Η Νοημοσύνη του Χρήματος

της Ελπίδας Παπαδανιήλ

1476

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι τα συναισθήματά σας σε σχέση με τα χρήματα; Μήπως τα θεοποιείτε; Ή αντίθετα πάλι δεν τους δίνεται τη σημασία που τους αρμόζει; Τι είναι για σας η αφθονία; Έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα; Ποιο είναι το μυστικό για να γίνει κανείς πλούσιος; Τι επηρεάζει τις οικονομικές μας αποφάσεις; Πώς αλλάζει η οικονομική ευφυία;

Όλα είναι σχετικά… και οι απαντήσεις έχουν να κάνουν με τα βιώματα και τις πεποιθήσεις του καθενός μας χωριστά. Για κάποιους τα χρήματα αντιπροσωπεύουν τη χαρά, την απόλαυση και την άνεση, για αυτό και μόλις τα αποκτούν κατακλύζονται από αντίστοιχα συναισθήματα. Πόσο όμως κρατάει η χαρά και η άνεση;

Για τη νοημοσύνη του χρήματος, το Money IQ, μιλάει στο layout η Σμαρώ Βεζυρογιάννη.

Τι είναι η οικονομική ευφυία;

Σ.Β.  Είναι το είδος της ευφυίας που χρησιμοποιούμε για την επίλυση των οικονομικών μας προβλημάτων.

Τι μπλοκάρει τη ροή των χρημάτων στη ζωή μας;

Σ.Β. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε για το χρήμα. Όλες οι οικονομικές αποφάσεις και πράξεις μας, ακόμη και οι επιζήμιες, βασίζονται στις πεποιθήσεις που έχουμε για το χρήμα. Αυτές οι πεποιθήσεις ονομάζονται οικονομικά σενάρια.

Τί είναι δηλαδή τα οικονομικά σενάρια;

Σ.Β. . Είναι οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές που έχουμε για το χρήμα. Πολλές από τις συνδέσεις μας για το χρήμα είναι κρυμμένες μέσα στο υποσυνείδητό μας. Το νέο πεδίο της νευροοικονομικής συνδυάζει τις επιστήμες της ψυχολογίας και των οικονομικών για να ανακαλύψει πώς αυτά τα πρότυπα σκέψης και συναισθημάτων επηρεάζουν τις οικονομικές μας αποφάσεις.

Από την παιδική μας ηλικία προσλαμβάνουμε πολλά μηνύματα τα οποία μετατρέπονται σε πεποιθήσεις. Για παράδειγμα, «τα χρήματα βγαίνουν δύσκολα», «το χρήμα είναι κακό», «τα πολλά λεφτά είναι δυστυχία, δεν αξίζω να έχω χρήματα, τα χρήματα δεν είναι σημαντικά»….. Κατά πόσο μας ακολουθούν όλα αυτά; Πόσο επηρεάζουν ή ακόμη και προδιαγράφουν την πορεία της ζωής μας;

Σ.Β. Τα οικονομικά μας σενάρια μπορεί να είναι ακριβή αντίγραφα της διδασκαλίας και της συμπεριφοράς των γονιών σε σχέση με το χρήμα. Είναι λοιπόν ενδεχόμενο, να δημιουργήσουμε την ίδια οικονομική κατάσταση που είχαν δημιουργήσει οι γονείς μας. Τα οικονομικά σενάρια και η χρηματική μας προσωπικότητα διαχειρίζονται τις σπουδές μας, τα ταλέντα μας , την αξία μας, έχουν μέσα τους προτάσεις σαν αυτές που ανέφερες προηγουμένως και γίνονται ένα είδος εντολών τα οποία εμείς χωρίς να το καταλαβαίνουμε καλούμαστε να τα ακολουθήσουμε. Έτσι αυτές οι εντολές λειτουργούν υποσυνείδητα και εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις που οδηγούν στην φτώχεια.

Μπορούμε να ανατρέψουμε αυτές τις πεποιθήσεις;

Σ.Β. Ναι είναι εφικτό, μέσα στην εκπαίδευση του MONEY IQ, μαθήματα ψυχολογίας χρήματος, εντοπίζουμε τα οικογενειακά σενάρια και δημιουργούμε την επίγνωση των δικών μας οικονομικών πεποιθήσεων. Ανακαλύπτουμε τα διαγενεαλογικά οικονομικά μας σενάρια και τα αναπρογραμματίζουμε ώστε να έχουμε ισότιμες οικονομικές σχέσεις με το περιβάλλον και να αποφεύγουμε οικονομικές καταστροφές.

Πολλοί πιστεύουν πως τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία και άλλοι πάλι τα θεωρούν κατάρα…που βρίσκεται η αλήθεια;

Σ.Β. Το χρήμα δεν οδηγεί απαραίτητα στην ευτυχία, αλλά μια κακή σχέση μαζί του είναι σίγουρος δρόμος προς τη δυστυχία. Μέσα στην εκπαίδευση του MONEY IQ χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης σε αρμονία με την οικονομική νοημοσύνη. Ο στόχος είναι ο ευτυχισμένος ισορροπημένος άνθρωπος που θα έχει διαρκή χρήματα και πολλές επιλογές σε ένα περιβάλλον που εναλλάσσεται διαρκώς.

Για ποιο λόγο πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν μια σταθερή ροή χρημάτων;

Σ.Β. Άλλη είναι η τεχνική να βγάλεις χρήματα και άλλη να τα διατηρήσεις, θέλει εκπαίδευση και στα δυο.

