πρέπει να γίνει «κούρεμα» στις οφειλές τους που έχουν συσσωρευθεί εδώ και ένα χρόνο.

Οι μεγάλες αλυσίδες

Την ίδια ώρα ως «ικανοποιητική» στα στενά περιθώρια επισκεψιμότητας που θέτει η τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων την σημερινή κίνηση. Εν τούτοις υπογραμμίζουν για ακόμα μία φορά ότι με το όριο των 20 ατόμων μόνο ζημιές γράφουν. Κάτι εξάλλου που έκανε ορισμένες εξ αυτών, όπως τα ΙΚΕΑ να μην ανοίξουν τελικά τα μεγάλα καταστήματα τους στο καταναλωτικό κοινό.

Αντιθέτως πολλές λειτούργησαν κανονικά με click inside. Μεταξύ αυτών οι αλυσίδες ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών Public Media Markt, Κωτσόβολος, Πλαίσιο, η αλυσίδα καταστημάτων Jumbo κοκ. Μάλιστα και οι αλυσίδες των ομίλων Inditex (Zara, Bershka, Pull&Bear, Massimo Dutti κοκ) κατάφεραν σήμερα να ενεργοποιήσουν την ψηφιακή πλατφόρμα των ραντεβού και για την Αττική.

Η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων βέβαια χαρακτηρίστηκε επίσης απ’ τις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Αχαϊας και Κοζάνης, που τα καταστήματα τους πρέπει να παραμείνουν κλειστά με βάση την κυβερνητική απόφαση. Όπως επίσης και απ’ το πρώτο πρόστιμο που έπεσε σε πολυκατάστημα που παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και ανέβασε ρολά, το Notos Galleries στα Χαυτεία. Αν και ως πολυκατάστημα «shops in a shop» δεν προβλεπόταν να ανοίξει, δεχόταν πελάτες με ραντεβού, έως ότου το μεσημέρι κλιμάκιο της ΔΗΜΕΑ έκανε αυτοψία επιβάλλοντας πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση και 3.000 ευρώ στον διευθυντή του πολυκαταστήματος, ο οποίος αφού αναγκάστηκε απ’ την αστυνομία να κλείσει τα ρολά έχει πλέον να αντιμετωπίσει και την διαδικασία του αυτοφώρου.