Κορωνοϊός: Έκτακτη ενημέρωση Χαρδαλιά για την πανδημία στις 19:15

571

Έντονη κινητικότητα εμφανίζεται από την κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο αυτό, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ενώ περιμέναμε την καθιερωμένη ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για τον αριθμό των κρουσμάτων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει έκτακτη ενημέρωση.

Προηγουμένως, δε, είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες που έκαναν λόγο για πάνω από 70 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Τα μέτρα που βρίσκονται στην ατζέντα
Κι ενώ μετράμε μόλις λίγες μέρες από τότε που ανακοινώθηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, φαίνεται πως αυτό το μέτρο μπορεί να μην είναι αρκετό ώστε να μειώσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί έχουν στην «φαρέτρα» μία λίστα από μέτρα που ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μπορούσαν να τα θέσουν σε ισχύ, μια και πλέον μετά και από προτροπή του πρωθυπουργού έχουν το «ελεύθερο» να το κάνουν.

Τα σενάρια είναι πολλά, ωστόσο αυτά που επιβεβαιώνονται και από τους ειδικούς είναι τα εξής:

  • Καθολική και υποχρεωτική χρήση μάσκα. Είναι το ακραίο σενάριο για χρήση μάσκας στην καθημερινότητά μας, ακόμη και σε ανοικτούς χώρους.
  • Χρήση μάσκας ακόμη και μέσα στους χώρους εργασίας. Κι αυτό είναι ακραίο σενάριο το οποίο θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.
  • Χρήση μάσκας στις εκκλησίες. Προς το παρόν οι λατρευτικοί χώροι έχουν εξαιρεθεί και μια αλλαγή αυτής της κατάστασης αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους πιστούς.
  • Κόφτης στον αριθμό ατόμων σε καφέ, μπαρ, σούπερ μάρκετ. Να μπει δηλαδή πλαφόν 50 ή 100 ατόμων για τους χώρους διασκέδασης και μικρότερος απ’ ότι σήμερα, αριθμός, πελατών στα σούπερ μάρκετ.
  • Κλείσιμο beach bars ή των μεγάλων κλαμπς, όπου σημειώνεται συνωστισμός.

Ποια μέτρα ελήφθησαν για τα Μέσα Μεταφοράς:

  • Από το βράδυ της Πέμπτης ξεκίνησε ήδη ανάκληση αδειών του προσωπικού. Οι άδειες σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ θα περιοριστούν στο 20% κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου.
  • Οι φορείς θα εκτελούν από αύριο ειδικό προσαρμοσμένο πρόγραμμα ώστε να αυξηθούν οι συχνότητες στους συρμούς, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και να διευκολυνθεί στο μέγιστο δυνατό η μετακίνηση του επιβατικού κοινού.
  • Εντός της ημέρας ο ΟΑΣΑ θα εκδώσει ανακοίνωση με τις νέες χρονοαποστάσεις που θα ισχύουν για τον Αύγουστο.

Πηγή: in.gr