Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

617

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και των σχέσεων με την Τουρκία έθεσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κύπρου στη Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη, με βασικά θέματα το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο

Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ- Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στις σχέσεις με την Τουρκία αναφέρθηκε και ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Κύπριος ηγέτης τόνισε ότι συλλογικά πρέπει να απαντά η ΕΕ κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ειδικότερα, σημείωσε, μέσω Twitter, ότι «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».

«Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη», έγραψε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ. Μπάρεντ Λέιτς.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις και κινητικότητα από την ελληνική πλευρά ώστε να προχωρήσει το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, που στο μεταξύ ετοιμάζεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ..

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος πρόεδρος είχαν άλλωστε προετοιμαστεί σχετικά και είχαν συμφωνήσει να κινηθούν συντονισμένα στη σύνοδο, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα.

Ενόψει εξάλλου της συνόδου ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Η Αθήνα ζήτησε την κατάρτιση μιας τέτοιας λίστας κυρώσεων κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. αλλά έλαβε γενικές δεσμεύσεις για επανεξέταση αν δεν μειωθεί η ένταση μέσω διαλόγου.

Πάντως ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τον κατάλογο των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας θα διεξαχθεί τον Αύγουστο και όχι τον Σεπτέμβριο, «ώστε να μπορέσουμε το γρηγορότερο δυνατό να έχουμε καταλήξει σε ένα προσχεδιασμό των ευρωπαϊκών αντιδράσεων σε περίπτωση τουρκικής παραβατικότητας».

Οι θέσεις της Ελλάδας
Η χώρα μας έχει συνταχθεί με το μπλοκ των χωρών του νότου και στηρίζει την γαλλο-γερμανική πρόταση που προκρίνει τις επιχορηγήσεις έναντι των δανείων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να τονίζει (στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία.

Στο διήμερο ιδιότυπο μπρα ντε φερ με τη φυσική παρουσία των 27 ηγετών η Ελλάδα προσέρχεται συνοψίζοντας τις θέσεις της σε τρεις άξονες όπως δήλωσε χθες (Πέμπτη) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

Πηγή: efsyn.gr