Ίσόβια στην «Doomsday Mom» για τον φόνο των δύο παιδιών της – «Μου μιλάνε από τον παράδεισο» δήλωσε

229

daybell

H Αμερικανίδα πίστευε ότι ο 7χρονος και η 16χρονη είχαν καταληφθεί από δαιμονικά πνεύματα που τα είχαν μετατρέψει σε «ζόμπι» – «Ο Ιησούς ξέρει την αλήθεια» είπε στο δικαστήριο

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε τελικά ένα αμερικανικό δικαστήριο στην Λόρι Βάλοου-Ντέιμπειλ, γνωστή στα διεθνή ΜΜΕ με το παρατσούκλι «Doomsday Mom», η οποία συνωμότησε με τον σύζυγό της για να σκοτώσουν τα δύο παιδιά της και την πρώην γυναίκα του.

Λίγη ώρα προτού της ανακοινωθεί η ποινή, η Βάλοου είπε στο δικαστήριο ότι επικοινωνεί με τα νεκρά παιδιά της, που είναι «χαρούμενα και απασχολημένα» στον παράδεισο, επιμένοντας στην αθωότητά της και αποδίδοντας τους τρεις θανάτους για τους οποίους βρέθηκε ένοχη τον περασμένο Μάιο σε «ατυχήματα και αυτοκτονία».

Νωρίτερα αυτόν τον χρόνο, ο δικαστής είχε συμφωνήσει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής, μετά από αίτημα δικηγόρων της Βάλοου που επικαλούνταν παραβίαση εντολών του δικαστηρίου από την κατηγορούσα Αρχή.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση του περασμένου Μαΐου, η Βάλοου σκότωσε τα δύο μικρότερα παιδιά της, τον 7χρονο Τζόσουα «Τζέι-Τζέι» Βάλοου και τη 16χρονη Ταϊλί Ράιαν, ενώ ήταν συνεργός και στη δολοφονία της Τάμι Ντέιμπελ, πρώην συζύγου του άνδρας της.

Ο Τσαντ Ντέιμπελ, που θα δικαστεί ξεχωριστά από την Βάλοου για τα ίδια εγκλήματα, ήταν ο 5ος κατά σειρά σύζυγος της «Doomsday Mom» και, όπως και η ίδια, αρνείται κάθε ενοχή για τους θανάτους.

«Έχω πρόσβαση στον παράδεισο και τον κόσμο των πνευμάτων»

Εχθές, οι δικηγόροι της Βάλοου ζήτησαν να οριστεί ελάχιστο όριο έκτισης ποινής τα 20 χρόνια, κάνοντας έκκληση να δοθεί ελπίδα στη γυναίκα που «θεωρείται από τις πιο μισητές στον κόσμο». Κάνοντας λόγο για ένα «παρεξηγημένο άτομο» που είχε μέσα του πολλή αγάπη (!) δικαιολόγησαν το αίτημά τους λέγοντας ότι το μίσος δεν φέρνει τη γαλήνη, και εξηγώντας ότι η πιθανή αποφυλάκιση της παιδοκτόνου στα 70 της χρόνια δεν θα είναι απειλή για την κοινωνία.

Το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό από τον δικαστή.

Η Βάλοου από τη μεριά της, αμετανόητη, ισχυρίστηκε ότι έχει πρόσβαση στον παράδεισο και τον κόσμο των πνευμάτων και ότι την επισκέπτονται πολλές αγγελικές οντότητες.

Στην τοποθέτησή της πριν την ανακοίνωση της ποινής είπε χαρακτηριστικά: «Ο Χριστός με ξέρει και με καταλαβαίνει. Θρηνώ με όλους εσάς τον χαμό των παιδιών μου και της Τάμι… Εκείνος ξέρει τι πραγματικά συνέβη εδώ. Ξέρει ότι κανείς δεν δολοφονήθηκε σε αυτήν την υπόθεση. Ατυχήματα, αυτοκτονίες, θανάσιμες παρανέργειες από φάρμακα… όλα αυτά συμβαίνουν».

