Κορωνοιός: Προ των πυλών η υποχρεωτική χρήση μάσκας

512

Ο εφησυχασμός των πολιτών η αιτία της αυξημένης κυκλοφορίας του κορωνοϊού –  Στην Αττική το ένα τρίτο του συνόλου των κρουσμάτων τον Ιούλιο.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και την κυβέρνηση μετά τη διασπορά του κορωνοιού στην κοινότητα που αποτυπώνεται σταθερά το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου στα επιδημιολογικά δελτία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους, εκτός από τα σούπερ μάρκετ όπου ήδη εφαρμόζεται, φαίνεται ότι είναι μονόδρομος.

Το ζήτημα, μάλιστα, της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους, δηλαδή σε όλα τα εμπορικά καταστήματα, σε εμπορικά κέντρα, σε εκκλησίες, που ιδίως τον Αύγουστο θα βρίσκονται στο προσκήνιο λόγω των θρησκευτικών εκδηλώσεων, θα συζητηθεί σήμερα στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοιό του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για ένα θέμα που όχι μόνο δεν διχάζει τους επιστήμονες – μέλη της Επιτροπής όπως τον περασμένο Μάρτιο -που τα δεδομένα για τα οφέλη της μάσκας δεν ήταν πολλά- αλλά τους βρίσκει σε απόλυτη ομοφωνία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο επικεφαλής της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του, από το Μέγαρο Μαξίμου ως την Επίδαυρο, εχει πάντοτε καλυμμένο το πρόσωπό του με μάσκα.

Αλλά και στο κυβερνητικό πεδίο φαίνεται πως είναι σε ετοιμότητα οι αρμόδιοι για να δεχτούν και να υλοποιήσουν την πιθανότατα θετική εισήγηση των επιστημόνων για περαιτέρω υποχρεωτική χρήση μάσκας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημείωσε ότι “τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους”. Έδωσε και μια πρώτη εικόνα των χώρων όπου είναι πολύ πιθανό να γίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας. Έτσι, μετα τα σούπερ μάρκετ όπου πριν από ένα 10ήμερο επιβλήθηκε ως υποχρεωτική η μάσκα και από τους καταναλωτές, εκτός από τους εργαζόμενους, στο νέο πλέγμα χώρων όπως είπε ο κ. Πέτςας θα μπορούςαν να περιλαμβάνονται τα εμπορικά καταστήματα, ακόμα και οι εκκληςίες “όπου βλέπουμε και εκεί να υπάρχει συγχρωτισμός” όπως σημείωσε.

Ο εφησυχασμός των πολιτών είναι η αιτία της αυξημένης κυκλοφορίας του κορωνοιού κατά τους ειδικούς. Στην προςπάθεια να μπει φρένο στην κυκλοφορία αυτη, εκτός από την διαρκή υπενθύμιςη στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, συνεχίζονται οι έλεγχοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Πέτσας, το διάστημα από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 26 Ιουλίου, διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 2.816 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 198 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 220 πρόστιμα ύψους 86.050 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 90 ημερών συνολικά.

Συναγερμός για τα κρούσματα στην Αττική

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θεωρείται καλή -ιδίως σε σύγκριση με εκείνη άλλων χωρών- ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές δεν ανησυχούν και δεν προβληματίζονται για το πως θα διατηρηθεί σε αυτο το επίπεδο. Αλλά και πως θα προληφθούν τυχόν αιφνίδια γεγονότα που θα αλλάξουν τα δεδομένα, όπως για παράδειγμα είναι οι υπερμεταδόσεις του κορωνοιού, απο κοινωνικές, ψυχαγωγικές ή αλλες εκδηλώσεις και συναθροίσεις.

Ο Ιούλιος είχε χαρακτηριστεί ως μήνας κομβικός καθως θα άνοιγαν οι πύλες εισόδου της χώρας και όλοι γνώριζαν πως παρά τον σχέδιαςμό και την ετοιμότητα θα καταγράφονταν και εισαγόμενα περιστατικά κορωνοιού. Στις τελευταίες ημέρες του όμως ο Ιούλιος δείχνει πως η ανατροπή ήρθε μάλλον από τα εγχώρια και όχι απο τα εισαγόμενα κρεούσματα κορωνοιού. Ο απολογιςμός των κρουσμάτων δείχνει πως την τελευταία εβδομάδα η ζυγαριά γέρνει περισσότερο στην πλευρά των εγχώριων και όχι τόσο των εισαγόμενων για τα οποία διαγράφεται τάση σταθεροποίησης.

Χθες, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 35 νέα περιστατικά κορονοϊού. Από αυτά, τα εννέα είναι “εισαγόμενα” και συγκεκριμένα τέσσερα εντοπίστηκαν στους ελέγχους που διενεργούνται στις πύλες εισόδου της χώρας και πέντε ταξιδιώτες προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο. Τα “εισαγόμενα” ανέρχονται πλέον σε 472.

Τα εγχώρια είναι 450. Το 1/3 αυτών έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Μάλιστα, χθες, ακόμη 17 κρούσματα κορωνοϊού προστέθηκαν στο Λεκανοπέδιο, που διατηρεί την αρνητική πρωτιά σε θετικά στον κορωνοιό περιστατικά. Επιπλέον, είναι η δευτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που στην Αττική ο ημερήσιος απολογισμός δείχνει 17 κρούσματα. Τον ίδιο υψηλό αριθμό έδειξαν οι έλεγχοι και την περασμενη Τριτη 21 Ιουλίου.

Από την 1η Ιουλίου μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί 160 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική. Μάλιστα, τα περισσότερα (101) δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ από τις 15 του μήνα και μετά. Από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 15 είχαν καταγραφεί 59 νέα περιστατικά στην Αττική.

Η κινητικότητα του κορωνοϊού το δεύτερο 15νθημερο του Ιουλίου στην Αττική αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων. Την ίδια κινητικότητα δείχνουν και τα στοιχεία από τις εισαγωγές περιστατικών στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοιού στο λεκανοπέδιο. Είναι ενδεικτικό ότι στο νοσοκομείο Σωτηρία νοσηλεύονται τις τελευταίες δέκα ημέρες 12 με 15 ασθενείς στις απλές κλινικές Covid-19. Τρεις ασθενείς ειναι διασωληνωμένοι.

Στον Ευαγγελισμό οι ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού είναι 6 και άλλοι 12 στο Θριάσιο. Επισης, ένα παιδι νοσηλεύεται στο Αγία Σοφία.

Ωστόσο, η γεωγραφική κατανομή των υπόλοιπων κρουσμάτων δείχνει εξάπλωση του ιού σε ολοένα και περισσότερες περιοχές. Συγκεκριμένα, στον χάρτη με τους «σταθμούς» του κορωνοϊού εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη βρίσκονται τουλάχιστον 18 Περιφερειακές ενότητες: Ξάνθη, Εύβοια, Μαγνησία, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθος, Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Σάμος, Αχαϊα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Καβάλα, Κοζάνη, Χαλκιδική.

Πηγή: protothema.gr