Κορωνοϊός: Μαύρη μέρα για την Ευρώπη, πού καταγράφηκαν αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων

436

Η «Όμικρον» σαρώνει την Ευρώπη και ξαναγράφει τα ρεκόρ κρουσμάτων | Η  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σαρωτική η επέλαση της παραλλαγής Omicron – Μέτρα παίρνουν οι κυβερνήσεις, περιορίζεται η διασκέδαση σε πολλές χώρες – Μηνύματα για αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων την παραμονή Πρωτοχρονιάς

Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα αρνητικά ρεκόρ μολύνσεων κορωνοϊού, με τη Γηραιά Ήπειρο να βρίσκεται στη δίνη της σαρωτικής επέλασης της μετάλλαξης Omicron. Παραδομένη στη δραματική αύξηση των μολύνσεων, η Ευρώπη επιταχύνει τον ρυθμό της και χαράσσει μέτρα θωράκισης για την πανδημία.

Η πλειονότητα των κυβερνήσεων έχουν αναθεωρήσει τις οδηγίες τους, θεσπίζοντας νέα πολιτική περιορισμών, ενώ οι υγειονομικοί φορείς καλούν τον κόσμο να αποφύγει τις μεγάλες συγκεντρώσεις και τα πάρτι παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Η Γαλλία κατέγραψε 208.000 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, ένα εθνικό και ευρωπαϊκό ρεκόρ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Σύμφωνα με τον Βεράν, κάθε δευτερόλεπτο δύο Γάλλοι πολίτες βρίσκονται θετικοί στην Covid-19.

Χθες, η Γαλλία ανακοίνωσε ένα νέο υψηλό σχεδόν 180.000 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε διάστημα 24 ωρών.

Η Βρετανία ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο 183.037 κρούσματα, ένα νέο ρεκόρ, με τις μολύνσεις να είναι 50.000 περισσότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο υψηλό που καταγράφηκε πριν από μία ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Η αύξηση των κρουσμάτων, την οποία πυροδοτεί η άκρως μεταδοτική παραλλαγή Omicron, συμπίπτει επίσης με μια αύξηση του αριθμού των ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς φέτος στην Αγγλία.

Η Ιρλανδία συμπεριλαμβάνεται πλέον σήμερα στον κατάλογο των χωρών που έσπασαν τα προηγούμενα ρεκόρ τους ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19, καθώς κατέγραψε 16.428 νέες μολύνσεις, την ώρα που άρχισε επίσης να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το τελευταίο ρεκόρ μολύνσεων καταγράφηκε στις 24 Δεκεμβρίου, στα 11.182, με την παραλλαγή Omicron να αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο των κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα, νοσηλεύονται 568 ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, ένας αριθμός υψηλότερος από το χαμηλό δύο μηνών των 378 την 25η Δεκεμβρίου.

Η Δανία, που είναι αυτή τη στιγμή παγκοσμίως η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα Covid-19 σε σχέση με τον πληθυσμό της, κατέρριψε σήμερα το απόλυτο ρεκόρ της με 23.228 νέες μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών.

Ρεκόρ κρουσμάτων συνεχίζει να καταγράφει η Πορτογαλία, με 26.867 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο, από 17.172 χθες, ωστόσο ταυτόχρονα ο αριθμός των θανάτων από την Covid-19 έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με τις αρχές του 2021.

Αρνητικό ιστορικό υψηλό μολύνσεων κατέγραψε και η Μάλτα, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθέτησαν στην υψηλότερη κατηγορία κινδύνου για ταξίδια και κάλεσαν τους πολίτες τους να μην επισκέπτονται τη χώρα. Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 1.337 νέες μολύνσεις COVID-19, δεύτερο ρεκόρ μέσα σε δύο ημέρες. Είναι η πέμπτη φορά σε οκτώ ημέρες που ο αριθμός των νέων μολύνσεων σημειώνει ρεκόρ.

Ωστόσο ο αριθμός των νοσηλειών είναι χαμηλός, καθώς μόλις 82 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό.

Νέο αρνητικό ρεκόρ και στην Ελβετία με πάνω από 17.600 κρούσματα κορωνοϊού σε ένα 24ωρο. Εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες στη χώρα εντός των επόμενων ημερών, ενώ έτοιμη είναι η επόμενη δέσμη μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας.