Προειδοποιεί από τις ΗΠΑ ο Αποστολάκης: Υπάρχει κίνδυνος «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία

460

Η Ελλάδα κάνει τιτάνια προσπάθεια για να μην ανταποκριθεί στις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται για την υπουργική διάσκεψη του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόκληση «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «χοντρή πατάτα» την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι.

Σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας, σχολίασε ότι η γειτονική χώρα κάθε τόσο εξαγγέλλει και κάτι καινούργιο, το οποίο δεν στηρίζεται πουθενά και επιδεικνύει καθημερινά πόσο επιθετική είναι. Επίσης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει η ανησυχία για την πρόκληση ενός ατυχήματος, με ανεξέλεγκτες εξελίξεις.

«Από τη μία θέλει να διακηρύττει ότι θέλει να έχουμε καλές σχέσεις και να μην υπάρχει ένταση στην περιοχή κι από την άλλη την πυροδοτεί. Εμείς κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να κρατήσουμε ισορροπίες στην περιοχή και να μην ανταποκριθούμε σ’ αυτές τις προκλήσεις, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι κάποιο θερμό επεισόδιο. Ανησυχούμε βέβαια για την πρόκληση ενός ατυχήματος, το οποίο θα έχει ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Δηλαδή μπορεί να προκληθεί μία κλιμάκωση την οποία δεν μπορείς να ελέγξεις», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Το δύσκολο δεν είναι να κάνεις ένα πόλεμο, αλλά να μην κάνεις πόλεμο»

Σε ερώτηση για την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι, για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, ο κ. Αποστολάκης, χαρακτήρισε το περιστατικό «χοντρή πατάτα». Μάλιστα, τόνισε ότι η προσπάθεια των Τούρκων να διαψεύσουν το περιστατικό «αναφέροντας ότι “δεν υπήρξε καμία παρενόχληση και εμείς εκεί είμαστε”, είναι ένα άλλο κακό μήνυμα. Είσαστε εκεί για να κάνετε παραβιάσεις; To κάναμε κατεστημένο; Αυτό είναι το χειρότερο απ’ όλα».

Ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι είπε στους Τούρκους ότι «δεν μπορούν κάθε τόσο να πετούν “ρουκέτες” κι από την άλλη μεριά να λένε πως πρέπει να βρούμε τρόπο να μειώσουμε την ένταση. Θα πρέπει να σοβαρευτούν». Παράλληλα υπογράμμισε: «Η ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές, δείχνουν πόσο ισχυρές και σοβαρές είναι. Το δύσκολο δεν είναι να κάνεις ένα πόλεμο, αλλά να μην κάνεις πόλεμο». Ακόμη, δεν συνέδεσε την τουρκική στάση με τις επικείμενες εκλογές, αλλά με την γενικότερη τουρκική στάση, ενώ τόνισε την ανάγκη του να είμαστε προσεκτικοί στην διαχείριση αυτών των προβλημάτων.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να χρησιμοποιούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις για να λειτουργούν αποτρεπτικά και να διατηρούν την ειρήνη στην περιοχή. «Αλλά αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν. Το έχουμε δηλώσει πολλές φορές. Η επίκληση ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη και δεν προστατεύεται, είναι ανοησίες και επικίνδυνες δηλώσεις. Είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και άδικη προς τις ένοπλες δυνάμεις. Η Ελλάδα είναι από τις καλύτερα φυλασσόμενες χώρες», υπογράμμισε και επισήμανε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι από τις ισχυρότερες της Ευρώπης και «ο χώρος που υπερασπίζονται, αν και δύσκολος, τον γνωρίζουν πολύ καλά και είναι καλά στημένες και σχεδιασμένες. Ενώ οι συνεργασίες μας στην περιοχή μας δίνουν επιπρόσθετη ισχύ. Ενώ και η παρουσία των ΗΠΑ – που έχουν αυξήσει την παρουσία τους στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα – είναι και μια άλλη ενότητα εγγύησης».

Ο κ. Αποστολάκης εξήγησε πως γίνονται προσπάθειες για να μειωθεί η ένταση και «η επικινδυνότητα αυτού που γίνεται σήμερα». «Η μεθόδευση είναι ότι προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τα υφιστάμενα ΜΟΕ τα οποία έχουν υπογραφεί από την εποχή Παπούλια – Γιλμάζ. Σε όσο ποσοστό καταφέρουμε να τα υλοποιήσουμε, είναι οι πρώτες κινήσεις προς την κατεύθυνση μείωσης της έντασης», είπε.

Στη Νέα Υόρκη, ο κ. Αποστολάκης είχε συνάντηση με την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) και ομάδα ομογενών με επικεφαλής τον Άντι Μανάτο, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Νωρίτερα, θα συναντηθεί με τον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Μακρουά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις επαφές με την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή, είπε πως παρουσίασε την εικόνα για την κατάσταση στην Ελλάδα και πως έχουν διαμορφωθεί οι σχέσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που τις χαρακτήρισε «πολύ καλές και αποδοτικές», ενώ είπε πως οι τριμερείς συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικές, έχουν αποδώσει και έχουν προστιθέμενη αξία για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή».

«Τα σχήματα Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος, με την επισφράγιση και την υποστήριξη των ΗΠΑ, είναι πιθανόν το αντιστάθμισμα στις όποιες παράξενες και αβάσιμες ενέργειες και επιδιώξεις που η Τουρκία έχει στο χώρο», δήλωσε ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.