Πάτρα: Νέες αποκαλύψεις για τη σπείρα που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολείο – «Είχαν εθίσει τον 13χρονο»

90

diakinisi-narkotikon219 οι συλληφθέντες – Ανάμεσά τους 4 ανήλικοι

Για τη σπείρα που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολείο στην Πάτρα μίλησε ο δικηγόρος, ο οποίος εκπροσωπεί τον μικρότερο εκ των συλληφθέντων, ηλικίας 13 ετών.

«Ένα παιδί 13 ετών είναι εύκολο να παρασυρθεί. Το παιδί κρατείται, μιλάει ελάχιστα και είναι πολύ φοβισμένο, είναι πολύ δύσκολη η προσέγγιση του» είπε αρχικά ο Άκης Βαβαρούτας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο 13χρονος πιέστηκε από ενήλικους που τον χρησιμοποίησαν για να προωθήσουν τα ναρκωτικά μέσα στο σχολείο. Γνωρίστηκαν στη γειτονιά με τους διακινητές και για να τον προσεγγίσουν αρχικά τον έθισαν δίνοντας του ναρκωτικά και κάνοντας τον χρήστη, πριν τον πιέσουν να αρχίσει την διακίνηση».

«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, είναι σύνηθες φαινόμενο η διακίνηση ναρκωτικών ακόμη και σε Γυμνάσια. Οι γονείς του 13χρονου δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα, ενώ και το σχολείο δεν είχε δείξει την απαραίτητη διάθεση να ασχοληθεί με το θέμα που λίγο – πολύ ήταν γνωστό», κατέληξε ο κ. Βαβαρούτας.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών, αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν συνολικά 19 άτομα και πιο συγκεκριμένα:

– Τέσσερις άνδρες, αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης,
– Οκτώ μέλη (έξι άνδρες και δύο γυναίκες) της εγκληματική οργάνωσης. Μεταξύ των συλληφθέντων μελών συγκαταλλέγονται και τέσσερις ανήλικοι ηλικίας 14, 15, 17 και 17 ετών αντίστοιχα,

– Έξι γονείς – κηδεμόνες των ανηλίκων,
– Μια μαθήτρια Λυκείου της Πάτρας, που παρέλαβε ναρκωτικά από την εγκληματική οργάνωση, για ιδία χρήση.Σε βάρος των δώδεκα μελών της εγκληματικής οργάνωσης σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης από ενήλικο, ο οποίος μετέρχεται ανηλίκα πρόσωπα για τον σκοπό αυτό,βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων και παράβαση τα νόμου για τα όπλα.Δείτε βίντεο:

Σε βάρος των γονέων και κηδεμόνων των ανηλίκων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, ενώ σε βάρος της μαθήτριας για το αδίκημα της κατοχής ναρκωτικών για ιδία χρήση.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών, αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες που συνέλεξαν κατά τις έρευνές τους, διακρίβωσαν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, που εκτιμάται ότι δρούσε τουλάχιστον ένα έτος στην Πάτρα.

Οι αστυνομικοί διακρίβωσαν ότι τους τελευταίους δύο μήνες, στην Πάτρα, η εγκληματική οργάνωση ολοκλήρωσε τουλάχιστον 65 αγοραπωλησίες ναρκωτικών και πιο συγκεκριμένα κάνναβης, κοκαΐνης και MDMA, μέρος των οποίων πραγματοποιήθηκε σε ανήλικους πελάτες, ακόμη και σε σχολικούς χώρους.

Δείτε φωτογραφίες:

 

diakinisi-narkotikon
diakinisi-narkotikon1
diakinisi-narkotikon2
diakinisi-narkotikon3
diakinisi-narkotikon4

Τα αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επέβαλαν στα υπόλοιπα μέλη και κυρίως στους τέσσερις ανήλικους συλληφθέντες απόλυτη αφοσίωση και για να πετύχουν τον σκοπό τους διέπρατταν απειλές και ξυλοδαρμούς στους ανήλικους συνεργούς τους, τους οποίους πίεζαν συνεχώς για την προσέλκυση νέων πελατών ακόμη και ανήλικων μαθητών από το σχολικό περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών βρήκαν και κατάσχεσαν, μέσα σε σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου στην Πάτρα 80 γραμμάρια κάνναβης, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και τρεις συσκευασίες με έτοιμες μικροποσότητες κάνναβης για χρήση.

Η εγκληματική οργάνωση, μέσω των ανηλίκων μελών της, χρησιμοποιούσε το σχολικό συγκρότημα ως χώρο αποθήκευσης και απόκρυψης των ναρκωτικών και ως ορμητήριο της για την περεταίρω διακίνησή τους. Οι κατηγορούμενοι είχαν αναγράψει ακόμη και σε τοίχο του σχολικού συγκροτήματος την τιμή πώλησης ενός γραμμαρίου κάνναβης.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων αλλά και σε σωματικές έρευνες οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν:

– 212,9 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
– 21,8 γραμμάρια κοκαΐνης,
– 29,7 γραμμάρια MDMA,
– δύο αυτοσχέδια τσιγάραμε μίγμα κάνναβης και καπνού,
– Τέσσερα μαχαίρια (τύπου πεταλούδα),
– Δύο σιδερογροθιές,
– Ένα ξύλινο μπαστούνι,
– τρεις ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και
– δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα
– 4450€