Τα χρήματα έχουν σχέση με τους ανθρώπους που επιλέγουμε, με τις σχέσεις που κάνουμε στη ζωή μας;

Σ.Β. Η σχέση με το χρήμα είναι ένας σημαντικός λόγος για να διαλυθούν οι σχέσεις. Κάπου διάβασα ότι το 75% των ζευγαριών στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν τα χρήματα ως την κύρια αιτία των διαφωνιών μέσα στο γάμο. Οι χρηματικές μας προσωπικότητες ερωτεύονται συγκεκριμένες χρηματικές προσωπικότητες για τα πλεονεκτήματά τους και χωρίζουν για τα μειονεκτήματα.

Μπορούμε να διαχωριστούμε σε χρηματικές προσωπικότητες; Και ποιες είναι αυτές;

Σ.Β. Ο καθένας μας έχει μια συγκεκριμένη χρηματική προσωπικότητα, η οποία διαμορφώνει το πώς σκεφτόμαστε, τι γνώμη έχουμε, και πως μιλάμε για τα λεφτά. Όταν αυτές οι σκέψεις, οι απόψεις και οι συζητήσεις έρχονται σε σύγκρουση με τις σκέψεις και απόψεις του συνεργάτη ή του συντρόφου μας τότε οι σχέσεις καταρρέουν. Ο ανοιχτοχέρης, ο τσιγγούνης, ο ριψοκίνδυνος, ο επιφυλακτικός, ο αδιάφορος είναι κάποιες από αυτές. Έχουν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, δράσης και επιλογής και ερωτεύονται συγκεκριμένους τύπους.

«Νοοτροπία του φτωχού», μπορούμε να σκιαγραφήσουμε αυτό τον τύπο προσωπικότητας;

Σ.Β. Στο MONEY IQ μελετούμε βιωματικά τους ανθρώπους με υψηλό οικονομικό ΙQ αλλά και αυτούς που έχουν χαμηλό οικονομικό IQ. Έτσι αποκαλύπτουμε την δική μας οικονομική ευφυία. Για παράδειγμα οι άνθρωποι με χαμηλό οικονομικό IQ περιμένουν κάποιος άλλος να τους λύσει τα προβλήματά τους και επιρρίπτουν ευθύνες στους άλλους και το κράτος για ότι δεν έχουν πετύχει οι ίδιοι. Οι άνθρωποι με υψηλό οικονομικό IQ γνωρίζουν ότι πρέπει να αλλάξουν οι ίδιοι αυτό που δεν τους αρέσει, αναζητούν «τι» διαφορετικό πρέπει να κάνουν για να πλουτίσουν, παρατηρούν πετυχημένους ανθρώπους που άλλαξαν την ζωή τους και τους συμβουλεύονται.

Τελικά, μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος σε τούτη τη ζωή;

Σ.Β. Νομίζω ότι σήμερα έχουμε τα περισσότερα εργαλεία από ποτέ για να γίνουμε ευτυχισμένοι και πετυχημένοι, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κινητοποιηθούμε, να τα αναζητήσουμε και να τα εφαρμόσουμε.

Ποια είναι η πρώτη και βασική ερώτηση που θα πρέπει να κάνουμε συνεχώς στον εαυτό μας;

Σ.Β. «Ο τρόπος που σκέφτομαι με συμφέρει;», «Ο τρόπος που σκέφτομαι μου αξίζει;»

Πως μπορεί το Money IQ να μας βοηθήσει;

Σ.Β. Το ΜΟΝΕΥ IQ μπορεί να μας βοηθήσει γιατί μας διδάσκει πως να ανακαλύψουμε εκείνο το σημείο του εαυτού μας που έχει αξία και παράγει αξία.

Μπορεί να λειτουργήσει και στις επιχειρήσεις; Θα μπορούσε να θεωρηθεί πολύτιμο εργαλείο;

Σ.Β. Είναι πολύτιμο εργαλείο γιατί ο επιχειρηματίας ανακαλύπτει την δική του χρηματική προσωπικότητα και τα υπονομευτικά σενάρια του εαυτού του, αναγνωρίζει τις χρηματικές προσωπικότητες με τις οποίες μπορεί να συνεργαστεί ισότιμα και να κερδίσει και μαθαίνει πως να διαλέξει τα σωστά άτομα και να δημιουργήσει πετυχημένες ομάδες στην επιχείρησή του. Επίσης διδάσκει στους απογόνους του οικονομική παιδεία και υψηλή οικονομική ευφυία εξασφαλίζοντας την διάρκεια της επιχείρησης μέσα στον χρόνο ανεξάρτητα από αλλαγές του περιβάλλοντος.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους αναγνώστες του layout;

Σ.Β. Μέσα στον υπέροχο εγκέφαλό μας υπάρχουν όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να μεταμορφώσουμε την ψυχολογία φτώχειας σε ψυχολογία πλούτου….είναι εφικτό.

Η Βεζυρογιάννη Σμαρώ σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εκπαιδεύτηκε σε Παιδαγωγικές και Ψυχολογικές προσεγγίσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και είναι Σωματική ψυχοθεραπεύτρια του BODYNAMIC και μέλος της EABP. Έχει διατελέσει σύμβουλος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού επί σειρά ετών και έχει διδάξει σε ομάδες ποικίλων επαγγελμάτων. Εκπαιδεύτηκε στα πιο σύγχρονα σωματικά ψυχοθεραπευτικά συστήματα και πιστεύει στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου μέσα από την ανάπτυξη της Σωματικής Ευφυίας και την αμέριστη προσφορά στους συνανθρώπους μας.