Περού: Ο πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο επέλεξε την Μπέτσι Τσάβες για τον πρωθυπουργικό θώκο

406

betssy_chavez

Η 33χρονη ήταν μέχρι σήμερα υπουργός Πολιτισμού, ενώ νωρίτερα είχε διατελέσει υπουργός Εργασίας – Ο πρόεδρος Καστίγιο και η πρωθυπουργός Τσάβες θα πρέπει τώρα να διορίσουν τους 19 υπουργούς στο νέο κυβερνητικό σχήμα

Την υπουργό Πολιτισμού Μπέτσι Τσάβες επέλεξε ο πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο για να διαδεχθεί στην πρωθυπουργία τον Ανίμπαλ Τόρες, ο οποίος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί αφότου δεν εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης στο Κογκρέσο (το οποίο ελέγχεται από τη δεξιά).

Η 33χρονη Τσάβες ήταν μέχρι σήμερα υπουργός Πολιτισμού, ενώ νωρίτερα είχε διατελέσει υπουργός Εργασίας. Προέρχεται από το μπλοκ των αριστερών κομμάτων που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Καστίγιο.

Εντός 30 ημερών οφείλει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κογκρέσο προκειμένου να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος του Περού ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Τόρες και ότι προχωρά σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Καστίγιο και η πρωθυπουργός Τσάβες θα πρέπει τώρα να διορίσουν τους 19 υπουργούς στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Το Περού έχει ήδη γνωρίσει τέσσερις πρωθυπουργούς από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Πέδρο Καστίγιο πριν από 16 μήνες και η Μπέτσι Τσάβες αναμένεται να είναι η πέμπτη.

Ο πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο — ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιούλιο του 2021 — έχει ήδη αντιμετωπίσει στο Κογκρέσο δύο απόπειρες παραπομπής του με το ερώτημα της καθαίρεσης και εκκρεμούν σε βάρος του έξι έρευνες για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες κατηγορούνται επίσης συνεργάτες του και μέλη της οικογένειάς του. Ο ίδιος καταγγέλλει μια πολιτικά υποκινούμενη εκστρατεία εναντίον του, ενώ χαίρει ασυλίας μέχρι το τέλος της προεδρικής του θητείας τον Ιούλιο του 2026.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