«ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ» με την Νίκη Λυμπεράκη απόψε στις 00:10 στο MEGA

126

Η κλιματική κρίση στην Ελλάδα και η προσαρμογή της χώρας σε αυτή είναι το θέμα που απασχολεί τη «Μεγάλη Εικόνα» που θα μεταδοθεί απόψε στις 00:10, στο MEGA. 

 

H Νίκη Λυμπεράκη συνομιλεί με διακεκριμένους επιστήμονες αλλά και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, και φωτίζει τη νέα κλιματική πραγματικότητα για τη χώρα και τον τρόπο με τον οποίο επιδρά στην καθημερινότητα των πολιτών και την εθνική οικονομία: από την άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας ως τις φυσικές καταστροφές και την αλλαγή της πρωτογενούς παραγωγής. 

 

Οι ειδικοί αναλύουν όσα αναμένεται να συμβούν στο μέλλον και υπογραμμίζουν τι πρέπει να γίνει αλλά και τι είναι εφικτό, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται ο αρνητικός αντίκτυπος. 

 

Οι αλλαγές όπως καταγράφονται είναι ανησυχητικές. Τουλάχιστον το 10% της ακτογραμμής βρίσκεται σε κίνδυνο. Τα λιμάνια και εν γένει οι υποδομές τής Ελλάδας χρειάζονται ενίσχυση για να αντέξουν στις νέες συνθήκες. Η χώρα γίνεται ακόμη πιο ευάλωτη σε πλημμύρες και πυρκαγιές. Παρατεταμένοι καύσωνες απειλούν όλο και περισσότερο  όχι μόνο τον τουρισμό και την ανθεκτικότητα των πόλεων αλλά και την ίδια τη ζωή των πιο ευάλωτων πολιτών. 

 

Η κλιματική κρίση επηρεάζει ακόμα και τη διατροφή. Νέα είδη ψαριών εκτοπίζουν από τις θάλασσες τα ήδη υπάρχοντα αλλά και από το διατροφικό μενού. Η ελιά «μετακομίζει» όλο και πιο βόρεια για να δώσει τη θέση της σε περισσότερα υποτροπικά φυτά, όπως το μάνγκο, η μακαντάμια και το λίτσι που ήδη καλλιεργούνται δοκιμαστικά σε περιοχές της Πελοποννήσου.Και όλα αυτά στοιχίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια.  

 

Τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν: από τα σχέδια προσαρμογής της πολιτείας, μέχρι όσα μπορεί ο κάθε πολίτης να αλλάξει δίνοντας τη δική του μάχη. 

 

Στην εκπομπή μιλούν οι: 

  • Χρήστος Ζερεφός, Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας – Γ.Γ. της Ακαδημίας Αθηνών 
  • Ανδρέας Καραμάνος, Καθηγητής Γεωργίας και πρώην Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών 
  • Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος ΕΚΠΑ 
  • Γιάννης Μανιάτης, Καθηγητής – Πρώην Υπουργός Ενέργειας 
  • Γιάννης Στουρνάρας,  Διοικητής ΤτΕ 
  • Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Δ/ντης WFF Ελλάς 
  • Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Δ/ντης Greenpeace 
  • Τερέζα Τζατζάνη, Ερευνήτρια στο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ 
  • Σταματούλα Τσικρικά, Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας 

 «ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ» ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ  

ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ 00:10  

#MegaliEikona