Πέτσας : Ιστορική η συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας για την ΑΟΖ

516

Ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Στέλιος Πέτσας την υπογραφή που αναμένεται σε λίγη ώρα στο υπουργείο Εξωτερικών της συμφωνίας του Νίκου Δένδια με το Λουίτζι Ντι Μάιο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ

«Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική συμφωνία» είπε ο κ. Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε ότι είναι «ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την χώρα μας».

Ο κ. Πέτσας τόνισε είναι καθοριστικό βήμα για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την περιοχή έχουν προηγηθεί οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας με την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου με τν κυβέρνηση Σάρατζ.

Ερωτηθείς για το αν θα προχωρήσει η ανακήρυξη ΑΟΖ της Ελλάδας με τις Αίγυπτο και Αλβανία ο κ. Πέτσας τόνισε πως προέχει τώρα η υπογραφή και η κύρωση της συμφωνίας με την Ιταλία και η Ελλάδα βήμα-βήμα θα προχωρήσει και με τις άλλες χώρες.

Σε ότι αφορά τις απειλές Ερντογάν για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με τη συνοδεία τουρκικών φρεγατών ο κ. Πέτσας υπογράμμισε:

«Η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε. Θέλουμε συνθήκες καλής γειτονίας αλλά θα προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Σε ότι αφορά την εμφάνιση αυξημένων κρουσμάτων κοροναϊού τις τελευταίες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός παρά το γεγονός ότι όπως πρόσθεσε είναι καλή η επιδημιολογική εικόνα.

«Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε» τόνισε ο κ. Πέτσας, επισημαίνοντας ότι η πανδημία του κοροναϊού είναι παρούσα και υπογράμμισε ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν γίνει 226 χιλιάδες τεστ, με έμφαση σε περιοχές που έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως πχ Ξάνθη.

Τόνισε ότι  για τις αφίξεις από το εξωτερικό ως 15 Ιουνίου θα είναι καθολικά τεστ από τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Α. Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία.

Όπως γνωρίζετε, γίνεται αυτή την ώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Λουίτζι Ντι Μάιο. Στην ατζέντα των συνομιλιών τους βρίσκονται θέματα διεθνούς και διμερούς ενδιαφέροντος.
Αναμένεται σε λίγη ώρα να υπογραφεί συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Αναλυτικές δηλώσεις θα γίνουν από τους δύο Υπουργούς σε περίπου μία ώρα.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την Πατρίδα μας.
Β. Γέφυρα προς την νέα κανονικότητα
Υπάρχουν αρκετά ακόμη βήματα να διανύσουμε στη Γέφυρα που μας οδηγεί στη «νέα κανονικότητα».
Ας μην χαλαρώνουμε.
Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε.
Ένα μήνα μετά την άρση του lockdown η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή.
Δεν μας εφησυχάζει όμως.
Δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό.
Στρέφουμε την προσοχή μας, με την ίδια ένταση, τόσο προς τα μέσα, όσο και προς τα έξω.
Στο εσωτερικό, εκμεταλλευτήκαμε αυτό το χρονικό διάστημα για να πολλαπλασιάσουμε τα τεστ για κορονοϊό.
Ήδη τα τέστ έχουν ξεπεράσει τις 210 χιλιάδες.
Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως στην περιοχή της Ξάνθης. Όπου τις τελευταίες ημέρες έγιναν 3.013 τεστ. Και από αυτά τα τεστ ανιχνεύθηκαν 29 κρούσματα, από τα οποία τα περισσότερα ήταν χωρίς συμπτώματα.
Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό, μέχρι τις 15 Ιουνίου εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε καθολικά τεστ για όλες τις πτήσεις. Από τους εκτεταμένους αυτούς ελέγχους, εντοπίστηκαν 30 κρούσματα σε 1.300 τεστ διαφόρων πτήσεων από το εξωτερικό.
Αντιλαμβανόμαστε από αυτά τα μεγέθη ότι η εξέλιξη της πανδημίας κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Παραμένουμε όμως σε εγρήγορση.
Ετοιμαζόμαστε τώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και των πυλών της χώρας στους επισκέπτες της.
Από τις 15 Ιουνίου, θα υποδεχόμαστε τουρίστες από αεροδρόμια που βρίσκονται στη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Από την ίδια μέρα, πέρα από το αεροδρόμιο της Αθήνας επαναρχίζουν οι πτήσεις και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Συνεχίζουμε στον δρόμο για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, ακολουθώντας τον ίδιο γνώμονα που μας έφερε έως εδώ: Άμυνα στην πανδημία και επίθεση στην οικονομία.
Η υγεία και η ασφάλεια για όλους – για τους εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού, για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών και βεβαίως για τους επισκέπτες μας- αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα. Δεν υπάρχει – και δεν πρόκειται να υπάρξει – καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία.
Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει όπου και όποτε χρειαστεί.
Για αυτό το τριήμερο που πέρασε, δεν ήταν μόνο το πρόστιμο και οι κυρώσεις σε γνωστό χώρο διασκέδασης στη Μύκονο, αλλά και η διενέργεια 259 ελέγχων σε Αττιθκή και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι κατέγραψαν 54 παραβάσεις και επέβαλαν πρόστιμα συνολικού ύψους 24.600 ευρώ.
Καθώς η χώρα ανοίγει τις πύλες της στον κόσμο, για το ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης του τουρισμού μας από πιθανά εισαγόμενα κρούσματα του κορονοϊού, θα υπάρξουν, τα επόμενα 24ώρα, λεπτομερείς ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ξέρουμε όλοι – και θέλουμε να το ξέρουν και οι επισκέπτες μας – ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ίδιο με το περσινό.
Θα συνδυάζει τη λογική που επιβάλλουν οι καιροί, με το αίσθημα της ευτυχίας. Και αυτό το μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο με την καμπάνια για τον ελληνικό τουρισμό και το ελληνικό καλοκαίρι.
Γ. Για το περιβάλλον και την ηλεκτροκίνηση
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμιστικές τομές για τη δημιουργία γόνιμου επενδυτικού εδάφους, που θα φέρει πιο γρήγορα, δυναμική αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη.
Βασική παράμετρο στη νέα εθνική στρατηγική αποτελεί η προστασία και αναβάθμιση του Περιβάλλοντος. η στροφή προς την πράσινη οικονομία, η στήριξη της απασχόλησης και βέβαια η εφαρμογή συγκροτημένου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση προχωρά ήδη στην εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων για:
-Την απολιγνιτοποίηση.
-Την απλούστευση των αδειοδοτήσεων για επενδύσεις στις ΑΠΕ.
-Την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης.
-Τη στήριξη της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».
-Τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις των νησιών.
-Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.
-Την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.
-Τις αστικές αναπλάσεις στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Και βέβαια:
-Το Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση. «Η Ελλάδα», όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του σχεδίου αυτού, «ετοιμάζεται να μπει …στην πρίζα του μέλλοντος».

