Πληρωμές: Ποιοι θα δουν χρήματα σήμερα στους λογαριασμούς τους – Τι ισχύει για τα επιδόματα

254

Συνεχίζονται οι πληρωμές στις συντάξεις

Συνεχίζονται οι πληρωμές στις συντάξεις Φεβρουαρίου 2024 στους δικαιούχους από τον e-ΕΦΚΑ, και κατά μία μέρα νωρίτερα προκειμένου να μειωθεί η χρονική απόσταση από την προηγούμενη πληρωμή του μηνός Ιανουαρίου.

-Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 θα καταβληθούν: οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης ημέρας.

Ακολουθούν οι καταβολές των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ την ερχόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, μια συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων του επιδόματος τέκνων Α21 θα λάβει «μαζεμένα» τα χρήματα του 2023.

Ποιοι δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ θα πάρουν αναδρομικά

Χρήματα θα πάρουν και οι δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ, αν και ένα από τα πλέον δημοφιλή επιδόματα του Οργανισμού δεν θα καταβληθεί, παρά μόνον σε ελάχιστους δικαιούχους. Αφορά στο επίδομα τέκνων Α21, που έτσι και αλλιώς εξοφλείται κάθε δίμηνο. Δεδομένου, ότι η τελευταία πληρωμή έγινε τον Δεκέμβριο, η επόμενη –α’ για το 2024- δόση του επιδόματος θα καταβληθεί, τέλη Φεβρουαρίου.

Αναδρομικά θα λάβουν και οι δικαιούχοι του επιδόματος γέννας μέχρι τον Απρίλιο, μετά την αύξηση των σχετικών ποσών που «πιάνει» τις γεννήσεις από 1η Ιανουαρίου 2023: Το επίδομα από 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο σε 2.400 έως 3.500 ευρώ (αύξηση κατά 400 έως 1.500 ευρώ) αναλόγως του αριθμού των τέκνων. Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Σήμερα η ενίσχυση ανέρχεται σε 2000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Πλέον, το επίδομα γέννησης αυξάνεται για κάθε παιδί που γεννιέται αναλόγως του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας (όπως αυτός διαμορφώνονται μετά τη γέννηση του παιδιού) ως ακολούθως:

1 τέκνο: 2400 (αύξηση 400 ευρώ)

2 τέκνα: 2700 (αύξηση 700 ευρώ)

3 τέκνα: 3000 (αύξηση 1000 ευρώ)
4 ή περισσότερα τέκνα: 3500 (αύξηση 1500 ευρώ).

Εξόφληση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ

Την τελευταία εργάσιμη του Ιανουαρίου, δηλαδή την Τετάρτη 31 του μήνα, θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ τα παρακάτω επιδόματα και παροχές: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Επίδομα γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, Σύνταξη Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.