Κορωνοϊός: Τρέχουν να προλάβουν νέο «ξέσπασμα» – Μέτρα σε Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

319

covid_china_airport_main_1

Υποχρεωτικό αρνητικό τεστ 48 ωρών, καθώς την επόμενη εβδομάδα η Κίνα ανοίγει τα σύνορά της

Με ταχείς ρυθμούς, η μία μετά την άλλη, οι χώρες «οχυρώνονται» απέναντι στην Κίνα, μετά την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού που εμφανίζονται εκεί, αλλά και τους φόβους για νέες μεταλλάξεις.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τις 5 Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19, 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, ως απάντηση στην άρση των υγειονομικών περιορισμών από το Πεκίνο.

«Ενώ τα κρούσματα της Covid αυξάνονται στην Κίνα, πριν από το άνοιγμα των συνόρων (της χώρας) την επόμενη εβδομάδα, το σωστό για εμάς είναι να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη και συνετή προσέγγιση, ανακοινώνοντας προσωρινά μέτρα, ενόσω θα μελετούμε τα δεδομένα» εξήγησε ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ σε ανακοίνωσή του.

Όλοι οι επιβάτες απευθείας πτήσεων από την ηπειρωτική Κίνα θα πρέπει να επιδεικνύουν ένα αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρησή τους. Το μέτρο αυτό ισχύει μόνο για την Αγγλία, καθώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για άλλους προορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου (Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία). Επιπλέον, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές θα διενεργούν τυχαία τεστ σε ορισμένους επιβάτες κατά την άφιξή τους, κυρίως για να εντοπίζουν ενδεχόμενες νέες παραλλαγές του ιού.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω έλλειψης πλήρους πληροφόρησης από την Κίνα» σημείωσε ο Βρετανός υπουργός. Τα μέτρα θα αναθεωρούνται, ανάλογα με τα δεδομένα που θα παρέχει το Πεκίνο.

Γαλλικές ανακοινώσεις

Νωρίτερα σήμερα, μετά την Ισπανία και το Ισραήλ, η Γαλλία είχε ανακοινώσει ότι οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Κίνα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους.

Λόγω της εκτόξευσης του αριθμού των κρουσμάτων στην Κίνα, η Γαλλία ακολουθεί το παράδειγμα της Ισπανίας, που επέβαλε περιορισμούς. Οι ταξιδιώτες, εκτός του ότι θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό πριν από την επιβίβασή τους, καλούνται να φορούν και μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Προβλέπεται επίσης η διενέργεια τυχαίων τεστ κατά την άφιξη, ώστε να γίνεται αλληλούχιση του γονιδιώματος και να εντοπίζονται τυχόν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα