Κορωνοϊός: Υγειονομική βόμβα που… έσκασε στη Σερβία

682

Απότομη έξαρση του ιού στη Σερβία, με εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά. Η αποκάλυψη Ερευνητικού Δικτύου για απόκρυψη των πραγματικών αριθμών από τις αρχές. Πού οφείλεται τελικά η κατακόρυφη αύξηση;

Υγειονομικό χάος στη Σερβία, με τη χώρα να βρίσκεται στο μάτι του επιδημιολογικού κυκλώνα, έχοντας χτυπηθεί από τον κορονοϊό το τελευταίο διάστημα, αν και, βάσει των όσων έχουν δει τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας, η χώρα έχει περιέλθει εδώ και καιρό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Σερβία έχει ξεπεράσει τα 16.000 κρούσματα και τους 300 θανάτους, με αρκετές πόλεις να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως φυσικά και η πρωτεύουσα, με γήπεδα και αρκετά έκτακτα νοσοκομεία να υποδέχονται ασθενείς το τελευταίο διάστημα. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η Ελλάδα αποφάσισε να κλείσει από σήμερα, Δευτέρα μέχρι και 15 Ιουλίου τα σύνορά της για τους Σέρβους επισκέπτες.

Τι πραγματικά ισχύει με τα κρούσματα;
Πριν από λίγες ημέρες, όπως μετέδωσε και η ιστοσελίδα balkaninsight, το Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο Αναφορών προέβη στην αποκάλυψη ότι οι αριθμοί των θυμάτων που ανακοινώνοντας από τις αρχές δεν ήταν οι αληθινοί. Συγκεκριμένα, το BIRN αποκάλυψε πως από τις 19 Μαρτίου ως και την 1η Ιουνίου, ο απολογισμός των νεκρών λόγω κορονοϊού στη χώρα ήταν 632 και όχι 244 όπως είχαν ανακοινωθεί. Παράλληλα, μία άλλη αναφορά κάνει λόγο για 300 κρούσματα ημερησίων στο διάστημα 17-20 Ιουνίου, πολλά περισσότερα από τα 97 κατά μέσο όρο που δίνονταν επισήμως. Το BIRN ανέφερε ότι σε κλινικό κέντρο του Βελιγραδίου πέθαναν στην πραγματικότητα 94 άνθρωποι και όχι 39 όπως ανακοινώθηκε από το κράτος, όπως και σε πολλά ακόμη κλινικά κέντρα της χώρας.

Τις αποκαλύψεις βέβαια έσπευσε να διαψεύσει ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούσιτς, επικρίνοντας το BIRN και κάνοντας λόγο για μη αυθεντικά δεδομένα, κάτι που έκανε και το υπουργείο Υγείας.

Παρολίγον… λιντσάρισμα σε Πρωθυπουργό και υπουργό Υγείας
Την ίδια περίοδο, η επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει η Πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς και υπουργός Υγείας, Ζλάτιμπορ Λόντσαρ στη Νόβι Πάζαρ δεν βγήκε σε… καλό, αφού αμφότεροι αντίκρισαν θυμωμένους διαδηλωτές να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη και ελλιπή εξοπλισμό, κάτι που αμφότεροι αρνήθηκαν, κάνοντας λόγω για “ψευδείς ειδήσεις”.

Πηγή: news247.gr