Το σχέδιο αυτό, θέτει δύο παράλληλους στόχους:
Πρώτον: Να ξεπεράσουν, μέχρι το 2025, οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων τις 24 χιλιάδες και μέχρι το 2030 να είναι μια στις τρεις. Και
Δεύτερον: Να δημιουργηθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, ενόψει της δρομολογημένης απόσυρσης του λιγνίτη από το μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής.
Σε ό,τι αφορά τον πρώτο στόχο – την αύξηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων – κατατίθεται σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο, που προβλέπει οικολογικό bonus για την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων με ηλεκτρικά οχήματα. Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο στόχο – τη θεμελίωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας – προετοιμάζουμε ελκυστικά κίνητρα: Φορολογικές ελαφρύνσεις και μείωση εργοδοτικών εισφορών για κάθε νέα θέση εργασίας.
Το «master plan» για την απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός- θα είναι σύντομα έτοιμο και φιλοδοξούμε να κινητοποιήσει επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια. Επενδύσεις που θα τονώσουν την απασχόληση και θα αναμορφώσουν τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Δ. Σε ό τι αφορά την οικονομία
Όπως γνωρίζετε η Ε.Κ.Τ. προχώρησε σε μια ακόμη αποφασιστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κρίσης που πυροδότησε η πανδημία του κορονοϊού.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μέσω της αγοράς κρατικών και εταιρικών τίτλων, αυξάνεται από τα 750 δισ. ευρώ στο 1 τρισεκατομμύριο 350 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνεται τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2021.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Και αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στο δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες με τη σειρά τους θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με ευνοϊκότερους όρους.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα μετέχει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα, κατόπιν προσωπικής παρέμβασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον περασμένο Μάρτιο.
Σήμερα, η Ελληνική Δημοκρατία προχωράει στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. Προσδοκούμε σημαντική υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού και χαμηλό επιτόκιο.
Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές που γίνεται από τις αρχές του χρόνου.
Είχαν προηγηθεί:
-Η έκδοση του 15ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 1,9%, τον Ιανουάριο. Μια έκδοση που καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι το 2035, πέραν δηλαδή της περιόδου που η βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους καλύπτεται από τις αποφάσεις του Eurogroup.
-Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 2%, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας τον Απρίλιο.
Η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και την Κυβέρνηση επιβεβαιώνεται στην πράξη και αυτό είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων.
Σε ό,τι αφορά τις δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης – που αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα – υπενθυμίζεται ότι μπαίνει σήμερα, 9 Ιουνίου, σε εφαρμογή ένα ακόμη πρόγραμμα για 5.200 θέσεις εργασίας.
Προβλέπει επιδότηση, για 15 μήνες, του 60% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για προσλήψεις άνεργων πτυχιούχων έως 39 ετών, από επιχειρήσεις έξυπνης εξειδίκευσης όπως η ενέργεια, οι βιοεπιστήμες και η υγεία, το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη, ο πολιτισμός, ο τουρισμός.

Ε. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
– Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει αύριο στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου “Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις” του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
– Την Παρασκευή θα απαντήσει στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία».
– Τέλος, το Σάββατο 13 Ιουνίου θα μεταβεί στη Σαντορίνη, εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού στη χώρα μας.

Πηγή: in.gr