Πούτιν-Ερντογάν εγκαινιάζουν τον αγωγό TurkStream και συζητούν για τη Συρία

478

Τα εγκαίνια του αγωγού TurkStream, ο οποίος θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, πραγματοποιούνται αύριο Τετάρτη 8 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρώσος πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογό του θα έχουν συνομιλίες για θέματα που αφορούν την περαιτέρω ανάπτυξη της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας, αλλά και την κατάσταση στη Λιβύη και στη Συρία.

Οι σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας έχουν αναβαθμιστεί τους τελευταίους μήνες, τόσο σε ενεργειακό επίπεδο με τη συνεργασία για τον TurkStream, που έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου, αλλά και σε στρατιωτικό, με την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και άλλες συμφωνίες για αμυντική συνεργασία.

Αυτή είναι η δωδέκατη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία ως αρχηγός κράτους και η ένατη αφότου εξελέγη πρόεδρος το 2012 για τρίτη θητεία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ήδη από τις 5 Ιανουαρίου ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στην Τουρκία, προτίθεται να συζητήσει μαζί του περιφερειακά ζητήματα.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρει μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο «να επιτύχει κατά τη συνάντησή τους, κατάπαυση του πυρός στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, ώστε οι βόμβες να μη πέφτουν στα σπίτια των αμάχων πολιτών».

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται στη Δαμασκό όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ-Άσαντ.