ΗΠΑ: Μπλόκο Ρεπουμπλκανών σε έρευνα για την εισβολή στο Καπιτώλιο

611

Screenshot_2021-05-28_at_8_49_12_PM

«Τι «φοβούνται οι Ρεπουμπλικανοί;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών
Οι Ρεπουμπλικανοί εμπόδισαν σήμερα τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας με επίκεντρο τη φονική επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας πως οι αστυνομικές και κοινοβουλευτικές έρευνες, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, επαρκούν.

Χρειάζονταν δέκα ψήφοι των Ρεπουμπλικανών, οι οποίες θα προστίθεντο στις 50 ψήφους των Δημοκρατικών για να περιοριστεί ο χρόνος των συζητήσεων στη Γερουσία και να διεξαχθεί μια τελική ψήφος, με απλή πλειοψηφία, σχετικά με την επιτροπή αυτή, την οποία έχει ήδη εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μονάχα 6 Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν υπέρ, ένα αποτέλεσμα που μαρτυρά τις βαθιές διαιρέσεις στις ΗΠΑ, πέντε μήνες μετά την επίθεση στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου, αλλά και τη μεγάλη επιρροή που ασκεί ακόμη ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος στο στρατόπεδό του.

Τι «φοβούνται» οι Ρεπουμπλικανοί; «Την αλήθεια;», είπε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ, πριν από την ψηφοφορία. «Έχουμε απεγνωσμένα ανάγκη από αυτήν την επιτροπή.

Ο πρόεδρος Τραμπ διέσπειρε τους τελευταίους μήνες το «μεγάλο ψέμα» ότι οι εκλογές νοθεύτηκαν, ότι ήταν στην πραγματικότητα ο πραγματικός πρόεδρος», που είχε νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, κατήγγειλε.

Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Μπιλ Κάσιντι, Σούζαν Κόλινς, Λίζα Μαρκόφσκι, Ρομπ Πόρτμαν, Μιτ Ρόμνεϊ και Μπεν Σάσε ψήφισαν σήμερα «ναι», στην ψηφοφορία επί της διαδικασίας για την επιτροπή.

Οι υπόλοιποι, πίσω από τον επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ, αντιτάχθηκαν, διακρίνοντας στη συγκρότησή της μια «άσκηση καθαρά πολιτική», που δεν πρόσθετε τίποτα στις έρευνες της αστυνομίας, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με σχεδόν 450 συλλήψεις μεταξύ των ταραχοποιών.

Πολλοί γερουσιαστές απείχαν από την ψηφοφορία.

Στις 19 Μαΐου, μονάχα 35 εκ των 211 Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισαν υπέρ της συγκρότησης μιας τέτοιας επιτροπής.

Οι υποστηρικτές αυτές της επιτροπής, με τη στήριξη του Τζο Μπάιντεν, λένε ότι θα περιλάμβανε 5 μέλη που θα είχαν επιλέξει οι Δημοκρατικοί και άλλα 5 μέλη από τους Ρεπουμπλικάνους, στο ακριβές μοντέλο της επιτροπής που είχε δημιουργηθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου, την οποία είχαν υποστηρίξει σθεναρά και τα δύο κόμματα.

Πηγή: protothema.gr