Πανηγυρισμοί στο Κίεβο για την ανακατάληψη της Λιμάν – Πτώματα Ρώσων στους δρόμους

359

Lyman-Ukraine

Κλίμα ευφορίας επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Κίεβο μετά την επιτυχημένη επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Λιμάν στην επαρχία του Ντονέτσκ, στον απόηχο της προσάρτησής του μαζί με άλλες τρεις, ουκρανικές περιοχές την περασμένη Παρασκευή, στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Από τις 12:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) η Λιμάν είναι εντελώς καθαρή. Ευχαριστώ τους στρατιωτικούς μας» έσπευσε να ανακοινώσει Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι με βίντεό του στο Telegram κι ενώ οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν προς το Ντονέτσκ. Για «σημαντική νίκη» έκανε λόγο και ο Γ.Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκτιμώντας παράλληλα πως οι Ουκρανοί μπορούν να απωθήσουν αποφασιστικά τις ρωσικές δυνάμεις.

Μιλώντας για την ανακατάληψη της πόλης Λιμάν από τις ουκρανικές δυνάμεις, «είδαμε ότι κατάφεραν να καταλάβουν μια νέα πόλη, τη Λιμάν, και αυτό καταδεικνύει ότι οι Ουκρανοί σημειώνουν πρόοδο και είναι σε θέση να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις χάρη στο θάρρος, χάρη στη γενναιότητα, τις ικανότητές τους αλλά φυσικά και χάρη στα προηγμένα όπλα που τους προσφέρουν οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ, εξηγώντας παράλληλα πως η καλύτερη τακτική μετά την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία για τη Δύση είναι η συνέχεια στη παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Ο ίδιος απάντησε ως προς το αίτημα του Κιέβου να ενταχθεί στη Συμμαχία ότι «οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη πρέπει να ληφθεί με την ομόφωνη έγκριση των 30 συμμάχων», παραπέμποντας έτσι στις συλλογικές αποφάσεις της Συμμαχίας.

Στη Λιμάν βρέθηκε και ο Γερμανός δημοσιογράφος της Bild, Πάουλ Ροντσχάιμερ, ο οποίος περιέγραψε την εικόνα  της πόλης μετά την ανακατάληψή της από τους Ουκρανούς.

«Είδαμε πολλούς νεκρούς Ρώσους στρατιώτες στον δρόμο, υπάρχουν παντού καταστροφές. Μεταξύ άλλων είδαμε μία γυναίκα να φιλάει το χώμα “επειδή είναι ουκρανικό”».

Δείτε τα σχετικά βίντεο:

Η υπεραξία της Λιμάν

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να στείλουν ένα ισχυρότατο μήνυμα στο Κρεμλίνο, όχι μόνο σε επίπεδο συμβολισμών, δηλαδή ούτε 48 ώρες από τη στιγμή της ενσωμάτωσης του Ντονέτσκ στη Ρωσία, αλλά κυρίως γιατί η συγκεκριμένη πόλη αποτελεί στρατηγικό σημείο για πιθανές περαιτέρω επιθέσεις προς τα ανατολικά, πιέζοντας παράλληλα τις γραμμές των Ρώσων. Επιπλέον, ο διαχρονικός ρόλος της πόλης ως κόμβου μεταφορών και logistics εντείνει ακόμη τις συνέπειες για την Μόσχα, αφού ανακόπτει τις οδούς ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων, τις οποίες αναγκάζει να αποχωρήσουν μακρύτερα σε εδάφη που έχουν καταλάβει.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν χαρακτήρισε τη ανακατάληψη της Λιμάν ως «απολύτως σημαντική», η οποία αθροίζεται στα γενικότερα αρνητικά αποτελέσματα του ρωσικού στρατού το τελευταίο επτάμηνο, εγείροντας ανησυχία και προβληματισμό στο Κρεμλίνο. Επιχειρώντας να καλύψει το χαμένο χρόνο και μαζί τα λάθη που συνέβησαν σε αυτόν, η Μόσχα άρχισε να χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα drones αυτοκτονίας από το Ιράν, μεγιστοποιώντας τις απώλειες σε στόχους.

Lyman-Ukraine

Ως «σημαντική πολιτική οπισθοδρόμηση» χαρακτήρισε την ανακατάληψη της Λιμάν και το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, δεδομένου ότι βρίσκεται σε «μια περιοχή που η Ρωσία υποτίθεται ότι είχε στόχο να «απελευθερώσει» και προσπάθησε να «προσαρτήσει παράνομα». Στον αντίποδα, η Μόσχα επιχείρησε να παρουσιάσει την απόσυρση των δυνάμεών της ως μια στρατηγική κίνηση, αυτή της μετακίνησης σε πλεονεκτικότερες θέσεις, υπογραμμίζοντας ότι υπήρχαν εκτεταμένες απώλειες στην πλευρά των Ουκρανών κατά την προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν την πόλη.

