Πόλεμος στην Ουκρανία: Πανηγυρικό κλίμα στη Χερσώνα, το Κίεβο όμως φοβάται τις επόμενες κινήσεις του «πληγωμένου» Πούτιν

324
kherson43534

Ουκρανική σημαία στα δημόσια κτίρια της Χερσώνας – Το σενάριο που εξετάζουν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες – «Δεν έχει αλλάξει κάτι» λέει το Κρεμλίνο

H ουκρανική σημαία εξακολουθεί να κυματίζει στη Χερσώνα, σε μια πληγωμένη από τα χτυπήματα πόλη που ξαφνικά «ξύπνησε» σε ένα κλίμα θριάμβου και πανηγυρισμών. Πολύ καλό για να είναι αληθινό, σχολιάζει σε ανάλυσή του αρθρογράφος του BBC, μελετώντας τη ρωσική πολιτική των τελευταίων μηνών και τη διαπραγματευτική τους γραμμή που βασίζεται στα δικά τους τετελεσμένα. «Θα επιστρέψουν;», «θα χτυπήσουν εκ νέου;», ερωτήματα που μοιραία ανακύπτουν παρακολουθώντας κανείς την εμμονή του Βλαντιμίρ Πούτιν για αναβίωση ενός τσαρικού οράματος.

Η ανατροπή στο πολεμικό σίριαλ επήλθε λίγες ημέρες μετά δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο η Δύση ωθούσε το Κίεβο να εμπλακεί σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, με την πλευρά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαμηνύει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο υπό διαφορετική ρωσική ηγεσία και το Κρεμλίνο να δηλώνει μεν ανοιχτό αλλά «λαβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα».

Παρακολουθώντας την πρώτη εικόνα στη Χερσώνα, που είχε αναδειχθεί «μητέρα των μαχών», βλέπει κανείς την ουκρανική σημαία να ανεβαίνει σε ολοένα και περισσότερα δημόσια κτίρια, ενώ αμέσως μετά την πρώτη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ο Ζελένσκι διόρισε τέσσερις νέους διοικητές σε περιοχές της πόλης.

Με το ηθικό ακμαίο, το πατριωτικό φρόνημα κυρίαρχο και την ανάγκη για να φωνάξουν δυνατή τη λέξη «ελευθερία» μεγάλη, οι κάτοικοι της πόλης έχουν βγει στους δρόμους.

«Ιστορική μέρα, νίκη των ουκρανικών δυνάμεων» γράφουν τα μέσα ενημέρωσης του Κιέβου, που αναφέρονται παράλληλα σε ταπείνωση της Μόσχας.

Η Ρωσία, όμως, επιλέγει να ακολουθεί μια μυστικοπαθή στάθη, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά της. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρκέστηκε απλώς να πει ότι η απόσυρση δεν συνιστά ήττα, ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και πως δεν έχουν μετανιώσει που έβγαλαν τα στρατεύματα.

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, πάντως, έχουν εκφράσει την ανησυχία μήπως επρόκειτο για μια ακόμη κίνηση προπαγάνδρας από το καθεστώς Πούτιν, ενώ γίνεται λόγος και για στήσιμο παγίδας.

Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων σφροδρών χτυπημάτων από drones, με έναν θυμωμένο και πληγωμένο Πούτιν να επανέρχεται με βομβιστικές επιθέσεις που θα πλήξουν και τον άμαχο πληθυσμό.

Ολοκληρώθηκε η απόσυρση της Ρωσίας

Την ουκρανική σημαία να έχει υψωθεί στη Χερσώνα δείχνουν φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις αναφορές να κάνουν λόγο για μια χαοτική ρωσική υποχώρηση, με τα στρατεύματα να έχουν καταστρέψει τη γέφυρα Αντονίφσκι.

ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών Άμυνας ανακοίνωσε ότι μονάδες εισέρχονται στη νότια πόλη Χερσώνα και προειδοποίησε όποιον Ρώσο στρατιώτη βρίσκεται ακόμα εκεί να παραδοθεί.

Σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε στα ρωσικά, η ουκρανική υπηρεσία τόνισε ότι η Χερσώνα επανέρχεται υπό ουκρανικό έλεγχο μετά την κατοχή της από τον Μάρτιο και απείλησε να «εξοντώσει» όποιον Ρώσο στρατιώτη προβάλει αντίσταση.

«Έχετε μόνο μία ευκαιρία να αποφύγετε τον θάνατο – να παραδοθείτε αμέσως», ανέφερε η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram.

Η ανακοίνωση, η οποία είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται στη Χερσώνα, έδωσε εγγυήσεις για την ασφάλεια των Ρώσων στρατιωτών που θα παραδοθούν.

Ανέφερε ότι Ρώσοι στρατιώτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη έχουν λάβει εντολή από τους διοικητές τους να φορέσουν πολιτικά ρούχα και να κρυφτούν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ολοκλήρωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη Χερσώνα και υποχώρησε στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Ανέφερε ότι η Ρωσία δεν υπέστη καμία απώλεια προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση.

