Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις λόγω υψηλού πυρετού

147

salman

Την πληροφορία μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ θα υποβληθεί σήμερα σε ιατρικές εξετάσεις λόγω υψηλού πυρετού, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ είναι ο σημερινός βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας από τον Ιανουάριο του 2015. Είναι επίσης υπουργός Άμυνας από το 2011 και υπηρέτησε ως κυβερνήτης της επαρχίας Ριάντ από το 1963 έως το 2011. Είναι μέλος του οίκου του Σαούντ. Η ανάρρησή του στον θρόνο έγινε στις 23 Ιανουαρίου 2015 όταν απεβίωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα, ετεροθαλής αδερφός του Σαλμάν.

Γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου το 1935 (88 ετών).

Πρώτα χρόνια και εκπαίδευση

Φέρεται να είναι ο 25ος γιος του βασιλιά Ιμπν Σαούντ. Μητέρα του ήταν η Χασά μπιντ Αχμέντ Αλ Σουνταϊρί.

Ο Σαλμάν έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο Σχολείο των Πριγκίπων του Ριάντ, το οποίο ίδρυσε ο Ιμπν Σαούντ για να εκπαιδεύσει τα παιδιά του. Σπούδασε θεολογία και σύγχρονες επιστήμες.

Αξιώματα

Πολύ νέος, τον Απρίλιο του 1955 διορίστηκε δήμαρχος του Ριάντ από τον βασιλιά Σαούντ με τον βαθμό υπουργού.[4][5] Παραιτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1960.[3] Από το 1963 έως το 2011 ήταν κυβερνήτης του Ριάντ.

Στις 5 Νοεμβρίου 2011 ο Πρίγκιπας Σαλμάν διορίστηκε υπουργός Άμυνας, στη θέση του αποβιώσαντος αδερφού του, Πρίγκιπα Σουλτάν.[7] Παράλληλα έγινε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Σαλμάν ορίστηκε διάδοχος του θρόνου στις 18 Ιουνίου 2012, μετά τον θάνατο του αδερφού του, του διαδόχου του θρόνου Ναγιέφ μπιν Αμπντουλαζίζ.[9][10] Ο πρίγκιπας Σαλμάν επίσης έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Βασιλιάς

Στις 23 Ιανουαρίου 2015 ο Σαλμάν έγινε βασιλιάς, καθώς απεβίωσε ο ετεροθαλής αδερφός του, Αμπντάλα.

Αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα, ο νέος βασιλιάς διόρισε τον πρίγκιπα Μουκρίν ως διάδοχό του και τον υπουργό Εσωτερικών πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ τον διόρισε τρίτο στη σειρά διαδοχής του θρόνου. Τον Ιούνιο του 2017 μετά από απόφαση του να απομακρύνει τον Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ από όλες τις θέσεις που κατείχε, όρισε διάδοχο του θρόνου τον γιο του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Με πληροφορίες από wikipedia