Ίσες αποστάσεις Αμερικανών αξιωματούχων στα ελληνοτουρκικά

495

Σκιές στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο λίγο πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ.

 

Σε ενημέρωση που παραχώρησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι σε Έλληνες δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, χαρακτήρισαν μεν την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας και σωφροσύνης στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο», απέφυγαν όμως να καταδικάσουν ευθέως τη στάση της Τουρκίας και μόνο μετά από δεύτερη ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Μεσόγειο και την συμφωνία για την ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Τρίπολης σχολίασαν ότι καλό είναι όλες οι πλευρές να αποφεύγουν τις προκλήσεις.

Η γραμμή των Αμερικανών αξιωματούχων ήταν ότι οι δύο χώρες – ΗΠΑ και Ελλάδα – διαχειρίζονται τις διαφορές τους με την Τουρκία με τρόπο που δεν επιβαρύνει το ΝΑΤΟ, γιατί και οι δύο χώρες έχουν ως στόχο η Τουρκία να παραμείνει προσηλωμένη στην Δύση.

Σε άλλο σημείο ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε: «Όπως έχετε παρατηρήσει, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει μια εξαιρετική σχέση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς και με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, κι έτσι προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που έχουμε από κοινού και επιδιώκοντας τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στην ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο περιοχή, αντί να εξετάσουμε πού μπορεί να υπάρξει πρόκληση».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ χαιρέτησαν την προσπάθεια της Ελλάδας να κρατά ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να τηρεί καλές σχέσεις με τον «μεγάλο και σημαντικό γείτονα», όπως χαρακτήρισε την Τουρκία. Αντίθετα αρκετά θετική ήταν η αναφορά του δεύτερου Αμερικανού αξιωματούχου , που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ήταν εκπρόσωπος από την αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα, για τον αγωγό East Med και τις στρατηγικές τριμερείς (3+1) της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ που αναβαθμίστηκαν με την συμμετοχή των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επικαλούμενος τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου πριν από λίγες βδομάδες στην Φλόριντα μίλησε για πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες όπως και τον νόμο που πέρασαν οι ΗΠΑ για τον East Med. Παραμένουμε σταθεροί στην δέσμευσή μας για τον αγωγό αυτό που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή επεσήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Στην εισαγωγική τοποθέτηση ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η Ελλάδα επί μακρόν αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Μεσόγειο κι αυτό όπως είπε χαρακτηριστικά είναι σημαντικό μετά τις αλλαγές που ακολούθησαν το τέλος του Ψυχρού πολέμου. «Όσον αφορά την ενέργεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν επίσης την Ελλάδα ως περιφερειακό ενεργειακό κόμβο που θα διευρύνει την πρόσβαση και θα ενισχύσει τις κρίσιμες πηγές ενέργειας για την Ελλάδα και τους γείτονές της. Η αξιόπιστη πρόσβαση στην ενέργεια είναι κρίσιμη τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για τη σταθερότητα στην περιοχή» επεσήμανε χαρακτηριστικά.