Κυρώσεις-χάδι της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας

485

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα που διαδραματίζουν ρόλο στις τουρκικές έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το Συμβούλιο RELEX της Ε.Ε. αποφάσισε το πρωί της Τρίτης την προσθήκη δύο ατόμων στη λίστα κυρώσεων της Ένωσης για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ομάδα RELEX (σύμβουλοι για τα νομικά, οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που αφορούν την κοινή εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.) θα τεθεί προς έγκριση στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., όπου θα εγκριθεί χωρίς συζήτηση, και θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Ε.Ε.

Για την εφαρμογή της θα προηγηθεί προετοιμασία των νομικών κειμένων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ – ΕΕΑS) και τα οποία θα υιοθετηθούν από τους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών-μελών στο COREPER.

Την επιβολή κυρώσεων είχε προαναγγείλει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» που επικαλούμενη πηγές οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε φυσικά πρόσωπα που διαδραματίζουν ρόλο στις τουρκικές ενέργειες και αν συνεχιστούν οι έρευνες εντός κυπριακής ΑΟΖ οι κυρώσεις θα επεκταθούν και σε άλλα πρόσωπα.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, πρόκειται για υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη στα οποία θα επιβληθεί πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που ενδεχομένως να διαθέτουν εντός Ε.Ε. και απαγόρευση εισόδου στα κράτη-μέλη.