Ιατρική «αμέλεια» επιχειρεί να αποδείξει ο Κούγιας στη δίκη Πισπιρίγκου – Επεισοδιακή εξέταση Ηλιάδη

237

Ιατρική «αμέλεια» επιχειρεί να αποδείξει ο Κούγιας στη δίκη Πισπιρίγκου – Επεισοδιακή εξέταση Ηλιάδη

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η εξέταση του γιατρού Ανδρέα Ηλιάδη από τον Αλέξη Κούγια στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου που κατηγορείται για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της. Τζωρτζίνας.

Συνεχίζει την επιθετική τακτική εναντίον μαρτύρων ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος, από την πρώτη κιόλας ερώτηση που απηύθυνε στον γιατρό της Τζωρτζίνας στην Πάτρα, Ανδρέα Ηλιάδη, επιχείρησε να κλονίσει την αξιοπιστία του και να αποδείξει πως υπήρξε ιατρική αμέλεια στην περίπτωση της 9χρονης.

Ο μάρτυρας, χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, πολλές φορές μάλιστα πριν ολοκληρωθεί καν η διατύπωσή τους, με τις κοφτές ερωταπαντήσεις να προδίδουν την άκρως εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικράτησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι, αρχικά, ο κ. Κούγιας ρώτησε τον γιατρό αν συνοδεύεται από δικηγόρους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρέμβει η πρόεδρος του δικαστηρίου και να απαγορεύσει την ερώτηση.

Στη συνέχεια, μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης κόρης της, ρώτησε τον μάρτυρα ειρωνικά εάν έχει πάει σε… ψυχίατρο, με τον κ. Ηλιάδη να του απαντά αρνητικά και τον Αλέξη Κούγια να του προτείνει: «Μήπως πρέπει να το σκεφτείτε;».

Σε αυτό το σημείο, η πρόεδρος του δικαστηρίου διέκοψε – λόγω ωραρίου – τη συνεδρίαση για αύριο, Τετάρτη, και ο κ. Ηλιάδης μονολόγησε με χιούμορ: «Αύριο θα έρθω με τον ψυχίατρό μου!»…

Ο διάλογος Κούγια – Ηλιάδη

Κούγιας: Πού βρισκόσασταν εσείς όταν υπήρξε κλήση από το Καραμανδάνειο για ένα σημαντικό περιστατικό; Και από ποιον ενημερωθήκατε;

Ηλιάδης: Βρισκόμουν στην οικεία μου και ενημερώθηκα από τον κύριο Κοτσώνη. Τους είπα να ετοιμαστούν και ότι πηγαίνω, όπως κάνω πάντα, εδώ και δεκαετίες. Πρέπει να ήταν μισή ώρα πριν από την εισαγωγή του παιδιού. Ήμουν εκεί πριν φτάσει το παιδί. Έχει περάσει αρκετός καιρός και δεν θυμάμαι.

Κούγιας: Μην αρχίζουμε τις δικαιολογίες.

Πρόεδρος: Κύριε συνήγορε, παρεμβαίνω γιατί αυτό προκύπτει από τα έγγραφα.

Κούγιας: Έχει σημασία για εμάς κάθε λεπτό. Γιατί θα ακολουθήσουν και άλλα δικαστήρια. Ποιος είναι ο λόγος που ο κύριος Κοτσώνης μόλις δέχτηκε κλήση, κάλεσε εσάς;

Ηλιάδης: Από το 2007 είναι αρχή μου να βρίσκομαι σε όλα τα περιστατικά. Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, ρομαντικό..

Κούγιας: Και ύποπτο.

Ηλιάδης: Αν ένας γιατρός βρίσκεται στο νοσοκομείο πριν φτάσει το παιδί είναι ύποπτο;

Πρόεδρος: Δεν δεχτήκατε ερώτηση κύριε Ηλιάδη, περιμένετε να ολοκληρώσει.

Ο Αλέξης Κούγιας επέμεινε στις ερωτήσεις του για το τι ώρα τελικά ενημερώθηκε το νοσοκομείο του Ρίου.

Κούγιας: Πότε ειδοποιήθηκε το νοσοκομείο στο Ρίο;

Ηλιάδης: Δεν το ξέρω αυτό. Εγώ ήμουν στο νοσοκομείο 20 λεπτά πριν φτάσει στις 8:30 και στη συνέχεια ήρθε το παιδί.

Κούγιας: Από 60 μέχρι 70 λεπτά διήρκησε η διαδικασία ανάνηψης, σας έχει απασχολήσει η διαδικασία του χρόνου που έγινε ανακοπή και ανάνηψης;

Ηλιάδης: Βεβαίως και μας απασχόλησαν. Η διαδικασία της μεταφοράς είναι περίπλοκη.