Το υπουργείο δεν σχολίασε τους ισχυρισμούς Ουκρανών αξιωματούχων ότι τα ρωσικά στρατεύματα στη Χερσώνα έλαβαν εντολή να φορέσουν πολιτικά ρούχα.

Δεν ήταν δυνατό για το Reuters να εκτιμήσει αν ή πόσοι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ακόμη στην πόλη.

Πριν από λίγο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «συνολικά, περισσότεροι από 30.000 Ρώσοι στρατιώτες και σχεδόν 5.000 μονάδες όπλων και στρατιωτικών οχημάτων έχουν αποσυρθεί» από τη δυτική όχθη του Δνείπερου.

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν τη γέφυρα Αντονίφσκι στον Δνείπειρο πριν μερικές ώρες, κάτι που ερμηνεύεται ως μεγάλη επιτυχία της Ουκρανίας και μεγάλη ήττα για τον ρωσικό στρατό.

Στους δρόμους της Χερσώνας βρίσκονται κάτοικοι που σκίζουν τις τελευταίες ρωσικες σημαίες και αφίσες.

Οι Ρώσοι εγκαταλείπουν τραυματίες στο πεδίο της μάχης

Εν τω μεταξύ πολύ βαριές οι απώλειες για τον ρωσικό στρατό στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, ειδικά τα τελευταία 24ωρα κατά τη διάρκεια της οπισθοχώρησης από την περιοχή της Χερσώνας.

Όπως μεταδίδει η Daily Τelegraph, οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν εγκαταλείψει τραυματίες συντρόφους τους καθώς υποχωρούν. Ο Νικολάι, ένας Ουκρανός στρατιώτης που πολεμά στην περιοχή, είπε στην εφημερίδα: «Υπάρχει αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων σε πιο οχυρωμένες θέσεις. Αλλά υπήρχαν ακόμα κατοικημένα σημεία όπου βλέπουμε μάχες. Αποσύρονται γιατί έχουν απώλειες, πολύ βαριές απώλειες. Επιπλέον, δεν παίρνουν καν τα σώματα των στρατιωτών τους και αφήνουν πίσω τους τραυματίες».

Η ανακοίνωση της Μόσχας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού.

Οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το υπουργείο, αλλά και ο εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στην ανατολική όχθη. Η διαδικασία απόσυρσης ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί στις 05.00 ώρα Μόσχας (04.00 ώρα Ελλάδας).

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ίχνος στρατιωτικού εξοπλισμού ή στρατιώτη στη δυτική πλευρά και ότι δεν υπήρξαν απώλειες προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση.

Την Τετάρτη η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη δυτική όχθη του Δνείπειρου που περιλαμβάνει τη Χερσώνα, τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που έχει καταλάβει από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Άλλοι πνίγηκαν, άλλοι κρύφτηκαν» 

Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι Ουκρανοί ύψωσαν σημαία αλλά πολλοί Ρώσοι στρατιώτες δεν κατάφεραν να διαφύγουν.

Το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να εξακριβώσει το βάθος της προέλασης των Ουκρανών, το στάδιο της ρωσικής υποχώρησης ή την τύχη των οποίων Ρώσων στρατιωτών πιθανόν έμειναν πίσω καθώς η Μόσχα έσπευσε να αποσύρει τα στρατεύματά της στην αντίπερα όχθη του Δνείπερου.

Ο Σέρχι Χλαν, βουλευτής του Περιφερειακού Συμβουλίου της Χερσώνας, δήλωσε ότι πολλοί Ρώσοι στρατιώτες πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη Χερσώνα, ενώ άλλοι άλλαξαν τη στρατιωτική τους στολή με πολιτικά ρούχα και προσπαθούν να κρυφτούν. Η πόλη ήταν σχεδόν στο σύνολό της υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε. Ο ίδιος συμβούλεψε τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους ενώ διεξάγονται έρευνες για να εντοπιστούν Ρώσοι στρατιώτες που πιθανόν έχουν μείνει πίσω.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι είχε ολοκληρώσει την απόσυρση των στρατευμάτων του από τη δυτική όχθη του Δνείπερου, όπου βρίσκεται η Χερσώνα, μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της υποχώρησης από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το υπουργείο δεν υπάρχει ούτε ίχνος από στρατιωτικό εξοπλισμό ή στρατιώτης που να έχει μείνει στη δυτική πλευρά του ποταμού, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της περιοχής, τη Χερσώνα, και δεν υπήρξαν απώλειες προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση.

