Ιταλία: Φόβοι για κατάρρευση του κεκλιμένου πύργου της Μπολόνια – Σχέδιο διάσωσης ύψους 4 εκατ. ευρώ

320

Garisenda-tower-arthrou

Aισθητήρες εντόπισαν αλλαγές στην κλίση του Garisenda και οι έλεγχοι αποκάλυψαν φθορά στα υλικά της βάσης του

Ένας μεσαιωνικός πύργος στην ιταλική πόλη της Μπολόνια, σφραγίστηκε λόγω φόβων ότι μπορεί να καταρρεύσει.

Οι Αρχές άρχισαν να κατασκευάζουν μία περίφραξη ύψους 5 μέτρων γύρω από τον πύργο Garisenda του 12ου αιώνα για να συγκρατήσουν τα συντρίμμια σε περίπτωση που πέσει. Ο πύργος των 47 μέτρων γέρνει έχοντας γωνία τεσσάρων μοιρών και η παρακολούθηση έχει διαπιστώσει μετατοπίσεις στην κατεύθυνση της κλίσης.

Το δημοτικό συμβούλιο δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά κρίσιμη» σύμφωνα με τη Guardian. Ο πύργος Garisenda είναι ένας από τους δύο πύργους που δεσπόζουν στον ορίζοντα της Μπολόνια. Ο άλλος, ο πύργος Asinelli, έχει περίπου διπλάσιο ύψος και επίσης γέρνει, αν και όχι τόσο δραματικά, και είναι συνήθως ανοιχτός για να ανέβουν οι τουρίστες.

Ο χώρος έκλεισε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, αφού οι αισθητήρες εντόπισαν τις αλλαγές στην κλίση του Garisenda και οι έλεγχοι αποκάλυψαν φθορά στα υλικά της βάσης του.

Το συμβούλιο έχει δρομολογήσει αυτό που αποκαλεί σχέδιο πολιτικής προστασίας για τη διατήρηση του πύργου και δήλωσε ότι οι εργασίες που ξεκινούν τώρα «αποτελούν την πρώτη φάση για να καταστεί ασφαλής». Παράλληλα, εκτός από το να περιορίζει τα συντρίμμια, η περίφραξη θα προστατεύει τα γύρω κτίρια και τους ανθρώπους σε περίπτωση κατάρρευσης, ενώ θα εγκατασταθούν επίσης μεταλλικά δίχτυα.

Η κατασκευή της περίφραξης θα ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ ο πύργος και η πλατεία κάτω από αυτόν αναμένεται να παραμείνουν κλειστά για αρκετά χρόνια, ενώ θα εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης.

Η πόλη εκτιμά ότι μόνο η περίφραξη θα κοστίσει 4,3 εκατ. ευρώ.