Κούγιας: Από τις 7:30 μέχρι τις 8:30 έχουμε ένα χρονικό διάστημα μίας ώρας που δεν υφίσταται καμία θεραπεία; Έχει σημασία αυτός ο χρόνος;

Ηλιάδης: Οι διαδικασίες αυτές είναι εκτός αρμοδιότητάς μου. Είναι σε σωστή οξυγόνωση, φαντάζομαι…

Κούγιας: Θα επαναλάβω. Είναι κρίσιμη ώρα;

Ηλιάδης: Δεν μπορώ να απαντήσω.

Πρόεδρος: Κύριε συνήγορε, λέτε πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί. Το 6:30 που λέτε για ανακοπή, δεν το λέει κανένας μάρτυρας.

Στη συνέχεια, ο κ. Κούγιας επιχείρησε να στηρίξει την άποψη ότι η μικρή Τζωρτζίνα έπαθε ανακοπή εξαιτίας ενός καρδιολογικού προβλήματος, κάτι πάντως με το οποίο δεν συμφώνησε ο γνωστός εντατικολόγος.

Κούγιας: Ενώ είχε έντονο καρδιολογικό πρόβλημα που ακολούθησαν συγκοπτικά επεισόδια και ακολούθησε η ανακοπή, οι γιατροί στο Καραμανδάνειο αντιμετώπισαν το παιδί σαν να μην έχει.

Ηλιάδης: Πρέπει να σας πω εδώ ότι σε αντιδιαστολή με τους ενήλικες, που η ανακοπή έχει να κάνει με την καρδιά, στα παιδιά, το 80% των περιστατικών ανακοπής δεν έχει να κάνει με πρόβλημα στην καρδιά αλλά με την αναπνευστική τους λειτουργία. Υπάρχει δηλαδή αναπνευστική ανεπάρκεια στο 80% των περιστατικών.

Κούγιας: Αυτό είναι αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο, ναι ή όχι;

Ηλιάδης: Βεβαίως.

Κούγιας: Έχει σημασία ο χρόνος της ανανήψεως;

Ηλιάδης: Βεβαίως έχει σημασία.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, ο συνήγορος επιχείρησε να στηρίξει ότι οι γιατροί στο Καραμανδάνειο καθυστέρησαν να κάνουν ανάνηψη στο παιδί, καθώς ο αναισθησιολόγος βρισκόταν την ώρα του επεισοδίου στο σπίτι του.

Κούγιας: Με αυτό που λέει η καρδιολογική εταιρεία, ότι δηλαδή αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το περιστατικό στα πρώτα 3-4 λεπτά, επέρχεται μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, συμφωνείτε;

Ηλιάδης: Ακούστε, το πιο σημαντικό στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι να γίνουν οι θωρακικές συμπιέσεις και δευτερευόντως να προχωρήσουμε σε διασωλήνωση.

Κούγιας: Εδώ έχουμε έναν γιατρό, που την ώρα της ανακοπής ήταν σπίτι του και λέει ότι μέσα σε 2,5 λεπτά έφτασε από το σπίτι του στο Καραμανδάνειο. Είστε ικανοποιημένος με αυτό, δεν υπάρχει αμέλεια;

Ηλιάδης: Το επεισόδιο έγινε μέσα στο νοσοκομείο, οπότε υπήρχαν τα μέσα για να δώσουν το οξυγόνο στο παιδί. Και σας ξαναλέω το πιο σημαντικό ήταν να γίνουν οι θωρακικές συμπιέσεις.

Ο Ανδρέας Ηλιάδης υποστήριξε από το βήμα του μάρτυρα ότι η διαδικασία ανάνηψης έγινε σωστά, με συνεχείς θωρακικές συμπιέσεις και πως τίποτα δεν θα άλλαζε αν ο αναισθησιολόγος προχωρούσε νωρίτερα στη διασωλήνωση του παιδιού.

Ηλιάδης: Το περίφημο φιλί της ζωής που δίνει οξυγόνο, είναι αρκετό για να γίνει διάσωση.

Κούγιας: Άρα δεν χρειάζεται διασωλήνωση και αρκεί ένα φιλί δηλαδή; Δηλαδή αν είχαμε κατηγορούμενο τον Χασαπόπουλο και έλεγε ότι πήγε μετά από 15 λεπτά, θα ήταν παράλειψή του;

Ηλιάδης: Η διασωλήνωση δεν είναι απαραίτητη.

Κούγιας: Α καλά, τελειώσαμε.

Ηλιάδης: Η διασωλήνωση είναι ένας από τους τρεις τρόπους για να οξυγονώσεις το θύμα. Αν καταφέρει ο επαγγελματίας υγείας να αερίσει με ασκό επαρκώς, μπορεί να μην χρειαστεί. Οι θωρακικές συμπιέσεις συνεχίστηκαν απρόσκοπτα μέχρι να επανέλθει ο καρδιακός ρυθμός.

Κούγιας: Πού το ξέρετε; Ήσασταν παρών;

Ηλιάδης: Το αναφέρει το ενημερωτικό που συνόδευε το παιδί.

Η συνέχεια οδήγησε σε κορύφωση της έντασης, με την συζήτηση να μπαίνει στην τετραπληγία της 9χρονης.

