Κύθηρα: Τι απαντά το Υπουργείο Ναυτιλίας για το τουρκικό αλιευτικό κοντά στις ακτές των νησιού

250

tourkiko-alieutiko

Το υπουργείο διευκρινίζει πως πρόκειται για γνωστές στις Αρχές διελεύσεις των τουρκικών αλιευτικών

Αντιδράσεις υπήρχαν μετά τις εικόνες των τουρκικών αλιευτικών που έριξαν δίχτυα και σήκωσαν τη σημαία τους κοντά στις ακτές των Κυθήρων.

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν υποτιθέμενη αλιεια τουρκικών αλιευτικών σκαφών σε ελληνικά χωρικά ύδατα προκειμένου να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, το Υπουργείο Ναυτιλίας έκανε συγκεκριμένες διευκρινήσεις.

Όπως αναφέρει το υπουργείο κατά το μήνα Μάιο διέρχονται το Αιγαίο αλλά και το Ιόνιο, τουρκικά και αλβανικά ρυμουλκά αντίστοιχα. Αυτά έκλουν κενούς κλωβούς με προορισμό την κεντρική Μεσόγειο.

Τα εν λόγω ρυμουλκά, κινούνται με χαμηλές ταχύτητες (2-3 κόμβους), πρέπει να είναι αδειοδοτημένα από τον ECCAT και μεταβαίνουν στην Κεντρική Μεσόγειο για να μεταβιβάσουν στους κλωβούς τους ζωντανό ερυθρό τόνο. Αυτό θα αλιευθεί από αδειοδτημένα ΓΡΙ-ΓΡΙ. Εν συνεχεία, περίπου στα τέλη Ιουνίου θα διέλθουν πάλι το Αιγαίο προκειμένου να μεταφέρουν τον τόνο στις φάρμες πάχυνσης της Τουρκίας.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχουν γίνει διοπτεύσεις των εν λόγω ρυμουλκών τόσο από εναέρια, όσο και από θαλάσσια μέσα του Λιμενικού.