ΟΣΕ: Πλιάτσικο και δολιοφθορές στις ακινητοποιημένες αμαξοστοιχίες

233

ΟΣΕ: Πλιάτσικο και δολιοφθορές στις ακινητοποιημένες αμαξοστοιχίες

Οι εταιρίες καταγγέλλουν ότι καθημερινά πέφτουν θύματα κλοπής.

Κι ενώ μια ολόκληρη χώρα πενθεί και ακόμη δεν έχει ξεπεράσει αυτό που συνέβη στα Τέμπη, υπάρχουν και κάποιοι που με άθλιο και δόλιο τρόπο πλουτίζουν ληστεύοντας και κάνοντας πλιάτσικο στα τρένα, τα οποία έχουν τραβήξει χειρόφρενο.

Η τραγωδία στα Τέμπη συγκλόνισε όλους τους Έλληνες. Όλους, εκτός από εκείνους που βρήκαν μια ακόμη ευκαιρία παράνομου πλουτισμού.

Οι άγνωστοι, εκμεταλλευόμενοι την διακοπή κυκλοφορίας των τρένων και την ελλιπή φύλαξη, πηγαίνουν στον χώρο στάθμευσης και κλέβουν ολόκληρα συστήματα πέδησης, καθώς και τους συνδετήρες που ενώνουν τα βαγόνια και τα φρένα, με σκοπό προφανώς να τα πουλήσουν.

«Τις τελευταίες μέρες έχει διαπιστωθεί με έναν ξέφρενο ρυθμό να κλέβουν εξαρτήματα πάνω από τα βαγόνια. Από τα δικά μας βαγόνια έχουν πάρει όλους τους συνδέσμους, που συνδέουν το ένα βαγόνι μεταξύ τους και ξηλώνουν τα συστήματα πέδησης των βαγονιών», δήλωσε ο Νικόλαος Μοδιώτης, CEO μεταφορικής εταιρείας.

Θύματα κλοπής

Από την ημέρα του δυστυχήματος που σταμάτησε η κυκλοφορία στον σιδηρόδρομο, οι εμπορικές αμαξοστοιχίες στη Θεσσαλονίκη σταθμεύουν στον σταθμό διαλογής. Οι εταιρίες καταγγέλλουν ότι καθημερινά πέφτουν θύματα κλοπής.

Οι επιτήδειοι ξηλώνουν το καλώδιο της ηλεκτρονικής σηματοδότησης που βρίσκεται δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή και είναι συνήθως εγκιβωτισμένο με τσιμέντο.

Βγάζουν το χάλκινο καλώδιο, το καίνε για να αφαιρέσουν το πλαστικό περίβλημά του και στη συνέχεια πωλούν –σε τιμές της τάξεως των 6,5,7 ευρώ ανά κιλό– τον «καθαρό» χαλκό σε παράνομα χυτήρια. Ενδεικτικές είναι αυτές οι φωτογραφίες με το βαγόνι πριν και μετά. Φαίνεται ότι λείπουν τα εξαρτήματα που ενώνουν τα βαγόνια μεταξύ τους.

«Η ζημιά μέχρι τώρα φτάνει στις 20.000 ευρώ και φοβόμαστε ότι καθημερινά θα αυξάνεται», συμπλήρωσε ο κος Μοδιώτης.

Το «πλιάτσικο» των εξαρτημάτων των τρένων παροπλίζει αναγκαστικά τα βαγόνια που για να ξαναβγούν στην κυκλοφορία απαιτείται χρόνος μέχρι να βρεθούν τα ανταλλακτικά και να αποκατασταθούν οι ζημιές.