Καιρός: Λασποβροχές με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

241

kairos-afrikanikskoni

Βροχές θα σημειωθούν στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά

Μια όχι και τόσο καθαρή Καθαρά Δευτέρα ήταν αυτή του 2023, αφού η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνόησε τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων Αφρικανικής σκόνης προς τη χώρα μας.

Ενδεικτικό είναι το γράφημα της Εικόνας 1 που παρουσιάζει τη διακύμανση της συγκέντρωσης των σωματιδίων διαμέτρου μικρότερης των 10 μικρομέτρων (pm10) στη Μεθώνη Λακωνίας έως τις πρώτες βραδινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας, 27/02 (η ώρα δίνεται σε UTC – η τοπική ώρα των χειμώνα υπολογίζεται ως ώρα UTC συν 2 ώρες).

Τα σωματίδια αυτά αποτελούν σημαντικό μέρος της ατμοσφαιρικής σκόνης. Όπως φαίνεται στο γράφημα, η μέγιστη τιμή των pm10 λίγο πριν το μεσημέρι έφτασε στα 345.5 μg/m3. Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμές μεγαλύτερες των 50 μg/m3 συνδέονται με κακή ποιότητα αέρα ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η μέση ημερήσια τιμή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 50 μg/m3 περισσότερες από 35 φορές μέσα στο έτος.

afrikaniki

Αυξημένες θα παραμείνουν οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα και την Τρίτη 28/02. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr βροχές θα σημειωθούν στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο αλλά και στα βόρεια τμήματα Ηπείρου και Ιονίου. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής σκόνης θα έχουν ως αποτέλεσμα τις λασποβροχές σε πολλές από τις παραπάνω περιοχές. Στην Εικόνα 2 παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται την Τρίτη 28/02.

skoni