Μπέλα Χαντίντ για τον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ: «Ματώνει η καρδιά μου»

196

bella_hadid_mkt

«Ανεξάρτητα από την ιστορία του τόπου, καταδικάζω τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον οποιουδήποτε αμάχου, οπουδήποτε», έγραψε στα social media το μοντέλο

Η Μπέλα Χαντίντ παίρνει θέση για πρώτη φορά για τον πόλεμο που μαίνεται εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Το διάσημο μοντέλο, που έχει καταγωγή από την Παλαιστίνη, σε ανάρτησή του ζήτησε από τους followers της να τη συγχωρήσουν για τη «σιγή ιχθύος» που κράτησε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Δεν έχω βρει ακόμα τις ιδανικές λέξεις για αυτές τις βαθιά περίπλοκες και φρικτές τελευταίες δύο εβδομάδες, εβδομάδες που έστρεψαν την προσοχή του κόσμου πίσω σε μια κατάσταση που αφαιρεί αθώες ζωές και επηρεάζει οικογένειες εδώ και δεκαετίες», έγραψε αρχικά για να συνεχίσει: «Έχω πολλά να πω, αλλά σήμερα θα είμαι σύντομη».

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, η Χαντίντ ισχυρίζεται ότι καθημερινά της στέλνουν «εκατοντάδες απειλές θανάτου» και η οικογένειά της αισθάνεται ότι «βρίσκεται σε κίνδυνο» – αλλά αρνείται να «σωπάσει άλλο».

«Η καρδιά μου ματώνει από τον πόνο και από το δράμα που βλέπω να εκτυλίσσεται όλα αυτά τα χρόνια στον παλαιστινιακό λαό. Βλέποντας τα επακόλουθα των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, θρηνώ με όλες τις μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους και τα παιδιά που κλαίνε μόνα τους, όλους τους χαμένους πατέρες, αδελφούς, αδελφές, θείους, θείες, φίλους που δεν θα ξαναπερπατήσουν ποτέ σε αυτή τη γη».

Θρηνεί και για τις ισραηλινές οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Ανεξάρτητα από την ιστορία του τόπου, καταδικάζω τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον οποιουδήποτε αμάχου, οπουδήποτε. Το να βλάπτεις γυναίκες και παιδιά και να προκαλείς τρόμο δεν ωφελεί και δεν πρέπει να ωφελεί το κίνημα της Ελεύθερης Παλαιστίνης», έγραψε στο σχόλιό της.

Bella_Hadid

Στη συνέχεια εξήγησε κάποια από τα στοιχεία της παλαιστινιακής κληρονομιάς της και γιατί υποστηρίζει το κίνημα «Ελεύθερη Παλαιστίνη» εδώ και τόσα χρόνια. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις δυσκολίες του τι σημαίνει να είσαι Παλαιστίνιος, σε έναν κόσμο που μας βλέπει μόνο ως τρομοκράτες που αντιστέκονται στην ειρήνη. Είναι επιβλαβές, είναι ντροπιαστικό και είναι κατηγορηματικά αναληθές».

Ο πατέρας της Χαντίντ, Μοχάμεντ, γεννήθηκε στη Ναζαρέτ το 1948 – την ίδια χρονιά που 750.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους – και η οικογένειά του αναγκάστηκε να γίνει φύγει, είπε η Χαντίντ.

«Η οικογένειά μου έγινε μάρτυρας 75 χρόνων βίας κατά του παλαιστινιακού λαού – κυρίως των βίαιων εισβολών των εποίκων που οδήγησαν στην καταστροφή ολόκληρων κοινοτήτων, στην εν ψυχρώ δολοφονία και στη βίαιη απομάκρυνση οικογενειών από τα σπίτια τους», συνέχισε. «Η πρακτική των εποικισμών σε παλαιστινιακή γη συνεχίζεται μέχρι σήμερα».

Ωστόσο, η Χαντίντ βλέπει ένα μέλλον όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν «να σταθούν μαζί στην υπεράσπιση της ανθρωπιάς και της συμπόνιας» ενάντια στις «διεφθαρμένες» κυβερνήσεις – ανεξάρτητα από ποια πλευρά προέρχονται. «Είμαστε ένα και ο Θεός μας έχει δημιουργήσει όλους ίσους. Όλες οι αιματοχυσίες, τα δάκρυα και τα σώματα θα πρέπει να πενθούν με τον ίδιο σεβασμό».

Στη συνέχεια κάλεσε τους πολίτες να βοηθήσουν τους ανθρώπους στη Γάζα που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ρεύμα για τη λειτουργία των νοσοκομείων ώστε οι γιατροί να περιθάλψουν τους τραυματίες.

«Οι πόλεμοι έχουν νόμους – και πρέπει να τηρούνται, ό,τι κι αν συμβεί». Τέλος, κάλεσε τους followers της να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στους ηγέτες για να διασφαλιστεί ότι οι αθώοι Παλαιστίνιοι δεν θα είναι τα ξεχασμένα θύματα του πολέμου. «Στέκομαι στο πλευρό της ανθρωπότητας, γνωρίζοντας ότι η ειρήνη και η ασφάλεια ανήκουν σε εμάς».