Κυριάκος Μητσοτάκης, «Είμαι αισιόδοξος ότι θα διανύσουμε ένα φυσιολογικό καλοκαίρι..»

της Ελπίδας Παπαδανιήλ

878

Μητσοτάκης: Είμαι αισιόδοξος για το φετινό καλοκαίρι | Economistas.gr

Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και τους δημοσιογράφους Paul Ronzheimer και Λιάνα Σπυροπούλου, ως προς την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, για το θέμα του τουρισμού ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι φέτος το καλοκαίρι αναμένονται διπλάσιοι τουρίστες από την περσινή χρονιά.

«Πέρσι υποδεχτήκαμε 25% των τουριστών που ήρθαν στη χώρα μας το 2019. Έναν στους τέσσερις. Φέτος αναμένουμε ότι θα έρθουν περίπου ο ένας στους δύο. Επομένως θα περάσουμε από το 25% στο 50% σε σχέση με το 2019. Πιστεύω πως οι τάσεις είναι ενθαρρυντικές».

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα ασφαλή προορισμό και σε συνδυασμό με το ρυθμό των εμβολιασμών, ο οποίος επιταχύνεται και με την χρήση του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ ο κόσμος θα αρχίσει και πάλι να ταξιδεύει και να την επισκέπτεται.

Στο ερώτημα των δημοσιογράφων εάν η άρση του lockdown σχετίζεται με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι τα μέτρα χαλαρώνουν γιατί υπάρχει μείωση των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων αλλά και ο εμβολιασμός προχωράει ικανοποιητικά.

«Αν κοιτάξει κανείς τον ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα, εμβολιάζουμε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους την ημέρα, κάτι που αντιστοιχεί στο 1% του πληθυσμού ανά ημέρα. Είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται πολύ αποτελεσματικά. Τώρα ανοίγουμε και στις μικρότερες ηλικίες. Αυτό που βλέπουμε είναι πως οι νεότεροι είναι πιο ευάλωτοι στο να μολυνθούν με τον ιό, αλλά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα σοβαρά συμπτώματα. Γι’ αυτό και οι εισαγωγές μειώθηκαν γρήγορα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», το πρόγραμμα εμβολιασμού των νησιών της χώρας ώστε οι κάτοικοι αλλά και οι τουρίστες να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο προστατευμένοι και φάνηκε αισιόδοξος ως προς το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται για να αρθούν όλοι οι περιορισμοί.

«Μπορώ να σας πω τώρα ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα. Επομένως, σε ό,τι αφορά την high season, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, αναμένω πως τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι».

Για το ιδιαίτερα περίεργο σχόλιο που δημοσιεύτηκε σε ένα ευρωπαϊκό περιοδικό ότι η κυβέρνηση έγινε ο «αγαπημένος μαθητής του δασκάλου» (teacher’s pet), ο Πρωθυπουργός απάντησε χαρακτηριστικά,

«Δεν είμαστε pet κανενός και δεν λειτουργούμε πια σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν «δάσκαλοι» που μας επιβλέπουν. Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα. Παραμένουμε σε αυτό που αποκαλείται «παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα», αλλά αν κοιτάξουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, είναι αλλαγές που θέλουμε εμείς να κάνουμε γιατί αποφασίσαμε πως είναι για το καλό της χώρας. Επομένως, ναι κάποιες φορές όντως βρίσκω αυτά τα σχόλια όχι υποτιμητικά, αλλά πολύ αφελή. Ίσως αυτοί που τα γράφουν, δεν κατανοούν πολύ καλά την χώρα. Δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010. Είναι μια διαφορετική χώρα».