Καύσιμα: Τι θα γίνει με την επιδότηση – Τι εξετάζεται

579

Το μεσημέρι ανακοινώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης για το α’ τρίμηνο του έτους.

Νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα, φαίνεται πως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Κομβικό σημείο, θεωρείται η ανακοίνωση του ρυθμού ανάπτυξης για το α’ 3μηνο του έτους στις 12 το μεσημέρι, καθώς αυτό θα φωτίσει την εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν ώστε να ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Μέσα στον Ιούνιο θα ξέρουμε αν θα μπορούμε να κάνουμε νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ωστόσο απέκλεισε την μείωση του ΕΦΚ.

«Ψάχνουμε λύση για την ακρίβεια στα καύσιμα, εκεί που ο κόσμος έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα», είχε πει πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στον Σκάι, προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Ερχεται fuel pass 2;

Με δεδομένο ότι οριζόντιες μειώσεις φόρων αποκλείονται, υπό συζήτηση βρίσκονται το Fuel Pass 2 και η μορφή που θα έχει: επιδότηση στην αντλία όπως συμβαίνει στο πετρέλαιο κίνησης και παρεμβάσεις ειδικά για τα νησιά όπως η διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τάχθηκε την Κυριακή  υπέρ του Fuel Pass και έδειξε το Υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά σε νεότερες ανακοινώσεις σχετικά με τις τιμές των καυσίμων και την ακρίβεια εν γένει.

Ως εναλλακτικό σενάριο έχει πέσει στο τραπέζι η στόχευση των επιδοτήσεων σε πιο αδύναμα νοικοκυριά, ωστόσο το γεγονός ότι θα απαιτηθεί αλλαγή στην υφιστάμενη πλατφόρμα, έτσι ώστε να καλυφθούν νέα εισοδηματικά κριτήρια, λειτουργεί μάλλον αποτρεπτικά στην παρούσα φάση.

Μέχρι την Παρασκευή ανοιχτή η πλατφόρμα

Στο μεταξύ, μέχρι την Παρασκευή 10 Ιουνίου θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα fuel pass μέσω της οποίας οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν την επιδότηση καυσίμων.

Το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ και εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος και την κύρια κατοικία του δικαιούχου.

Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 5 ευρώ.

Πηγή: in.gr