Κορωνοϊός: Στα ύψη η διασπορά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Έκτακτα μέτρα από σήμερα στον Πόρο

457

Ένα ακόμη απογοητευτικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων σημειώθηκε χτες στη χώρα μας με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 153 κρούσματα, από τα οποία τα περισσότερα εντοπίστηκαν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με 40 και 38 αντίστοιχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στις 5.123.

Την ίδια ώρα ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα στον Πόρο, όπου εξαιτίας των τουλάχιστον 13 νέων κρουσμάτων χτες η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα.

Πόρος: Τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα
Ειδικότερα μετά  από έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε χτες  στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί του Πόρου με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).

Στο νησί μεταβαίνoυν και εγκαθίστανται σήμερα το πρωί κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.

Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 07-08-2020 έως και 17-8-2020 και ώρα 06.00.

Δήμαρχος Πόρου: Ζητούσαμε ελέγχους
Την έντονη ανησυχία του για την πορεία της τουριστικής κίνησης τις προσεχές ημέρες λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στον Πόρο μετά την έξαρση των κρουσμάτων εξέφρασε μιλώντας στο in.gr ο δήμαρχος του Πόρου Γιάννης Δημητριάδης.

Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις για τα περιοριστικά μέτρα, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, την απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης αλλά και την αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες και λαϊκές αγορές , η ανησυχία των επιχειρηματιών για την επόμενη μέρα σε μία έτσι κι αλλιώς δύσκολη χρονιά είναι έντονη.

«Υπήρχε ανησυχία και φημολογία τις τελευταίες ημέρες για την ύπαρξη πιθανών κρουσμάτων στον Πόρο. Στις αρχές της εβδομάδες ήρθε ο ΕΟΔΥ και έγιναν γενικευμένα τεστ και προφανώς αρκετά βγήκαν θετικά» σημειώνει ο κ. Δημητριάδης και προσθέτει:

«Δυστυχώς η φημολογία επιβεβαιώθηκε. Σε μία έτσι κι αλλιώς  καταστροφική χρονιά για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία, στην  χειρότερη χρονιά, οι επιχειρηματίες περίμεναν τον Αύγουστο να δουλέψουν».

Υπάρχουν άνθρωποι, συμπληρώνει,  που δεν θα τους αρέσουν οι περιορισμοί. «Το βασικό είναι ότι πολλοί θα ανησυχήσουν. Το χειρότερο σε αυτή τη φάση είναι η κακή ψυχολογία. Το σαββατοκύριακο είχαμε πληρότητα που έφτανε το 95%.   Φοβόμαστε ότι τώρα θα υπάρχουν ακυρώσεις» παραδέχεται.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι η δημοτική αρχή ζητούσε το τελευταίο διάστημα να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα καταστήματα. «Δεν είμαστε αστυνομία. Υπήρχε ξεκάθαρη γραμμή και στάση της αστυνομίας να μην κάνει ελέγχους» επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τα 40 κρούσματα που καταγράφηκαν στην Αττική, τα 13 αφορούν την περιοχή του Πόρου, γεγονός που χτύπησε «καμπανάκι» στους ειδικούς, ανακοινώνοντας τα έκτακτα μέτρα.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και στη Μύκονο – 8 κρούσματα σε μπαρ
Την ίδια στιγμή ανησυχία επικρατεί και στη Μύκονο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στη Μύκονο για δειγματοληπτικούς ελέγχους μετά τα 8 κρούσματα σε γνωστό παραλιακό μπαρ του νησιού. Πρόκειται – κατά τις ίδιες πληροφορίες – για υπαλλήλους που εργάζονταν στην υποδοχή και το σέρβις.

Παρά ωστόσο τις συστάσεις των αρχών οι οποίες κάνουν έκκληση για ατομική ευθύνη, καθώς κρίσιμος εκτιμάται για φέτος ο Δεκαπενταύγουστος, ορισμένοι συνεχίζουν να δείχνουν αδιαφορία για τα μέτρα κατά της διασποράς.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης αποτελεί και το πρόσφατο περιστατικό στον Τύρναβο, όπου διοργανώθηκε μεγάλο γλέντι στην περιοχή με αφορμή έναν γάμο παρά τα μέτρα που ορίζουν την παρουσία μέχρι 100 καλεσμένων.

Σημειώνεται, ότι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων μέχρι σήμερα καταγράφηκε στις 21 Απριλίου με 156 όταν η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς καραντίνας.

Στα 153 τα κρούσματα σε όλη τη χώρα
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα 153 κρούσματα, αλματώδη αύξηση  σε σχέση με τις 124 που καταγράφηκαν την Τετάρτη, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, μετά την άρσης της καραντίνας.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο πρόβλημα, βάσει και της χαρτογράφησης που έδωσε ο ΕΟΔΥ εντοπίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικά, στην Αττική καταγράφηκαν 40 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 38. Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση και όπως είπε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σχετικά με τα κρούσματα:
11 επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
7 είναι εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
40 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής,
38 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
2 στην Π.Ε. Αργολίδας,
2 στην Π.Ε. Αχαΐας,
4 στην Π.Ε. Έβρου, όλα συνδεόμενα με τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη
3 στην Π.Ε. Ηλείας,
1 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας,
2 στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
2 στην Π.Ε. Καβάλας,
3 στην Π.Ε. Κέρκυρας,
1 στην Π.Ε. Κιλκίς,
1 στην Π.Ε. Κοζάνης,
3 στην Π.Ε. Κορινθίας,
9 στην Π.Ε. Κυκλάδων, από τα οποία τα 8 αφορούν σε συρροή σε χώρο εστίασης
14 στην Π.Ε. Λάρισας,
2 στην Π.Ε. Μαγνησίας, και τα δύο από το στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου
3 στην Π.Ε. Πέλλας,
1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
3 στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
1 στην Π.Ε. Χανίων.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 153 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5123, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1370 (26.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2551 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 64.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Πηγή: in.gr