Μπροστά στην επέλαση των ουκρανικών δυνάμεων, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν γνωστοποίησε χθες πως θα «εργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους του για την επιβολή νέων κυρώσεων» εναντίον της Μόσχας, μετά την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας. Ειδικότερα, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο Εμανουέλ Μακρόν «επανέλαβε την έντονη καταδίκη του για την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία» τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελιζέ. Ακόμη, «επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακτήσει πλήρως την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα και να εργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της για την επιβολή νέων κυρώσεων» εναντίον της Ρωσίας, όπως επεσήμανε η γαλλική προεδρία.

068_AA_02102022_885547

Παράλληλα το Παρίσι καταδίκασε την κράτηση του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια τον οποίο ελέγχει η Ρωσία, του Ιχόρ Μουράσοφ, τον οποίο συνέλαβε την Παρασκευή ρωσική περίπολος. Για το λόγο αυτό, οι δύο Πρόεδροι, Μακρόν και Ζελένσκι αντίστοιχα «υπογράμμισαν την άμεση ανάγκη να επιτραπεί πολύ σύντομα να αλλάξει το ουκρανικό προσωπικό που διασφαλίζει τη λειτουργία και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων» του πυρηνικού σταθμού.

Στο ενδιάμεσο η Γερμανία, η Δανία και η Νορβηγία θα αγοράσουν 16 σλοβακικά χόβιτσερ Zuzana-2 για λογαριασμό της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, με τις παραδόσεις των συστημάτων αυτών να αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους. Πρόκειται για τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα, που μπορούν να εκτοξεύσουν έξι βλήματα το λεπτό και έχουν βεληνεκές 40 χιλιομέτρων, ενώ θα κατασκευαστούν στη Σλοβακία και θα κοστίσουν 92 εκατ. ευρώ, επεσήμανε το γερμανικό υπουργείο.

Η έκκληση του Πάπα

Παρέμβαση με φόντο τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας έκανε χθες και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος για πρώτη φορά «παρακάλεσε» χθες το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν «να σταματήσει το σπιράλ βίας» στην Ουκρανία, καταγγέλλοντας παράλληλα την «αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο» προσάρτηση ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία.

Πριν την προσευχή του Αγγέλου στην πλατεία του Αγίου Μάρκου ο πάπας απευθύνθηκε «στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, παρακαλώντας τον να σταματήσει, και από αγάπη προς τον λαό του, αυτό το σπιράλ βίας και θανάτου. Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά που ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρεται ευθέως στον Πούτιν σε ομιλία του μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Επίσης ο πάπας αναφέρθηκε και στην προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Μόσχα, κάνοντας λόγο για «νέες ενέργειες που αντιβαίνουν στις αρχές του διεθνούς δικαίου». «Λυπούμαι βαθιά για τη σοβαρή κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες (…) Αυξάνει τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης, στο βαθμό που μας κάνει να φοβόμαστε για ανεξέλεγκτες και καταστροφικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο Ποντίφικας και κάλεσε επίσης «τον πρόεδρο της Ουκρανίας (Βολοντίμιρ Ζελένσκι) να είναι ανοικτός σε σοβαρές προτάσεις ειρήνευσης».

Από την παλιά, στην «Νέα Ρώμη», την Κωνσταντινούπολη, βρέθηκε χθες και η Ολένα Ζελένσκα, σύζυγος του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελενσκι, την οποία δέχθηκε χθες το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Παναγιώτατος εξέφρασε για άλλη μία φορά τη συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο από τον πόλεμο ουκρανικό λαό, ο οποίος με σθένος και αποφασιστικότητα υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας του, και εξέφρασε την ευχή σύντομα ο πόλεμος να τερματιστεί και να επανέλθει η ειρήνη στην Ουκρανία. Από την πλευρά της, η Ολένα Ζελένσκα ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για το ενδιαφέρον και τη στήριξή του προς τον λαό της Ουκρανίας. Προηγουμένως, η Ολένα Ζελένσκα προσκύνησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπου ο ουκρανικής καταγωγής Πατριαρχικός Διάκονος Επιφάνιος Καμιάνοβιτς, ο οποίος εκτέλεσε χρέη διερμηνέως, την ενημέρωσε για την ιστορία και τα κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.