Μαζικό το χθεσινό συλλαλητήριο με αιχμή την ακρίβεια – Δεν αποφεύχθηκαν επεισόδια και συλλήψεις

245

twitter-2-1024x683

Mαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στα χθεσινά συλλαλητήρια στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη αν και στο τέλος της πορείας και στις δύο πόλεις σημειώθηκαν επεισόδια από ομάδες νεαρών.

Οι διαδηλωτές, απαίτησαν να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά και για την αγορά εργασίας που συνεχίζει να θυμίζει ζούγκλα.

Το παρών στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος έδωσαν οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Η Αθήνα έμεινε χωρίς μετρό (γραμμές 2 και 3), χωρίς λεωφορεία και χωρίς τρόλεϊ καθώς οι εργαζόμενοι στα εν λόγω μέσα αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία υπό την κάλυψη της ΓΣΕΕ εφόσον η προκήρυξη των στάσεων εργασίας τους κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας κινήθηκαν το τραμ, ο ηλεκτρικός και τα τρένα, δεμένα παρέμειναν τα πλοία στα λιμάνια ενώ ακυρώθηκαν περίπου 50 πτήσεις.

Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε μποτιλιάρισμα στους κεντρικούς δρόμους όπως συμβαίνει συνήθως στις 24ωρες απεργίες. Οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί, σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, γιατί πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ και τράπεζες αποφάσισαν το προσωπικό τους να τηλεργαστεί από το σπίτι.

Στην ομιλία του στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης επισήμανε: «Η πρωτοφανής ακρίβεια εξανεμίζει τα εισοδήματά μας. Οι τεράστιες αυξήσεις στα καύσιμα, στο ρεύμα, σε είδη πρώτης ανάγκης εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους σε αντίθεση με την ολιγαρχία η οποία συνεχώς αυξάνει τα κέρδη της σε βάρος του κόσμου της εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αυτά τα χρόνια, όχι μόνο δεν είχαμε καμιά αύξηση στον μισθό μας, αλλά μόνο περικοπές που έφτασαν μέχρι και 40%, ιδιαίτερα για τους νέους συναδέλφους.

Η μέση μείωση των μισθών των εργαζομένων στο Δημόσιο την τελευταία 12ετία ανέρχεται σε 26%, τη στιγμή που ακόμα και οι χώρες που εφάρμοσαν μνημόνια, όπως η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία έχουν αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 6%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 23,8%, την ίδια περίοδο. Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει η μεγαλύτερη αφαίμαξη μισθών στην Ευρώπη».

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας η οποία κατέληξε στη Βουλή όπου και επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Μαζική ήταν και η πορεία του ΠΑΜΕ η οποία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε στη Βουλή.

Επεισόδια και προσαγωγές.

Στο τέλος της πορείας στην Αθήνα σημειώθηκαν επεισόδια από ομάδες ατόμων που αποκόπηκαν από το πλήθος, οι οποίες προέβησαν στη ρίψη μολότοφ και αντικειμένων σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών για να διασκορπιστεί το πλήθος ενώ πραγματοποιήθηκαν 11 προσαγωγές, από τις οποίες οι 2 μετατράπηκαν σε συλλήψεις,.

Στη συγκέντρωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν 12 προσαγωγές, από τις οποίες οι 8 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.