Παρα–αστυνομικό κύκλωμα: Στοιχεία φωτιά από δικογραφία για τρία κυκλώματα στη Βόρεια Ελλάδα

της Άννας Καραπέτσα

528

Τα μέλη των κυκλωμάτων της δικογραφίας με τους 147 κατηγορούμενους– μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί -εμπλέκονται σε παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές.

Το «σκαθάρι», ο «Μεξικανός», το πατσατζίδικο είναι μόνο μερικές από τις κωδικοποιημένες ονομασίες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη των οργανωμένων κυκλωμάτων . Όπως προκύπτει από την δικογραφία – μαμούθ των επίορκων αστυνομικών ανάμεσά τους δρούσε και ένας ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, τον οποίο αποκαλούσαν συνωμοτικά “σκαθάρι” τα υπόλοιπα μέλη και παρότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛΑΣ φέρεται να ηγείτο κυκλώματος που πραγματοποιούσε παράνομες ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους, προς αναζήτηση θησαυρών.

Δεν δίσταζε, μάλιστα, να χρησιμοποιεί για τις “δουλειές” το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο αλλά και τον ασύρματο της Αστυνομίας!

Ήταν, δε, τέτοιο το πάθος του που συγκατηγορούμενοι συνεργάτες του ακούγονται στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που κατέγραψε ο “κοριός” της ΕΛΑΣ, αναφερόμενοι στο πρόσωπό του, να λένε πως “θα βγάλει” τον Φαραώ, τον Μέγα Αλέξανδρο, ψάχνει τις Μυκήνες αλλά και τον Μινώταυρο…

Την προηγούμενηΠαρασκευή, μέλη της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα, κάτω από άκρα μυστικότητα, πραγματοποίησαν επιχείρηση στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη για τη σύλληψη φερόμενων ως μελών εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται -κατά περίπτωση- σε παράνομες ανασκαφές για τον εντοπισμό αρχαίων αντικειμένων και θησαυρών, στη διευκόλυνση παράνομης διαμονής αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια και στην παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων.

Κατά την μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, η οποία τελούσε υπό την εποπτεία του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών, πραγματοποιήθη κατ΄οίκον έρευνες , αυτοψίες σε γραφεία και οχήματα, κατά την διάρκεια των οποίων 14 άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και τρείς αστυνομικοί

Δικογραφία – μαμούθ με 147 κατηγορούμενους

Πρόκειται, όπως προαναφέρθηκε για έναν ανώτερο αξιωματικό και δυο υπαστυνόμους οι οποίοι κρατούσαν τα ηνία στην φερόμενη δράση των τριών κυκλωμάτων. Η ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνει συνολικά 147 άτομα και μεταξύ αυτών άλλους έξι αστυνομικούς, έναν απόστρατο συνάδελφό τους, όπως επίσης δύο στρατιωτικούς. Οι 14 συλληφθέντες κρατούνται μετά την εις βάρος τους απαγγελία κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος και οι απολογίες τους αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα στον ανακριτή Κιλκίς, με τους τρεις κατηγορούμενους αστυνομικούς να περνάνε αύριο το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου.

Η παραπάνω επιχείρηση των Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος είχε ως εφαλτήριο μία έρευνα η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, ύστερα από ανώνυμη γραπτή καταγγελία που έφτασε στην Υπηρεσία και αφορούσε το τμήμα διαβατηριακών ελέγχων Ευζώνων. Οι Αρχές «μπλόκαραν» τα τηλέφωνα υπόπτων και είναι χαρακτηριστικό ότι η δικογραφία αριθμεί 5.579 σελίδες, 1.363 εκθέσεις απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, καταγεγραμμένες σε 85 DVD, ενώ είναι εμπλουτισμένη και με φωτογραφικό υλικό.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται ως «συνδιευθύνων» της εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιείτο στις παράνομες ανασκαφές, ενώ του αποδίδεται κεντρικός ρόλος στη διάθεση καπνικών προϊόντων, τα οποία προμηθεύονταν υφιστάμενοί του από τα «Duty Free» του τελωνειακού σταθμού των Ευζώνων.

Κατά τη δικογραφία, ο ίδιος φέρεται να γνώριζε για την εγκληματική δράση που αποδίδεται στους δύο συλληφθέντες συναδέλφους του, οι οποίοι μέσω του τμήματος διαβατηριακών ελέγχων Ευζώνων όπου υπηρετούσαν κι απ’ όπου ξεκίνησε η έρευνα των «αδιάφθορων», κατηγορούνται ότι έναντι αμοιβής προέβαιναν σε παράνομες θεωρήσεις ταξιδιωτικών εγγράφων σε Αλβανούς υπηκόους. Οι δύο αυτοί αστυνομικοί εμφανίζονται, σύμφωνα με τη δικογραφία, ως μέλη και της εγκληματικής ομάδας που διακινούσε καπνικά προϊόντα.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της και πλέον βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Πληροφορίες : ΑΠΕ – ΜΠΕ