Κατάθλιψη και άγχος: Η ευχάριστη συνήθεια που αποτρέπει τον κίνδυνο εμφάνισής τους

583

Το ένα τρίτο των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής κατάφεραν να αποτρέψουν την απειλή εντάσσοντας την άσκηση στην καθημερινότητά τους


Το ένα τρίτο των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών θα μπορούσε να αποτρέψει την απειλή απλώς και μόνο εντάσσοντας τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά του, υποστηρίζει νέα έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο BMC Medicine.

Η ευεργετική σχέση μεταξύ της γυμναστικής και της κατάθλιψης έχει διαπιστωθεί και στο παρελθόν, αφού πλήθος μελετών έχει δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο καταπολέμησης των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Τα νέα ευρήματα, ωστόσο, τονίζουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί όχι απλώς να καταπολεμήσει την κατάθλιψη, αλλά ακόμη και να την αποτρέψει, προστατεύοντας έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών.

Για να καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα, η έρευνα παρακολούθησε 37.000 ανθρώπους ηλικίας 37 – 73 ετών που δεν υπέφεραν από άγχος για ένα διάστημα 7 ετών κατά μέσο όρο. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν συσκευές καταγραφής δραστηριότητας. Από τα ευρήματα προέκυψε ότι, στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης, περίπου το 3% εξ αυτών είχε αναπτύξει κατάθλιψη ή άγχος.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com