Η «Doomsday Mom» ισχυρίστηκε ότι έχει επικοινωνήσει πολλές φορές με τα παιδιά της και άλλους νεκρούς συγγενείς και φίλους (συμπεριλαμβανομένης της πρώην του άντρα της) και ότι μιλάει και με τον Ιησού Χριστό. «Χάρη σε αυτές τις επικοινωνίες ξέρω με βεβαιότητα ότι τα παιδιά μου είναι χαρούμενα και απασχολημένα στον κόσμο των πνευμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τη φίλη μου, την Τάμι», είπε στη δήλωσή της.

Το χρονικό της υπόθεσης

Φίλοι της Καλιφορνέζας που ανατράφηκε ως μέλος της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (Εκκλησία των Μορμόνων) τη θεωρούσαν μια υπέροχη μητέρα που λάτρευε τα παιδιά της. Αρκετοί τη θυμούνται ως εξαιρετικά χαρισματική γυναίκα, που τραβούσε σαν μαγνήτης το ανδρικό ενδιαφέρον (εξ ου και οι πολλοί γάμοι της) αλλά και την αφοσίωση των ανθρώπων που την περιέβαλλαν. Οι Αρχές πιστεύουν ότι κατάφερε να πείσει ακόμα και τον αδελφό της να δράσει ως εκτελεστής για λογαριασμό της, για να ξεφορτωθεί τον πρώην άντρα της.

Το συμβάν-σταθμός στη ζωή της Βάλοου υπήρξε, σύμφωνα με τις περισσότερες μαρτυρίες, η γνωριμία (και ο επακόλουθος γάμος της) με τον Τσαντ Ντέιμπελ, τον 5ο και σημερινό σύζυγό της. Ο Μορμόνος podcaster και συγγραφέας ήταν επικεφαλής μιας υπο-ομάδας «πιστών» που είχαν εμμονή με τη Δευτέρα Παρουσία και βιβλία του περιστρέφονταν γύρω από επιθανάτιες εμπειρίες, δαίμονες και – φυσικά – την Ημέρα της Κρίσης.

lori_vallow_chad_daybell
Η Λόρι Βάλοου και ο Τσαντ Ντέιμπελ

Η Βάλοου και ο Ντέιμπελ γνωρίστηκαν σε ένα event του δεύτερου του το 2018, όταν ήταν και οι δύο παντρεμένοι με άλλοι άτομα, όμως αυτό δεν τους εμπόδισε από το να ερωτευτούν και να συνάψουν δεσμό. Όταν η Βάλοου μετακόμισε στο Άινταχο με τα δύο παιδιά της – τη βιολογική της κόρη Ταϊλί Ράιαν και τον υιοθετημένο γιο της Τζόσουα «Τζέι-Τζέι» Βάλοου – για να είναι μαζί με τον αγαπημένο της (τον οποίο τελικά θα παντρευόταν), το ζευγάρι φέρεται να αποφάσισε ότι τα παιδιά είχαν καταληφθεί από μοχθηρά πνεύματα και είχαν μετατραπεί σε «ζόμπι», γι’ αυτό και «έπρεπε να πεθάνουν».

Σύμφωνα με τα δύο βιβλία που έχουν γραφτεί για την υπόθεση αλλά και δικαστικά έγγραφα που επικαλείται η New York Post, το διαταραγμένο ζευγάρι φέρεται να πίστευε ότι υπάρχουν δαιμονικά πνεύματα που καταλαμβάνουν τα σώματα ανθρώπων, και ότι ο μόνος τρόπος να «ελευθερωθούν» αυτές που ψυχές που «εξορίζονται» στο καθαρτήριο είναι να πεθάνει το θνητό σαρκία τους, που έχει μετατραπεί σε «ζόμπι».