Φιλορώσοι μπλόγκερ που μεταδίδουν εξελίξεις σχετικές με τον πόλεμο ανέφεραν αργά χθες, Πέμπτη, ότι οι ρωσικές δυνάμεις που διασχίζουν τον πόταμο δέχονται σφοδρά πυρά από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρεζνίκοφ δήλωσε χθες στο Reuters ότι η Ρωσία θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να αποχωρήσει από τη Χερσώνα. Εκτίμησε ότι η Ρωσία είχε ακόμα 40.000 στρατιώτες στην περιοχή και δήλωσε ότι στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών δείχνουν ότι οι δυνάμεις της παραμένουν μέσα στην πόλη και γύρω απ’ αυτή.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε μήνυμα που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει 14 οικισμούς καθώς προέλασαν στον νότο, γεγονός που υποδηλώνει μια από τις ταχύτερες και πιο δραματικές αλλαγές στον έλεγχο περιοχών στους σχεδόν εννέα μήνες του πολέμου.

Δεν υπήρχε κανένα σημάδι ρωσικών δυνάμεων όταν το Reuters έφθασε στο Μπλαχοντάτνε, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων βόρεια της Χερσώνας. Χωρικοί δήλωσαν ότι περίπου 100 Ρώσοι κρατούσαν το χωριό για οκτώ μήνες και καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής εισέβαλαν σε σπίτια, των οποίων οι κάτοικοι είχαν διαφύγει, και έκαναν λεηλασίες, κλέβοντας έπιπλα, τηλεοράσεις, σόμπες και ψυγεία. Είχαν σκοτώσει έναν άνδρα που είχε πλησιάσει πολύ κοντά στα χαρακώματά τους και αιχμαλώτισαν δύο άλλους άνδρες και μια νεαρή γυναίκα, των οποίων η τύχη μένει άγνωστη. Οι Ρώσοι αποχώρησαν με φορτηγά χωρίς μάχες το βράδυ της Τετάρτης και τα ουκρανικά στρατεύματα ήρθαν χθες, Πέμπτη, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Ο Γιάροσλαβ Γιανούσεβιτς, ο Ουκρανός κυβερνήτης της Χερσώνας, ανήρτησε στο Telegram βίντεο με στρατιώτες από την 59η μηχανοκίνητη ταξιαρχία που διέσχιζαν το απελευθερωμένο χωριό Μπλαχοντάτνε, κρατώντας ουκρανικές σημαίες. Στο κοντινό χωριό Πόσαντ Ποκρόφσκι, διαλυμένα κτίρια και ένα κατεστραμμένο φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο προς τη Χερσώνα σηματοδοτούν ότι εκεί βρισκόταν προηγουμένως η πρώτη γραμμή του μετώπου. Μια ουκρανική σημαία κυμάτιζε σε μια στάση λεωφορείου, γεμάτη με τρύπες από σφαίρες. Κατοικίες και κτίρια και στις δύο πλευρές του δρόμου είχαν χτυπηθεί από πυρά ενώ σπασμένα κλαδιά κρέμονταν από κορμούς δέντρων που βρίσκονται δίπλα στον αυτοκινητόδρομο. Ουκρανοί στρατιώτες είχαν στήσει σημεία ελέγχου, χαιρετώντας τα οχήματα του ουκρανικού στρατού που περνούσαν από το σημείο.

Εάν πράγματι βρίσκονται ακόμα Ρώσοι στρατιώτες στη δυτική όχθη του Δνείπερου, η Μόσχα θα πρέπει να βρει με ποιο τρόπον θα τους οδηγήσει σε ασφαλές σημείο, διαπλέοντας τον ποταμό και ενώ δέχονται πυρά από τους Ουκρανούς που προελαύνουν.

Η γέφυρα Αντονίφσκι που είχε ήδη καταστραφεί, το μοναδικό οδικό πέρασμα από τη Χερσώνα προς την υπο ρωσικό έλεγχο ανατολική όχθη του Δνείπερου, κατέρρευσε, όπως δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής σύμφωνα με το ουκρανικό κρατικό δίκτυο ενημέρωσης. Η εξέλιξη αυτή θα δυσκολέψει τα ρωσικά στρατεύματα που προσπαθούν να διαφύγουν ενώ θα ανακόψει την πορεία των Ουκρανών στρατιωτών που θέλουν να τους ακολουθήσουν στην αντίπερα όχθη.

Είναι η τρίτη μεγάλη ρωσική υποχώρηση στον πόλεμο αυτό και η πρώτη που αφορά την εγκατάλειψη μια τόσο μεγάλης κατεχόμενης πόλης. Οι δυνάμεις της Μόσχας εκδιώχτηκαν τον Μάρτιο από τα προάστια της πρωτεύουσας Κίεβο και από την βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου τον Σεπτέμβριο.

Η επαρχία της Χερσώνας είναι μία από τις τέσσερις που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι προσάρτησε από την Ουκρανία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η απώλεια της πρωτεύουσας της επαρχίας αυτής φαίνεται πως θα δώσει τέλος στα όνειρα που έτρεφαν κάποιοι Ρώσοι για να καταλάβουν ολόκληρη την ακτή της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, παρόλο που ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το καθεστώς της προσαρτηθείσας περιοχής παραμένει αμετάβλητο.