Αν και ο Ανδρέας Ηλιάδης υποστήριξε αρχικά πως δεν είχε επικοινωνία με τον αναισθησιολόγο του Καραμανδάνειου, που επανέφερε στη ζωή την Τζωρτζίνα, στη συνέχεια είπε πως μίλησαν λίγο μετά τη μεταφορά της στο Ρίο.

Κούγιας: Σας ενημέρωσαν είτε μετά την εισαγωγή στη ΜΕΘ είτε μέχρι σήμερα, αν κατά τη διάρκεια πριν την ανακοπή, συνέβησαν επεισόδια υγείας στην Τζωρτζίνα;

Ηλιάδης: Πριν την εισαγωγή στη ΜΕΘ, εγώ δεν είχα επικοινωνία με κανέναν. Και βεβαίως συνομιλήσαμε και με την γιατρό που έκανε την ανάνηψη, την Δημητροπούλου.

Κούγιας: Ρωτήσατε εκείνη την μέρα ή μετά, τους γιατρούς;

Ηλιάδης: Με τον Χασαπόπουλο, με τη γιατρό που έκανε την ανάνηψη και με τη διευθύντρια της κλινικής.

Κούγιας: Πριν είπατε ότι δεν μιλήσατε με τον Χασαπόπουλο και το ακούσαμε όλοι.

Ηλιάδης: Την ώρα που γίνεται η παράδοση, είναι το φυσιολογικό να μιλήσω με τον κ. Χασαπόπουλο. Να μου πει τι έγινε.

Κούγιας: Και γιατί πριν μου είπατε ότι δεν μιλήσατε; Μου είπατε ότι τηρήσατε το πρωτόκολλο. Θα το κρίνει το δικαστήριο. Η Δημητροπούλου τι σας είπε;

Ηλιάδης: Ότι ένα παιδί κατά τα άλλα, υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Κούγιας: Δεν σας ενδιέφερε να μάθετε την αίτια που έφυγε το κοριτσάκι;

Ηλιάδης: Με ενδιέφερε η αιτία εισαγωγής, αλλά δεν είχε καμία σχέση με την ανακοπή.

Στην κατάμεστη αίθουσα, όπου δεν έπεφτε «καρφίτσα», όλοι άκουγαν αποσβολωμένοι το πινγκ πονγκ ερωτήσεων και απαντήσεων μεταξύ Κούγια και Ηλιάδη.

Κούγιας: Έγιναν δύο αναφορές, μια από τη μαμά και μια από το παιδί. Με ποιους γιατρούς έπρεπε να επικοινωνήσουν;

Ηλιάδης: Σε πρώτη φάση με παιδιάτρους και μετά με νευρολόγους.

Κούγιας: Με καρδιολόγο όχι;

Ηλιάδης: Όχι

Κούγιας: Γιατί στην κατάθεσή σας αποκρύπτετε την κατάθεση του κ. Κοτσώνη;

Ηλιάδης: Αναφέρω στην αρχή της έκθεσής μου ότι με ενημέρωσε ο γιατρός που εφημέρευε. Ο κ. Κοτσώνης είναι ο γιατρός αυτός.

Κούγιας: Ναι, αλλά δεν λέτε το όνομά του.

Πρόεδρος: Σας ρώτησε η ανακρίτρια το όνομα και δεν το είπατε;

Ηλιάδης: Όχι.

Κούγιας: Αν θέλετε να δικαιολογείτε και να κατηγορούμε την ανακρίτρια… Τι κάνατε στη διαχείριση του επεισοδίου;

Ηλιάδης: Η Τζωρτζίνα υπέστη καρδιακή ανακοπή και η αγωνία ήταν να προστατεύσουμε την καρδιακή της λειτουργία και να προστατευθεί ο εγκέφαλος.

Πρόεδρος: Σας ρώτησε τι κάνατε.

Ηλιάδης: Αυτό που σκεφτήκαμε άμεσα να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε την Τζωρτζίνα σε ένα πρόγραμμα που λέγεται θεραπευτική υποθερμία. Είναι καλό να γίνεται ακόμα και στο ασθενοφόρο κατά την διακομιδή.

Τότε, ο Αλέξης Κούγιας ρωτά τον Ανδρέα Ηλιάδη για τη διαφορά της κεταμίνης με την αδρεναλίνη.

Ηλιάδης: Δεν έχει σχέση το ένα φάρμακο με το άλλο.

Κούγιας: Οπότε ξέρετε την κεταμίνη.

Ηλιάδης: Βεβαίως!

Κούγιας: Επιτέλους και ένας γιατρός που λέει ότι την γνωρίζει.

Επί τρεις και πλέον ώρες, ο εντατικολόγος από την Πάτρα δέχτηκε απανωτές ερωτήσεις από τον Αλέξη Κούγια, με το ενδιαφέρον του ακροατηρίου να κορυφώνεται και την πρόεδρο να επιχειρεί να επανεφέρει την τάξη όταν οι τόνοι ανέβαιναν.