Ιός Έμπολα: Επιβεβαιώθηκαν τρια νέα κρούσματα στην Ουγκάντα

440

uganda_ebola

Τρία πρόσωπα τα οποία βρίσκονταν σε μονάδα απομόνωσης σε γενικό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας επιβεβαιώθηκε πως έχουν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η υπουργός Υγείας της αφρικανικής χώρας, η Τζέιν Ρουθ Ατσένγκ.

«Χθες (…) τρεις άνθρωποι ανάμεσα στους 60 στη μονάδα απομόνωσης Μουλάγκο επιβεβαιώθηκε μέσω εργαστηριακών εξετάσεων πως έχουν μολυνθεί από τον Έμπολα», εξήγησε η Δρ. Ατσένγκ μέσω Twitter.

«Θα μεταφερθούν στη μονάδα απομόνωσης και θεραπείας Έντεμπε», καθώς η μονάδα απομόνωσης Μουλάγκο έχει ακόμη «58 επαφές (εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων) σε καραντίνα», πρόσθεσε. Το δεύτερο κέντρο απομόνωσης απέχει 41 χιλιόμετρα από το πρώτο.

Τα κρούσματα της Παρασκευής κατά τα φαινόμενα είναι τα πρώτα που οφείλονταν σε μετάδοση στην πρωτεύουσα Καμπάλα. Ανακοινώθηκαν την ίδια ημέρα που το υπουργείο Πληροφοριών διαβεβαίωσε ότι η επιδημία τίθεται σταδιακά υπό έλεγχο και αναμένεται να έχει τερματιστεί μέσα στη χρονιά.

Προχθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης έκανε λόγο για 65 κρούσματα και 27 θανάτους εξαιτίας της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα. Δεν είναι σαφές εάν συμπεριλαμβάνονται στα κρούσματα τα τρία νέα στην Καμπάλα.

Η κυβέρνηση επέβαλε lockdown διάρκειας τριών εβδομάδων στις περιφέρειες Μουμπέντε και Κασσάνδρα, επίκεντρο της επιδημίας του Έμπολα, η οποία εκδηλώθηκε τον Σεπτέμβριο και οφείλεται στο μάλλον σπάνιο στέλεχος του Σουδάν.

Το μέτρο περιλαμβάνει απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, περιορισμούς στην κίνηση και το κλείσιμο μέχρι νεοτέρας χώρων λατρείας και κέντρων διασκέδασης.

Σύμφωνα με την κυρία Ατσένγκ, τα τρία κρούσματα στην πρωτεύουσα είχαν έρθει σε επαφή με ασθενή από την Κασσάνδρα που υπέκυψε στο κέντρο απομόνωσης Μουλάγκο.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως άλλα δύο κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στην Καμπάλα ήταν άνθρωποι που ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα από την Μουμπέντε και θεωρείται πως μολύνθηκαν εκεί, όχι στην πρωτεύουσα της χώρας των περίπου 45 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Ουγκάντα έχει βιώσει ήδη αρκετές επιδημίες του Έμπολα αφότου ταυτοποιήθηκε ο ιός το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό. Η πιο πρόσφατη, το 2019, επισήμως στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Η χειρότερη επιδημία του Έμπολα στην Αφρική, από το 2013 ως το 2016, είχε απολογισμό θυμάτων που ξεπέρασε τους 11.300 νεκρούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