«Με βάση όσα πίστευε, οι ψυχές των παιδιών της ήταν παγιδευμένες» είχε πει πριν μερικούς μήνες στο News Nation μια φίλη της Βάλοου, που αναφέρεται στο ρεπορτάζ με το ψευδώνυμο «Τζες». «Δεν μπορούσαν να πάνε στον παράδεισο, ούτε να επιστρέψουν στο σώμα τους. Ο μόνος τρόπος να πάνε στον παράδεισο ήταν να σκοτώσεις το σώμα. Για τους ανθρώπους που έχουν αυτά τα πιστεύω, το να σκοτώσεις τα παιδιά είναι μια πράξη ελέους. Όσο αρρωστημένο και ακατανόητο είναι αυτό σαν ιδέα, εξηγεί πώς ένας άνθρωπος που υπήρξε για χρόνια γλυκός και τρυφερός μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο».

children_1
Τα παιδιά της «Doomsday Mom», Ταϊλί Ράιαν και «Τζέι-Τζέι» Βάλοου, που η ίδια φέρεται να θεωρούσε… ζόμπι

Παρά τη σύλληψή της, η Βάλοου δεν έδειξε ποτέ φοβισμένη, μετανιωμένη ή θλιμμένη για τα νεκρά παιδιά της. Τόσο εκείνη όσο και ο Ντέιμπελ δηλώνουν ακόμη αθώοι ως προς τον φόνο της 16χρονης Ταϊλί και του 7χρονου «Τζέι-Τζέι» αλλά και ως προς άλλες κατηγορίες, που περιλαμβάνουν συνωμοσία και απάτη για τον θάνατο της πρώην συζύγου του συγγραφέα.

Το έφηβο κορίτσι και το μικρό αγόρι εξαφανίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019, και η μητέρα τους με τον 5ο της σύζυγο έδειχναν από την αρχή πλήρως αδιάφοροι για την τύχη τους. Επί 10 μήνες αρνούνταν να αποκαλύψουν το παραμικρό στην αστυνομία, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση είχε κερδίσει μεγάλη δημοσιότητα.

Όταν τελικά συνελήφθη σε σχέση με την εξαφάνιση των παιδιών τον Φεβρουάριο του 2020, κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Χαβάη, η ξανθιά γυναίκα χαμογέλασε σαν… σταρ του σινεμά στους δημοσιογράφους από τα πίσω καθίσματα του περιπολικού.

«Έκανα τα πάντα για να τα προστατεύσω σε όλη τους της ζωή, όπως ξέρεις. Λυπάμαι που δεν κατανοείς πλήρως την κατάσταση. Μια μέρα θα καταλάβεις», ακούγεται να λέει η Βάλοου μιλώντας στο τηλέφωνο με τον μεγαλύτερο γιο της, τον Κόλμπι Ράιαν, στη σειρά του Netflix με τίτλο «Sins of Our Mother» (2022). Τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεται είναι φυσικά τα δύο παιδιά της που πιστεύεται ότι σκότωσε επειδή θεωρούσε ότι μετατράπηκαν σε «ζόμπι».

Η σορός του 7χρονου αγοριού βρέθηκε στις 9 Ιουνίου του 2020 σε έναν αυτοσχέδιο τάφο στο σπίτι του Ντέιμπελ στο Άινταχο. Τα υπολείμματα της σορού της Ταϊλί (που είχε διαμελιστεί και καεί) ήταν σε έναν κοντινό λάκκο.

Εις βάρος των Βάλοου και Ντέιμπελ ασκήθηκε δίωξη και σε σχέση με τον θάνατο της πρώην συζύγου του Ντέιμπελ, Τάμι, που πιστευόταν αρχικά ότι πέθανε από φυσικά αίτια, όμως η νεκροψία ανέτρεψε τις αρχικές εκτιμήσεις. To ζευγάρι παντρεύτηκε δύο εβδομάδες μετά τον θάνατό της.

Η περίπλοκη, αιματηρή ιστορία του ζευγαριού που «προετοιμαζόταν» με τον πιο αρρωστημένο τρόπο για τη Μέρα της Κρίσης (Doomsday στα αγγλικά, εξ ου και το παρατσούκλι της 47χρονης) έχει διχάσει το αμερικανικό κοινό. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο φανατικός συγγραφέας που είχε εμμονή με τους δαίμονες μετέτρεψε την «γλυκιά και τρυφερή» Λόρι σε δολοφόνο. Άλλοι πιστεύουν ότι η 47χρονη έκρυβε για πολλά χρόνια το πραγματικό, μοχθηρό της πρόσωπο, πίσω από τη γοητευτική και στοργική περσόνα που είχε δημιουργήσει, με αρκετά περιστατικά στο παρελθόν της να ενισχύουν αυτήν την άποψη.