Μαρόκο: Κατέγραψε νέο εθνικό ρεκόρ θερμοκρασίας 50,4° Κελσίου

276

Μαρόκο: Κατέγραψε νέο εθνικό ρεκόρ θερμοκρασίας 50,4° Κελσίου

Για πρώτη φορά το Μαρόκο κατέγραψε θερμοκρασία πάνω από τους 50 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του.

Ο μετεωρολογικός σταθμός της Αγκαντίρ, στο νότιο Μαρόκο, κατέγραψε την Παρασκευή μέγιστη θερμοκρασία 50,4° Κελσίου, που θεωρείται νέο εθνικό ρεκόρ, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας (ΓΔΜ) του βασιλείου.

Κύματα καύσωνα

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί μόλις τη 13η Ιουλίου στη Σαμάρα, στη δυτική Σαχάρα, και ήταν 49,9° Κελσίου, σύμφωνα με τη ΓΔΜ.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε θερμοκρασία πάνω από τους πενήντα βαθμούς Κελσίου στο Μαρόκο, πάντα σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του.

Από την αρχή του καλοκαιριού, όλη η χώρα δοκιμάζεται από σειρά κυμάτων καύσωνα και καταγράφει θερμοκρασίες που σπάνε ρεκόρ.

«Ο καύσωνας οφείλεται σε ξηρές και θερμές αέριες μάζες από τον νότο που προκαλούν αισθητή άνοδο των θερμοκρασιών, ξεπερνώντας τον μηνιαίο μέσο όρο κατά 5 ως 13 βαθμούς, ειδικά την εβδομάδα της Παρασκευής 11ης και του Σαββάτου 12ης» Αυγούστου, εξήγησε η ΓΔΜ σε ανακοίνωσή της.

Δασικές πυρκαγιές

Στον καύσωνα αποδίδονται δασικές πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες στο βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στην Ταγγέρη και πιο ανατολικά, στην επαρχία Τάζα.

Οι πυρκαγιές αυτές, περιορισμένης έκτασης, αλλά ενισχυμένες από δυνατούς ανέμους, προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν μερικές χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, χωρίς πάντως να προκαλέσουν θύματα.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Κοπέρνικος, ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, ξεπέρασε κατά 0,33° Κελσίου τον μήνα που κατείχε τον τίτλο μέχρι τώρα (τον Ιούλιο του 2019).

Σε ό,τι αφορά στο Μαρόκο, αυτός ο Ιούλιος ήταν ο τέταρτος πιο θερμός από το 1961.
Η ΓΔΜ προβλέπει πάντως ελαφρά πτώση των θερμοκρασιών στο βόρειο τμήμα του κράτους του Μαγρέμπ τις επόμενες ημέρες.