Ολλανδία: «Πόρτα» στα καφέ του Αμστερνταμ για τους «τουρίστες της κάνναβης»

479

Ολλανδία: «Πόρτα» στα καφέ του Αμστερνταμ για τους «τουρίστες της κάνναβης»

«Ωριμάζει» το μέτρο το οποίο θα αποσκοπεί στο να μειωθεί το μέγεθος του κλάδου των «μαλακών» ναρκωτικών και να αντιμετωπιστεί η τουριστική όχληση

Κερδίζει έδαφος στο Αμστερνταμ η πρόταση της δημάρχου Φέμκε Χαλσέμα για προσωρινή απαγόρευση πρόσβασης στα καφέ της πόλης στους τουρίστες, δηλαδή στους μη μόνιμους κατοίκους της πόλης, σε μια προσπάθειά της να επιβάλει ένα νόμο που είναι γνωστός ως i-criterium.

Παρόλο που εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει πλειοψηφία για την επιβολή της απαγόρευσης, όταν γίνει η σχετική ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη, η Χασλέμα δεν το πρόκειται να το βάλει κάτω. Κατά την άποψή της, και των τοπικών αρχηγών της αστυνομίας, η απαγόρευση πρόσβασης των τουριστών στις καφετέριες είναι ένα αναπόφευκτο μέτρο προκειμένου να μειωθεί το μέγεθος του κλάδου των «μαλακών» ναρκωτικών, να αντιμετωπιστεί η τουριστική όχληση και να κατασταλεί η εγκληματικότητα των «σκληρών» ναρκωτικών.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι 100 από τα 166 καφέ της ολλανδικής πρωτεύουσας εξυπηρετούν στην πραγματικότητα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες των τουριστών. Τώρα που εκλείπουν τα ταξιδιωτικά περιοριστικά μέτρα για τον κοροναϊό, η περίφημη συνοικία με τα κόκκινα φανάρια είναι τόσο θορυβώδης όσο ποτέ και υπάρχει αυξανόμενη πίεση να πούμε στους ανθρώπους που θέλουν τέτοιου είδους διακοπές, να πάνε αλλού.

Ενίσχυση εγκληματικότητας

Τον Απρίλιο, με μια πολιτική πρόταση 13 σελίδων, η δήμαρχος του Αμστερνταμ ζήτησε την υποστήριξη του δημοτικού συμβουλίου για την προσωρινή επιβολή του νόμου «μόνο για τους κατοίκους», κυρίως λόγω ανησυχιών για την «εγκληματική πίσω πόρτα» των καφέ. Το κάπνισμα και η κατοχή κάνναβης για προσωπική κατανάλωση είναι «ανεκτή», αλλά η εμπορική καλλιέργεια δεν είναι – επομένως τα καφέ θα πρέπει να αγοράζουν από εγκληματίες. Μια σημαντική έκθεση του 2019 για τη «σκοτεινή πλευρά» της πρωτεύουσας πρότεινε την επανεξέταση του κανόνα «μόνο για τους κατοίκους» ώστε να γίνουν κάποια βήματα στην αντιμετώπιση αυτής της «αστικής ζούγκλας».

Ορισμένα πολιτικά κόμματα συμφωνούν, συμπεριλαμβανομένου του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), το οποίο πρότεινε την απαγόρευση πριν από δύο χρόνια. «Είναι ένας από τους λίγους «διακόπτες» που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε σε τοπικό επίπεδο για να περιορίσουμε τη μεγάλη ενόχληση στο κέντρο της πόλης και να προσαρμόσουμε την εικόνα μας για το «ποτά-ναρκωτικά», είπε η επικεφαλής του τοπικού κόμματος Κλερ Μάρτενς στον Observer. «Το Άμστερνταμ είναι πολύ όμορφο και οι κάτοικοι αξίζουν κάτι καλύτερο. Τα μπάτσελορ πάρτι και οι Ευρωπαίοι τουρίστες που έρχονται εδώ με το αυτοκίνητό τους για να καπνίσουν χόρτο, να κοιμηθούν στο αυτοκίνητό τους και να κάνουν θόρυβο δεν προσθέτουν αξία στην πόλη».

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή ΟΤ