Μαγιορκίνης: Με μάσκα στα μπαρ – Νέα έξαρση στα τέλη Οκτωβρίου

278

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μίλησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση την επόμενη εβδομάδα αν και αναμένεται νέα έξαρση κρουσμάτων από το φθινόπωρο.

«Λογικά θα μπούμε στην αποκλιμάκωση από την επόμενη εβδομάδα και αυτό θα ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού», εκτίμησε ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1, σχετικά με την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ερωτηθείς για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» της μετάλλαξης Όμικρον, ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ είπε πως «στοιχεία για αυξημένη μεταδοτικότητα υπήρχαν μόνο στην Ινδία, όπου η υποπαραλλαγή Όμικρον5 δεν είναι κάποια ιδιαίτερη μεταδοτικότητα», απαντώντας πως «επόμενο κομβικό χρονικό σημείο για έξαρση κρουσμάτων είναι τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, οπότε ο κόσμος θα αρχίσει να χρησιμοποιεί κλειστούς χώρους».

Σχετικά με τα νέα εμβόλια είπε πως θα έρθουν σε δύο χρόνους, καθώς «το εμβόλιο για την Όμικρον 1 το περιμένουμε πιο σύντομα, ενώ το εμβόλιο για τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5 θα έρθει πιο αργά, προς το τέλος του έτους». «Εγώ ακολουθώ τις προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφορικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου, τόνισε πως «πρέπει να την κάνουν όλοι όσοι είναι άνω των 70 ετών ενώ όσοι είναι κάτω των 60 ετών θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους».

Τέλος, για τη χρήση μάσκας και τα μέσα ατομικής προστασίας είπε «αν κάποιος είναι 20 ετών και θέλει να πάει σε μπαρ για ποτό, δεν θα του πω να μην πάει. Όμως, ας έχει μια μάσκα μαζί του, να την φορέσει όταν θα πάει στην τουαλέτα, που θα έχει συνωστισμό ή να φοράμε μάσκα όταν μπούμε στο καράβι ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς».