ΟΗΕ: Σύνοδος στη Γενεύη στις 13 Σεπτεμβρίου για την ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν

558

Στις 13 Σεπτεμβρίου η Σύνοδος του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στο  Αφγανιστάν - Tromaktiko.gr

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, θα ταξιδέψει στη Γενεύη για να προεδρεύσει τη 13η Σεπτεμβρίου σε σύνοδο των χωρών-μελών με σκοπό να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του χθες Παρασκευή.

Στη σύνοδο αυτή, ο ΟΗΕ θα ζητήσει να υπάρξει «ταχεία αύξηση της χρηματοδότησης προκειμένου να μπορέσουν να συνεχιστούν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που σώζουν ζωές», διευκρίνισε ο Στεφάν Ντουζαρίκ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Το Αφγανιστάν είναι αντιμέτωπο με άμεση ανθρωπιστική καταστροφή», πρόσθεσε, εν μέσω «του μακρόχρονου πολέμου, της ξηρασίας και της πανδημίας του νέου κορωνοϊού».

Περίπου οι μισοί από τους 38 εκατομμύρια κατοίκους έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια και πάνω από τα μισά παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε χρονών υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν οξύ υποσιτισμό τη χρονιά που έρχεται, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι πτήσεις μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας ξανάρχισαν πρόσφατα προς τον βορρά και τον νότο του Αφγανιστάν, δήλωσε προχθές Πέμπτη ο κ. Ντουζαρίκ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να γίνουν εντατικότερες προσεχώς.

Οι πτήσεις, τις οποίες εκτελεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), επέτρεψαν «σε 160 ανθρωπιστικές οργανώσεις να συνεχίσουν τις ζωτικής σημασίας δραστηριότητές τους σε αφγανικές επαρχίες», διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών στη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ του 2002 και του 2021, γίνονταν πτήσεις του ΟΗΕ προς είκοσι και πλέον προορισμούς στο Αφγανιστάν και σκοπός είναι να επανέλθουν σε αυτό το επίπεδο όταν υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους και εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση γι’ αυτές, εξήγησε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα